Αοπλα, χωρίς στρατό και αποτρεπτική ισχύ θέλει η Τουρκία τα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Αυτή η προκλητική αξίωσή της είναι πάγια αλλά το τελευταίο διάστημα την επαναφέρει συστηματικά και εμφατικά στο προσκήνιο σε συνδυασμό με τις επιδιώξεις της για αναθεώρηση Συνθηκών του περασμένου αιώνα, όπως της Λωζάννης. Η απαίτηση του Τούρκου υπουργού Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, μόλις προ ολίγων ημερών, να αποστρατιωτικοποιηθούν 16 ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου – καθώς αυτό προβλέπει η συνθήκη της Λωζάννης, όπως ισχυρίζονται οι Τούρκοι – φανερώνει ότι η Αγκυρα έχει αποφασίσει να εντάξει το συγκεκριμένο ζήτημα στο γενικότερο πλαίσιο κλιμάκωσης των προκλήσεών της απέναντι στη χώρα μας. Το τελευταίο δίμηνο η παραπάνω προκλητική τουρκική απαίτηση έχει αρχίσει μάλιστα να παγιώνεται όχι μόνο με δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων αλλά και με άλλους τρόπους. Οταν η Ελληνική Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού εκδίδει αναγγελίες Navtex για στρατιωτικές ασκήσεις κοντά σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου οι Τούρκοι εκδίδουν «αντί – Νavtex» με στόχο να κρατούν σταθερά στο προσκήνιο τον ισχυρισμό τους περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.
Είναι χαρακτηριστικό πως την περασμένη εβδομάδα η Ελληνική Υδρογραφική Υπηρεσία είχε ενημερώσει του ναυτιλλομένους ότι θα γίνουν ασκήσεις στις περιοχές του Αγίου Ευστρατίου και των Αντίψαρων. Και στις δύο περιπτώσεις οι Τούρκοι εξέδωσαν Navtex αναφέροντας ότι οι ασκήσεις σ’ αυτές τις περιοχές «αποτελούν παραβίαση του αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος των νησιών σύμφωνα με τη συνθήκη της Λωζάνης». Από τα τέλη Απριλίου και μετά οι Τούρκοι έχουν εγκαινιάσει αυτή την τακτική: εγείρουν δηλαδή ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου μέσω των Navtex.
Ανυπόστατος ισχυρισμός
Οι Τούρκοι ισχυρίζονται πως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου αποτελεί μία από τις διαφορές Ελλάδας – Τουρκίας στο Αιγαίο που πρέπει να επιλυθούν. Και γι’ αυτό η αξίωσή τους φιγουράρει εδώ και δεκαετίες στον επίσημο κατάλογο του τουρκικού ΥΠΕΞ με όλες τις διεκδικήσεις τους έναντι της χώρας μας. Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος ισχυρισμός της Τουρκίας είναι ανυπόστατος. Καμία συνθήκη δεν αναφέρει ότι τα ελληνικά νησιά πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα.
Πρόσφατα δε το τουρκικό ΥΠΕΞ είχε αναρτήσει χάρτες και κείμενα που έλεγαν ότι αποστρατιωτικοποιημένα θα έπρεπε να είναι όλα τα Δωδεκάνησα (!) και τα νησιά Θάσος, Ψαρά, Αγιος Ευστράτιος, Σαμοθράκη, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία. Με λίγα λόγια θέλουν να είναι χωρίς Ενοπλες Δυνάμεις όλα αυτά τα νησιά όταν εκείνοι κάνουν «νταηλίκια» στο Αιγαίο και διαφημίζουν αποβατικές ασκήσεις στα τουρκικά παράλια…
Γιατί όμως οι Τούρκοι επιμένουν τόσο έντονα σ’ αυτή την πάγια αξίωσή τους περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών; Οι έλληνες επιτελείς έχουν αναλύσει πολλές εκδοχές. Μία απ’ αυτές είναι ότι η Τουρκία ουδέποτε έβγαλε από το στόχαστρό της το Αιγαίο, ειδικά τώρα που πολλά σχέδιά της σε Συρία και Λιβύη δεν πάνε όπως θα ήθελε. Αυτό δείχνουν εξάλλου και οι δεκάδες υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Επίσης, τώρα που γίνεται ξανά συζήτηση περί ελληνοτουρκικού διαλόγου δεν αποκλείεται η Τουρκία να επιδιώκει να διαμηνύσει ότι εκείνη θα καθίσει στο τραπέζι όχι μόνο για την υφαλοκρηπίδα αλλά για «πακέτο θεμάτων».
Πηγή: in.gr