Ειδήσεις

Τουριστικά καταλύματα στη δίνη του κορονοϊού-Τοκούζης: Ανύπαρκτη στήριξη, τελειωμένη σεζόν

Το άνοιγμα του 50% των ξενοδοχείων, η αισιόδοξη πρόβλεψη για 30% πληρότητα που όμως δεν σώζει τη χρονιά για τους ξενοδόχους και οι κραυγές απόγνωσης για το πρόβλημα των επιταγών από τους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων.

Το άνοιγμα του τουρισμού στην Ελλάδα έφερε τα τουριστικά καταλύματα προ μίας από τις πιο δύσκολες κρίσεις, προκλήσεις και τουριστικές περιόδους στη χώρα. Η περιορισμένη προσέλευση επισκεπτών από το εξωτερικό προκάλεσε μοιραία κατακόρυφη πτώση των κρατήσεων, αναγκάζοντας τα μισά σχεδόν ξενοδοχεία της χώρας να κρατήσουν το λουκέτο… κλειδωμένο, την ώρα όπου τα ενοικιαζόμενα δωμάτια ανεβαίνουν τον δικό τους Γολγοθά, όχι μόνο για να αντεπεξέλθουν σε ένα πενιχρό -τουριστικά- καλοκαίρι. Καλούνται και να σηκώσουν τα βάρη αλλά και να καλύψουν τις υποχρεώσεις των λειτουργικών εξόδων, τόσο των υποχρεωτικών όσο και αυτών που επωμίστηκαν προ κορονοϊού για τη βελτίωση των υπηρεσιών τους, χωρίς φυσικά να προβλέψουν τον Αρμαγεδδώνα που ακολούθησε.

Την ώρα όπου χιλιάδες τουριστικά καταλύματα παραμένουν κλειστά, με το ποσοστό της πληρότητας να μοιάζει με εκκρεμές που έχει εκτροχιαστεί από το κέντρο βάρους της μέσης “φυσιολογικής” τουριστικής περιόδου, οι εκτιμήσεις για το φετινό καλοκαίρι είναι εφιαλτικές, ενώ ακόμη και μέσα από το πρίσμα της αισιοδοξίας, σε ενδεχόμενη δικαίωση μίας πρόβλεψης για 30%, το ποσοστό είναι ανεπαρκές για να σώσει τη φετινή χρονιά.

Μία σεζόν που, όπως μας είπαν οι παράγοντες του τουρισμού και των τουριστικών καταλυμάτων, δεν είναι απλά δύσκολη. Είναι μάλλον χαμένη…

Το 30% δεν είναι αρκετό

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε στο News 24/7 ο Γρηγόρης Τάσιος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, μέχρι στιγμής, πανελλαδικά, βεβαίωση της τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων έχουν πάρει τα 5.200 από τα συνολικά 10.000 ξενοδοχεία της χώρας. Παράλληλα, η μέση πληρότητα του Ιουλίου είναι στο 25% στην ηπειρωτική και στο 20% στη νησιωτική Ελλάδα, ενώ για τις μεγάλες πόλεις είναι μόλις στο 10%.

“Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Είναι μία πολύ δύσκολη εξίσωση γιατί κινούμαστε καθημερινά με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα των χωρών. Άρα, μία μέρα μπορεί να έχουμε αύξηση των κρατήσεων και την αμέσως επόμενη να έχουμε μαζικές ακυρώσεις. Συνεπώς, πάμε μέρα με τη μέρα και φυσικά δεν μπορούμε να προσδοκούμε μεγάλες πληρότητες”, λέει ο κ. Τάσιος, που εξηγεί ποιες θα είναι οι “μεγάλες πληρότητες” για τη φετινή σεζόν βάσει της κατάστασης και των -ίσως αισιόδοξων- εκτιμήσεων: “Από τη στιγμή που το πτητικό κομμάτι είναι στο 30% σε σύγκριση με το 2019, μιλάμε για πολύ μικρή επισκεψιμότητα. Αυτή τη στιγμή είμαστε στο 10%. Αλλά και στο 30% να φτάσουμε δεν θα είμαστε ικανοποιημένοι. Για να αντέξουν τα ξενοδοχεία και να είναι ικανοποιημένοι οι ξενοδόχοι θέλουν 50% πληρότητα”.

Τουριστικά καταλύματα στη δίνη του κορονοϊού: Ακόμα και οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις κάνουν λόγο για

Ένα μικρό αντίβαρο των χαμηλών ποσοστών πληρότητας θα μπορούσε να είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Αυτό είναι το καλό σενάριο, δηλαδή: “να δουλέψουμε Σεπτέμβριο και Οκτώβριο“. Το κακό σενάριο; “Να έχουμε πρόβλημα με κρούσματα και να πάμε σε κλείσιμο προορισμών. Αυτό θα είναι το χειρότερο”, λέει ο κ. Τάσιος, που όμως ξεκαθαρίζει πως “ακόμη είναι νωρίς. Έχουμε πάρα πολύ δρόμο μπροστά μας”, περιμένοντας “την εξειδίκευση των μέτρων” για τη στήριξη των επιχειρήσεων του τουρισμού.

Ανύπαρκτη στήριξη, τελειωμένη σεζόν

Στα τουριστικά καταλύματα, όμως, δεν εντάσσονται μόνο τα ξενοδοχεία. Οι επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων, πέραν της κρίσης που πλήττει τον τουρισμό, ακόμη και αν άνοιξαν για το φετινό καλοκαίρι, καλούνται να καλύψουν έναν μακρύ δρόμο με σημείο εκκίνησης, όχι την 1η Ιουλίου, ούτε καν την περίοδο της πρώιμης άρσης των μέτρων, αλλά τις αρχές Μαρτίου, πριν καν δηλαδή επιβληθεί γενικό lockdown στη χώρα. Ο Παναγιώτης Τοκούζης, Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΚΤΕ), εκπροσωπεί τους ιδιοκτήτες Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων στη χώρα και εξήγησε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες με τις επιταγές, τις ανεξόφλητες οφειλές, την “κλειστή κάνουλα ” των δανείων και τον κίνδυνο να μπουν στον Τειρεσία.

Τουριστικά καταλύματα στη δίνη του κορονοϊού: Ακόμα και οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις κάνουν λόγο για

“Η σεζόν είναι τελειωμένη και το θέμα είναι ότι δεν ξέρουμε αν κάνουμε σωστά που ανοίγουμε. Αυτοί που δεν ανοίγουν καλά κάνουν, αλλά εμείς που ανοίγουμε έχουμε σοβαρό θέμα γιατί είμαστε μικρές επιχειρήσεις που δεν έχουμε αποθεματικά. Εγώ έχω 18 δωμάτια και ανοίγω με δύο. Ο πρωθυπουργός είπε στο ΣΕΤΕ (σ.σ. Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) ότι ναι μεν γνωρίζει πως υπάρχει πρόβλημα στον τουρισμό αλλά ότι έχουμε αποθεματικά. Αποθεματικά έχουν μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις. Οι μικρομεσαίες δεν έχουν”, λέει ο κ. Τοκούζης που αναλύει το πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων με την εξόφληση των επιταγών:

“Δεν είναι μόνο ότι οι κρατήσεις είναι χαμηλές. Το πρόβλημα είναι πως όσοι έχουμε πάρει επιταγές έχουμε καταστραφεί. Κλείσαμε υγιείς τον Μάρτιο και ανοίγουμε καταχρεωμένοι. Όσοι κάναμε το σφάλμα να προχωρήσουμε σε βελτιωτικές κινήσεις και ανακαινίσεις των καταλυμάτων μας τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο το πληρώσαμε ακριβά. Κόψαμε επιταγές για να γίνει η ανακαίνιση, περιμέναμε να πάρουμε προκαταβολές στις 15 Μαρτίου, αλλά εκεί ήταν όπου σταμάτησαν τα πάντα και ήρθε το lockdown. Και η απόφαση για παράταση 75 ημερών για την εξόφληση των επιταγών που είχαν εκδοθεί είναι μια κοροϊδία γιατί αφενός δεν μπορούμε να πάρουμε δάνεια και αφετέρου μετά τις 15 Ιουλίου θα μπαίνουμε στον Τειρεσία. Ζητήσαμε να καλυφτούν έστω αυτές οι επιταγές. Να τις καλύψουν οι τράπεζες μέσω δανείων. Εγώ πήρα ένα πολύ μικρό δάνειο και από τη στιγμή που έχω έργο ανοιχτό θα πρέπει να καλύψω τις επιταγές. Αν μέχρι τις 15 Ιουλίου δεν τις έχω καλύψει θα μπω στον Τειρεσία και αν δεν έχω κάνει την εκταμίευση έστω αυτού του μικρού ποσού μέχρι τότε στη συνέχεια δεν θα γίνεται ούτε εκταμίευση του δανείου.

Μιλάμε για απαράδεκτη και ανύπαρκτη στήριξη από την πολιτεία. Δεν μας στήριξαν ούτε με δάνεια, ούτε στο κομμάτι των επιταγών. Το μόνο που πήραμε ήταν αυτά τα 800 ευρώ. Και περιμένουν ότι με αυτά θα ανοίγαμε την 1η Ιουλίου;”.

Ταξιδεύουμε στο άγνωστο

Είναι εμφανές ότι οι επιχειρήσεις του τουρισμού βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, ή, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Άρης Μαρίνης, Πρόεδρος της Γενικής Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού και μέλος του ΣΕΤΕ: “Ταξιδεύουμε στο άγνωστο. Έχουμε πιάσει πάτο, άρα οτιδήποτε έρθει είναι συν”.

Ο κ. Μαρίνης εξηγεί την κατάσταση που επικρατεί στον τουρισμό της χώρας από την 1η Ιουλίου, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά την άποψη πως αυτό το αισιόδοξο 30% δεν είναι επαρκές: “Ξεκινήσαμε δειλά-δειλά από την 1η Ιουλίου με τις πρώτες πτήσεις σε Κρήτη, Ρόδο, Κω, Κέρκυρα και Αθήνα. Τα νέα δημιουργούν κάποια αισιοδοξία, αφού μεγάλοι tour operators φορτώνουν σιγά-σιγά κρατήσεις. Βέβαια είμαστε όλοι σε αναμονή των εξελίξεων σχετικά με την πορεία του κορονοϊού και τα ενδεχόμενα κρούσματα. Είμαστε διστακτικοί για να κάνουμε προβλέψεις, αλλά είμαστε αισιόδοξοι. Όχι φυσικά για να πιάσουμε περσινά νούμερα, αλλά αν καταφέρουμε να πιάσουμε ένα 30% των περσινών αριθμών θα είμαστε ευχαριστημένοι. Είναι μία χρονιά πού ούτως ή άλλως χάθηκε τελείως και σύμφωνα με τη δυναμική που υπάρχει, ένα 30% θεωρώ πως είναι ένας εφικτός στόχος που θα μας ικανοποιήσει με βάση τις εκτιμήσεις. Μην ξεχνάμε πως έχουμε πιάσει τον πάτο και οτιδήποτε έρθει είναι συν. Βέβαια, το πρόβλημα είναι τεράστιο και με ένα 30% του τζίρου δεν πρόκειται να έχουμε πάρει ούτε τα βασικά”.

Τουριστικά καταλύματα στη δίνη του κορονοϊού: Ακόμα και οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις κάνουν λόγο για

Παράλληλα, καταθέτει και τη δική του άποψη για το θέμα των επιταγών που “κουβαλούν” οι ιδιοκτήτες των ενοικιαζόμενων δωματίων, καταδεικνύοντας τα τραπεζικά ομόλογα ως λύση του προβλήματος:

“Η άποψή μου είναι ότι η πολιτεία κινήθηκε μεν γρήγορα για να στηρίξει τον τουρισμό, ωστόσο υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και στο θέμα της εργασίας και των ίδιων των επιχειρήσεων και των δανείων όπου υπάρχει δυσλειτουργία στις τράπεζες. Το πρόβλημα είναι κυρίως των τραπεζών που θα πρέπει να δώσουν δάνεια. Αυτό που ζητάμε είναι να δοθούν κάποιες επιδοτήσεις ώστε να κινηθούμε πιο άνετα. Έχουμε πρόβλημα όσοι έχουμε εκδώσει επιταγές, αλλά σκεφτείτε και το πρόβλημα αυτών που δεν μπορούν να τις εισπράξουν. Η πρότασή μας στην πολιτεία είναι να δανείζεται αυτός που έχει εκδώσει την επιταγή και να μπορεί αυτός που την έχει στα χέρια του να την εισπράξει, ώστε να κινείται το χρήμα στην αγορά. Υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να διορθωθούν και δίνουμε τεράστιο αγώνα. Θα πρέπει η κυβέρνηση να τα λύσει όπως έγινε για παράδειγμα με τα δωμάτια καραντίνας όπου τελικά σε αρκετές περιπτώσεις θα υπάρχουν ξενοδοχεία αναφοράς και έτσι θα αποφορτίσουν τα περισσότερα ξενοδοχεία. Ζητάμε την παρέμβαση την κυβέρνησης ώστε να μοιραστεί περισσότερο χρήματα έστω και μέσω δανείων”.

Πηγή: news247.gr

Χρήστος Μπαρούνης

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου