Αθώοι κρίθηκαν χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου, ο πρώην δήµαρχος Ροδίων κ. Χ. Χατζηευθυµίου, ο πρόεδρος του δηµοτικού συµβουλίου του Δήµου Ρόδου κ. Μ. Γλυνός, ο πρώην αντιδήµαρχος Πρόνοιας κ. Αντώνης Αλαχούζος και οι κ.κ. Δέσποινα Θέτις Πάττα, Γεωργία Βασιλειάδη, Παύλος Μπακίρης, Βασίλειος Κουγιός, Ειρήνη Μαντικού, Σπ. Λαζαράτος και Ιωάννα Μαρίνου, που είχαν κατηγορηθεί για παράβαση καθήκοντος, παραβίαση δικαστικής απόφασης και µη καταβολή δεδουλευµένων.
Οι ανωτέρω εφέροντο συγκεκριμένα στο κλητήριο θέσπισμα, στις 15.12.2007, να προσέλαβαν την Ε. Ρ. ντε Κ. µε σύµβαση µίσθωσης έργου και στη συνέχεια στις 17.12.2008 µε νέα σύµβαση, να την επαναπροσέλαβαν, χωρίς τη συνδροµή των νοµίµων προϋποθέσεων του άρθρου 6 Ν. 2527/1997 γιατί δεν ήταν κάτοικος Ρόδου αλλά ούτε και µέλος του Ιατρικού Συλλόγου µε σκοπό να καλύψουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δηµοτικού Οργανισµού Πρόνοιας, πράγµα το οποίο δεν επιτρέπεται και µε περαιτέρω σκοπό να αποµονωθεί από την διεπιστηµονική µονάδα η Ευ. Τσ., η οποία από το έτος 1995 έως το 2006 υπηρετούσε στο Ιδρυµα, ως επιστηµονική διευθύντρια.
Περαιτέρω 9 εξ’ αυτών ενώ υποχρεώθηκαν να καταβάλουν στην κ. Τσ. για δεδουλευµένα το συνολικό ποσό των 29.859,56 ευρώ δεν το έπραξαν παρότι το ποσό αυτό αφορούσε νόµιµες αποδοχές της.
Οι κατηγορούμενοι επεκαλέστηκαν ότι η πρόσληψη της κ. Ε. Ρ. έγινε µε απόφαση του υπεύθυνου του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου και όχι του διοικητικού συµβουλίου, του οποίου ήταν µέλη. Επεσήμαναν ότι η πρόσληψη θεωρήθηκε νόµιµη µε απόφαση του γενικού γραµµατέα της Περιφέρειας και πρόσθεσαν ότι από πουθενά δεν προβλέπεται, ως προϋπόθεση της σύναψης σύµβασης ή της πρόσληψης µε σύµβαση εργασίας ορισµένου χρόνου, ο ιατρός να είναι κάτοικος Ρόδου.
Αρνήθηκαν παραπέρα ότι η σύµβαση έβλαψε την κ. Τσ.
Αναφέρθηκαν εξάλλου στην αντιδικία με την κ. Τσ., ενώπιον των αστικών δικαστηρίων, µετά από προσφυγές της, µε τις οποίες διεκδικούνται δεδουλευµένες αποδοχές και υποστήριξαν ότι δεν δικαιούται όσα ζητούσε µε την αγωγή της και παρόλα αυτά ο Δηµοτικός Οργανισµός Πρόνοιας της κατέβαλε ολόκληρο το ποσό.
Απολογούμενοι ενώπιον του δικαστηρίου επεσήμαναν επιπλέον ότι η κ. Τσ., που δεν ήταν παρούσα στη δίκη για να εξεταστεί, δεν ήταν συνεργάσιμη με την συνάδελφό της, που είχε προσληφθεί, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα παιδιά, που είχαν ανάγκη παιδοψυχολόγου.
Τόνισαν ακόμα ότι ενώ ο χρόνος αναμονής για παροχή βοήθειας στα παιδιά ήταν τρία έτη μετά την πρόσληψη της συναδέλφου της, η οποία έγινε μάλιστα δεκτή από τον Ιατρικό Σύλλογο Ρόδου για να ασκεί το επάγγελμα στη ζώνη ευθύνης της αρμοδιότητάς του, ο χρόνος μειώθηκε στις τρεις εβδομάδες.
Ως συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορούμενων παρέστησαν οι δικηγόροι κ.κ. Ακης Δημητριάδης, Γιάννης Ρωμαίος, Δ. Σαλαμαστράκης, Ν. Πέρος και Βασ. Μπακίρης.