Για τα «καυτά» προβλήματα που απασχολούν αυτή την περίοδο τους εργαζόμενους στον κλάδο του Τουρισμού, μίλησε στην «δ» ο δικηγόρος –ειδικός σε εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά θέματα- κ. Γιάννης Μαυρωνάς.
Συγκεκριμένα, επικεντρώθηκε στο Πρόγραμμα ‘ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ’ το οποίο απασχολεί τον τουριστικό κλάδο, δίνοντας διευκρινίσεις και λεπτομέρειες που αφορούν και τις δύο πλευρές (εργοδότες και εργαζόμενους) εκτιμώντας πως θα υπάρξει συνέχεια και ενίσχυση από το κράτος, λόγω της έκτακτης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην οικονομία, με την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ξεκινώντας από το ζήτημα με το Πρόγραμμα ‘ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ’ ο κ. Μαυρωνάς, υπογράμμισε τα εξής:
«Πράγματι βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο στάδιο, μετά την κρίση που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού -ιδιαίτερα τώρα, που άνοιξαν οι πτήσεις του εξωτερικού και θα έχουμε εισροή ξένων τουριστών.
Αυτή την στιγμή η αγορά εργασίας εκατέρωθεν –όσον αφορά τους εργαζόμενους αλλά και τους επιχειρηματίες- βρίσκεται σε μια αμηχανία, σχετικά με το πώς μπορούν να διασφαλίσουν και οι δύο πλευρές τόσο τα δικαιώματά τους, όσο και την επιβίωσή τους.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, έχει ξεκινήσει το Πρόγραμμα ‘ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ’ το οποίο προβλέπει ότι ο εργοδότης μπορεί να μειώνει έως και 50% τις ώρες εργασίας του εργαζομένου και αυτή η απώλεια του μισθού που επέρχεται για τον εργαζόμενο, να μπορεί να αναπληρώνεται έως και το 60% από το κράτος.
Το ίδιο να γίνεται και στις ασφαλιστικές εισφορές.
Επειδή μιλάμε όμως, για ένα καινοφανές πρόγραμμα το οποίο δημιουργεί διάφορα προβλήματα σε ζητήματα δήλωσης και λειτουργίας, βλέπουμε ότι θα έχει πολλαπλές μορφές λειτουργίας, αναλόγως με τις ανάγκες των επιχειρήσεων: δηλαδή θα λειτουργεί είτε σε επίπεδο εβδομάδας, είτε σε επίπεδο μήνα.
Κι αυτό γιατί καταλαβαίνουμε ότι ανάλογα με την ζήτηση θα διαμορφώνονται οι υποχρεώσεις και οι ανάγκες της κάθε επιχείρησης.
Στην Ρόδο και στα νησιά, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον λόγω της μεγάλης τουριστικής δραστηριότητας με την οποία είναι συνδεδεμένοι όλοι οι κλάδοι της οικονομίας και των επιχειρήσεων.
Αυτό αφορά λοιπόν, τόσο τους επιχειρηματίες (ξενοδόχους κ.λπ. που έχουν κι αυτοί την αγωνία τους για το πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση) όσο και τους εργαζόμενους που ανησυχούν για την εργασία τους, τα επιδόματα, τα ένσημα κ.λπ.
Οι ξενοδόχοι έχουν υποχρέωση επαναπρόσληψης του προσωπικού που είχαν πέρσι και φυσικά, πρέπει να αποφασίσουν τι θα κάνουν: μπορούν με την επαναπαρόσληψη να θέσουν τους εργαζόμενους σε αναστολή εργασίας που τους καλύπτει για να λαμβάνουν το επίδομα μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Το Πρόγραμμα ‘ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ’ τρέχει από τις 15 Ιουνίου έως και 15 Οκτωβρίου. Το σημαντικό είναι ότι δεν προστατεύονται όλοι από τις απολύσεις. Μόνον όσοι μπουν σε αυτό το πρόγραμμα καλύπτονται από την ρήτρα θερινής απόλυσης.
Επίσης για τα ξενοδοχεία, είναι σημαντικό το γεγονός πως μπορούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι να μπουν σε καθεστώς αναστολής (χωρίς να εργάζονται και να επιδοτούνται από το κράτος), όμως, όσο αυξάνεται η πληρότητα των κλινών, έχει υποχρέωση ο ξενοδόχος να τους βγάζει από αυτό το καθεστώς της αναστολής και να τους επαναφέρει σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης.
Συνεπώς: α. εάν υπάρχει 20% πληρότητα σε ένα ξενοδοχείο, ο ξενοδόχος είναι υποχρεωμένος να επαναφέρει το 1/3 των συμβάσεων σε κανονική απασχόληση και ακολούθως β. εάν υπάρχει 50% πληρότητα σε ένα ξενοδοχείο, ο ξενοδόχος είναι υποχρεωμένος να επαναφέρει το 2/3 των συμβάσεων σε κανονική απασχόληση και γ. στο 80% πληρότητα να επανέλθουν συνολικά όλες τις συμβάσεις σε κανονική απασχόληση.
Είναι λίγο περίπλοκα όλα αυτά, υπάρχει μεγάλη αγωνία εκατέρωθεν και το υπουργείο Εργασίας τα παρακολουθεί συστηματικά.
Όλα αυτά ωστόσο, είναι αναγκαία γιατί θα τα επανεξετάσουμε και το φθινόπωρο.
Το κράτος λοιπόν, συμμετέχει ενεργά στην επιδότηση των επιχειρήσεων και πολύ περισσότερο της εργασίας. Δυστυχώς, θα γίνουν πολλές απολύσεις (σε αυτό το πλαίσιο) και συνεπώς, θα απαιτηθούν πολλά κονδύλια για την στήριξη όλων των πλευρών που λόγω αυτής της άνευ προηγουμένων κρίσης, θα μείνουν χωρίς δουλειά -και στο επίπεδο της επιδοτούμενης ανεργίας και στο επίπεδο ενίσχυσης της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων».
Ερωτηθείς σχετικά με τους ελεύθερους επαγγελματίες, ο κ. Μαυρωνάς τόνισε τα εξής: «Δυστυχώς, δεν έχει προβλεφθεί κάτι και είναι ένα σημείο αιχμής που απαιτεί λύση, άμεσα.
Όσον αφορά τους αυτοαπασχολούμενους, γνωρίζουμε ότι βλέπουν μία τεράστια μείωση στα εισοδήματά τους.
Υπήρχαν διάφορες περιπτώσεις και κατηγορίες που έλαβαν το επίδομα των 800 ευρώ (πλην μερικών κατηγοριών κ.λπ.)
Εκεί τα πράγματα είναι δυστυχώς πολύ… θολά και θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα γι αυτό τον κλάδο, καθώς είναι η βάση για την κίνηση της οικονομίας».