Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να συμβάλει στην ανάδειξη εξειδικευμένων στελεχών για διακεκριμένη σταδιοδρομία υψηλής στάθμης στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις, οργανισμούς και φορείς της ναυτιλίας, στην Ελλάδα και διεθνώς.
Στόχος του “MBA in Shipping” είναι η παροχή επιστημονικής εξειδίκευσης και υψηλής τεχνογνωσίας στο σύνθετο χώρο της Ναυτιλίας. Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να συμβάλει στην ανάδειξη εξειδικευμένων στελεχών για διακεκριμένη σταδιοδρομία υψηλής στάθμης στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις, οργανισμούς και φορείς της ναυτιλίας, στην Ελλάδα και διεθνώς. Είναι ιδιαίτερα στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα, καθώς η ναυτιλία αποτελεί έναν από τους πλέον διεθνοποιημένους κλάδους και κύριο πυλώνα της ελληνικής οικονομίας» επισημαίνει ο Καθηγητής Σεραφείμ Κάπρος Πρόεδρος του Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών Πανεπιστήμιο Αιγαίου
«Το “MBA in Shipping” κεφαλαιοποιεί την ισχυρή θεσμοθετημένη συνεργασία του Πανεπιστημίου Αιγαίου με τους φορείς και τις επιχειρήσεις του ναυτιλιακού κλάδου και αξιοποιεί την παράδοση και ηγετική θέση της Χίου στην παγκόσμια ναυτιλία.
Το νέο πρόγραμμα αποτελεί μiα πραγματική καινοτομία για τα ελληνικά πανεπιστημιακά δεδομένα, καθώς:
· είναι το μόνο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Ελλάδα που συνδυάζει την αγγλική γλώσσα και μεθόδους από απόσταση εκπαίδευσης,
· για πρώτη φορά ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα αξιοποιεί μία διαρκή θεσμική διάδραση μεταξύ του ακαδημαϊκού χώρου και της ναυτιλιακής βιομηχανίας».
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου συνεργάζεται συστηματικά με μία Συμβουλευτική Επιτροπή (Advisory Committee) διακεκριμένων προσωπικοτήτων και θεσμικών εκπροσώπων της ελληνικής και παγκόσμιας ναυτιλίας, με συμβουλευτικό ρόλο ως προς το περιεχόμενο του “MBA in Shipping”, την πορεία υλοποίησης και την προώθησή του στη ναυτιλιακή κοινότητα. Τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής είναι οι:
· Δρ Γεώργιος Πατέρας, Πρόεδρος Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας,
· κ. Δημήτρης Φαφαλιός (MSc), Πρόεδρος Διεθνούς Ένωσης Πλοιοκτητών Πλοίων Μεταφοράς Χύδην Ξηρού Φορτίου (Intercargo) και μέλος Δ.Σ. της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών,
· κ. Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης (MSc), Πρόεδρος Ιδρύματος Ευγενίδου, Ναυτιλιακός Πρεσβευτής του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ-International Maritime Organization),
· κ. Μιχάλης Σακέλλης, Πρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας,
· κ. Αλέξανδρος Διακόπουλος, Αντιναύαρχος ε.α. ΠΝ, Επίτιμος Διοικητής Σχολής Εθνικής Άμυνας και πρώην Διοικητής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων.
Το νέο “MBA in Shipping” προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες στους φοιτητές και αποφοίτους του:
· προβλέπει ένα σημαντικό αριθμό υποτροφιών φοίτησης (fellowships),
· παρέχει πρόγραμμα αμειβόμενης πρακτικής άσκησης (practice internships) σε ναυτιλιακές επιχειρήσεις και φορείς,
· είναι ελκυστικό για εργαζόμενους φοιτητές, καθώς οι μέθοδοι εξ αποστάσεως διδασκαλίας διευκολύνουν τη συμμετοχή τους,
· διακεκριμένα στελέχη του ναυτιλιακού κλάδου συμμετέχουν συστηματικά στις διαλέξεις μαθημάτων,
· στο πρόγραμμα συμμετέχουν διακεκριμένοι επιστήμονες Πανεπιστημίων της αλλοδαπής (University of Antwerp, University of Genova, Technical University of Delft, Shanghai Maritime University) στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών του Τμήματος,
· ενισχύει περαιτέρω το ήδη ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων του Τμήματος,
· η προσφορά του προγράμματος στην αγγλική γλώσσα επιτρέπει την προσέλκυση και αλλοδαπών αξιόλογων νέων επιστημόνων-φοιτητών από αναγνωρισμένα Πανεπιστήμια άλλων χωρών, λαμβάνοντας υπόψη τη διεθνή πρωτοπορία και παγκόσμια φήμη της ελληνόκτητης ναυτιλίας.
Οι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα να φοιτήσουν σε ένα αγγλόφωνο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στη Ναυτιλία χωρίς να είναι αναγκασμένοι να μεταβούν στο εξωτερικό, καθώς το “MBA in Shipping” παρέχει αυτή τη δυνατότητα και υποστηρίζεται από την ελληνική ναυτιλία-ηγέτιδα δύναμη παγκοσμίως.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η λειτουργία του νέου “MBA in Shipping” με μεθόδους από απόσταση εκπαίδευσης δεν είναι συγκυριακή, αλλά προβλεπόμενη δομικά και μόνιμα, από τον αρχικό σχεδιασμό και το ΦΕΚ ίδρυσής του καθιστώντας το πρόγραμμα πιο επίκαιρο από ποτέ.