Ειδήσεις

«Η Ελλάδα παραμένει σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας»

Η απαλλαγή της Ελλάδας από τη δέσμευση να παραδίδει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα είναι προσωρινή και η χώρα θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να επιταχύνει τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων. Στην «υπενθύμιση» αυτή προβαίνουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και η κυβέρνηση ήδη ετοιμάζεται για διαπραγμάτευση επί των δημοσιονομικών στόχων από το ερχόμενο φθινόπωρο.

Κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης του ΙΟΒΕ, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο, μέχρι πρότινος επικεφαλής της αποστολής στην Ελλάδα, έσπευσε εμμέσως πλην σαφώς να επισημάνει ότι η Ελλάδα παραμένει σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και πως η χαλάρωση των στόχων αφορά μόνο στην περίοδο διαχείρισης της πανδημίας.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επεσήμανε πως από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο η Ελλάδα θα πρέπει να συνεννοηθεί με τους εταίρους της για τους στόχους που θα ισχύσουν από το 2021. Kαλλιεργώντας ανάλογα το έδαφος, με στόχο τουλάχιστον να επεκτείνει χρονικά το μορατόριουμ στην υποχρέωση για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, επεσήμανε ότι στην πραγματικότητα «δεν θα έχει τελειώσει ακόμη η κρίση».

Στο μεταξύ, τόσο ο Ντέκλαν Κοστέλο όσο και ο Επίτροπος Τζεντιλόνι αναφέρθηκαν με νόημα στην πρόκληση για το ελληνικό δημόσιο να απορροφήσει στην πράξη τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και του ταμείου ανάκαμψης.  Επί της ουσίας, οι Βρυξέλλες μιλούν για την ανάγκη η Αθήνα να βελτιώσει τη φορολογική της διοίκηση, το δικαστικό της σύστημα, το επίπεδο ψηφιακής διακυβέρνησης, καθώς και να προβεί στις απαιτούμενες παρεμβάσεις σε τομείς όπως η αγορά ενέργειας.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε πρόσφατη εκδήλωση του Economist, διεμήνυσε ότι η Ελλάδα θα έχει πρόσβαση στο ευρωπαϊκό πακέτο βοήθειας μετά την πανδημία όπως όλες οι άλλες χώρες. Πάντως, ο συνδυασμός της εκκρεμότητας του δημοσιονομικού πλαισίου και της επιμονής των ευρωπαϊκών θεσμών για εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα θέτει έστω προληπτικά σε εγρήγορση την κυβέρνηση για το ενδεχόμενο που η Ευρώπη, μετά από πιέσεις του σκληρού πυρήνα της, θα ζητούσε με κάποιον τρόπο δεσμεύσεις από τη χώρα πριν από την εκταμίευση πόρων. Εξάλλου, όπως «υπενθύμισαν» οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στην εκδήλωση του ΙΟΒΕ, η Ελλάδα παραμένει σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου