Aντιδράσεις έχει προκαλέσει η δήλωση του προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΥΠΕΞ, Χρήστου Ροζάκη όσον αφορά το Καστελόριζο και τη σημασία που έχει στον καθορισμό της ελληνικής ΑΟΖ.
Ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ, ο οποίος έχει διατελέσει και υφυπουργός Εξωτερικών, αναφέρθηκε στη γεωγραφική θέση του Καστελόριζου λέγοντας ότι είναι απομονωμένο και βρίσκεται πολύ κοντά στις τουρκικές ακτές και επεσήμανε την «μαξιμαλιστική θέση» -που αποτελεί πάγια πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων- όσον αφορά την υφαλοκρηπίδα του ακριτικού νησιού.
«Αυτή τη στιγμή έχουμε αναπτύξει μια μαξιμαλιστική θέση, ή μια σειρά μαξιμαλιστικών θέσεων. Είναι διαπραγματευτικές θέσεις αυτές, ένα κράτος ξεκινάει πάντα μια διαπραγμάτευση με μαξιμαλισμούς και από κει και πέρα υποχωρεί σε δεύτερες θέσεις. Νομίζω ότι το Διεθνές Δίκαιο σαφώς μας προστατεύει και είναι η μόνη μας ασπίδα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Αλλά δεν μας προστατεύει πάντα… Το Καστελόριζο είναι απομακρυσμένο από τη Ρόδο, αλλά είναι κοντά στις ακτές τις τουρκικές».
Κουμουτσάκος: Αδιανόητο να μιλάμε για απομονωμένα τμήματα της επικράτειας
Άμεση ήταν η αντίδραση του Αναπληρωτή Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργου Κουμουτσάκου, ο οποίος με ανάρτησή του στο Twitter ξεκαθάρισε ότι «όταν πρόκειται για εδαφική ακεραιότητα, κυριαρχία ή κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, είναι αδιανόητο να μιλάμε για «απομονωμένα» τμήματα ελληνικής Επικράτειας. Η υπεράσπιση της έσχατης γωνιάς της πατρίδας είναι θεμελιώδης υποχρέωση του Ελληνικού κράτους, του κάθε Έλληνα» και πρόσθεσε ότι «αυτή η υποχρέωση γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, για τις ακριτικές περιοχές της χώρας μας. Και αυτό ισχύει απόλυτα είτε αφορά ξηρά, νησί ή τμήμα της θάλασσάς μας. Άλλωστε, η νησιωτικότητά μας, απ´άκρη σ´άκρη, είναι σάρκα από τη σάρκα της Ελλάδας. Δεν διαχωρίζεται. Δεν τεμαχίζεται».
Οπως σημειώνουν κύκλοι του ΥΠΕΞ «Εκφράζει μόνο προσωπικές απόψεις»:
«Από τις 7 Ιουνίου του 2020 έληξε η τριετής θητεία του κ. Ροζάκη στο Επιστημονικό Συμβούλιου του υπουργείου Εξωτερικών και δεν πρόκειται να ανανεωθεί» τονίζουν οι ίδιες πηγές μεταφέροντας τις αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών. Αλλωστε, με το νέο οργανόγραμμα του ΥΠΕΞ καταργείται η αυτοτελής διεύθυνση του Επιστημονικού Συμβουλίου και μαζί με το Κέντρο Ανάλυσης και Σχεδιασμού συγχωνεύονται στο Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΚΕΣΕΠ).