Την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού επιδιώκει η διοίκηση της “ΔΕΡΜ ΑΕ” με την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών της Καλλιθέας.
Αυτό επισημάνθηκε μεταξύ άλλων στην εσπερίδα που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, 22 Μαρτίου, στο ξενοδοχείο “Mediterranean” παρουσία μελών της διοίκησης του Συνδέσμου Δήμων με Ιαματικές Πηγές. Τις εργασίες της εσπερίδας παρακολούθησαν ο βουλευτής κ. Δ. Γάκης, η αντιπεριφερειάρχης κ. Λ. Φτακλάκη, ο πρώην δήμαρχος Καλλιθέας κ. Γιάννης Ιατρίδης, ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας του ΕΒΕΔ κ. Μιχάλης Κάρρας και άλλοι φορείς του νησιού μας.
Η εσπερίδα άνοιξε με την τοποθέτηση του αντιδημάρχου και προέδρου της “ΔΕΡΜ ΑΕ” κ. Γιάννη Περδίκη.
“Ο τουρισμός συνιστά μια από τις προκλήσεις για την ανάπτυξη και την ευημερία της χώρας και κατ’ επέκταση του νησιού μας. Προσφέρει πολλές δυνατότητες που αν τις αξιοποιήσουμε σωστά θα έχουμε πολλαπλά οφέλη και εξακολουθεί να διατηρεί τη δυναμική του παρά την οικονομική κρίση ως ένας από τους βασικότερους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας. Η στροφή σε ειδικές μορφές τουρισμού δημιουργεί προϋποθέσεις ανάπτυξης και κυρίως αποτελεί όρο επιβίωσης και ανάκαμψης της τουριστικής μας οικονομίας.
Με τις ειδικές μορφές τουρισμού ξεφεύγουμε από το μαζικό μονοθεματικό και χαμηλής οικονομικής απόδοσης τουρισμό και πάμε σε ένα ποιοτικό διαφοροποιημένο πολυθεματικό οικονομικά αποδοτικότερο τουρισμό.
Ο τουρισμός υγείας είναι μια ειδική μορφή τουρισμού που συγκεντρώνει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά”, τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΔΕΡΜ ΑΕ κ. Γιάννης Περδίκης και πρόσθεσε πως στόχος είναι η ανάδειξη των Πηγών Καλλιθέας ως θερμαλιστικού τουριστικού προορισμού μέσα από τη βέλτιστη αξιοποίηση των ιαματικών νερών της με τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου συγκροτήματος κέντρου υδροθεραπείας – σπα – αναψυχής το οποίο θα παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και θα απευθύνεται σε ένα ευρύ φάσμα ηλικιών και θα λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με πολλαπλά οικονομικά οφέλη για την τοπική κοινωνία και οικονομία.
“Η πρώτη ύλη που διαθέτουμε είναι εξαιρετική και περιλαμβάνει τις πηγές, τις σημερινές υποδομές στο μνημείο, τον φυσικό πλούτο. Αυτό που μας λείπει είναι οι οικονομικοί πόροι. Διέξοδος είναι η αναζήτηση συμμαχιών – συμπράξεων με επενδυτές μεγάλης εμβέλειας. Εμείς με την εσπερίδα ανοίγουμε το δρόμο στο διάλογο, πρωτίστως για μια τοπική αυτοδιοίκηση, ένα δήμο όχι φοβικό αλλά εξωστρεφή και συνεργάτη με την ιδιωτική πρωτοβουλία για την επίτευξη αυτού του στόχου”, υπογράμμισε ο κ. Γιάννης Περδίκης. Στην συνέχεια πήρε το λόγο ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς που αναφέρθηκε και στις επισκευές που έγιναν στις Πηγές Καλλιθέας.
“Ιδού η Ρόδος λοιπόν να κάνουμε και το άλμα στα επόμενα χρόνια. Αν αναλογιστούμε πώς ήταν το μνημείο πριν λίγα χρόνια θα καταλάβουμε το τεράστιο έργο που έχει γίνει. Είμαστε σε θέση να λέμε για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών. Πρέπει να αναφέρουμε πως με την τεράστια προσπάθεια της ΤΑ έγιναν πολλά. Να μην παραλείψουμε τον αγώνα που έκανε και ο πρώην δημαρχος Καλλιθέας κ. Γιάννης Ιατρίδης να πείσουμε το κράτος και το υπουργείο τουρισμού για να μας παραχωρήσουν το ακίνητο. Το ίδιο συμβαίνει τώρα με τη Ροδιακή ΄Επαυλη”, δήλωσε ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς και πρόσθεσε πως η συμβολή της αυτοδιοίκησης στην ανάδειξη του μνημείου ήταν μεγάλη.
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στη βοήθεια που προσέφερε ο προϊστάμενος της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων κ. Γ. Καρυδάκης στην υπόθεση των εργασιών αναστύλωσης.
Υπέρ της αξιοποίησης των Πηγών Καλλιθέας και σε συνεργασία με ιδιώτες, αν δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι πόροι, τάχθηκε η αντιπεριφερειάρχης κ. Λίτσα Φτακλάκη.
Στην τοποθέτησή του ο πρώην δήμαρχος Καλλιθέας κ. Γιάννης Ιατρίδης αναφέρθηκε στον αγώνα που έκανε για την πιστοποίηση των ιαματικών πηγών. Ξεκαθάρισε δε πως δεν μπορεί να αξιοποιηθεί για εμπορικούς σκοπούς το κυρίως ακίνητο των 75 στρεμμάτων.
“Πρέπει να ευχαριστήσω τον κ. Γιώργο Καρυδάκη γιατί μας βοήθησε πολύ και έλυσε σειρά προβλημάτων. Δεν θα πρέπει να παραλείψω να αναφερθώ στον κ. Μιχάλη Κάρρα που ανέλαβε την δεύτερη εργολαβία και προσέφερε πάρα πολλά”, είπε ο κ. Ιατρίδης που ευχαρίστησε τους πρώην κοινοτάρχες Κοσκινού κκ. Μιχάλη Σταυριανάκη και Γιώργο Μαντάλη για την συμβολή τους. Το έργο αυτό από μνήμα έγινε μνημείο και τώρα είναι από τα πρώτα στην Ευρώπη. Η προσπάθεια για την ανάδειξή του πρέπει να συνεχιστεί. Πρέπει να γνωρίζετε όμως ότι δεν μπορεί να αξιοποιηθεί το ακίνητο των 75 στεμμάτων που έχει παραχωρηθεί στον πρώην δήμο Καλλιθέας”, τόνισε ο κ. Ιατρίδης και πρόσθεσε πως αξιοποίηση μπορεί να γίνει μόνο στο ακίνητο των 220 στρεμμάτων που ανήκουν στον ΕΟΤ.
Ο κ. Ιατρίδης κατέθεσε τη μελέτη αξιοποίησης όλου του ακινήτου που συντάχθηκε το έτος 2004 και περιγράφει και τον τρόπο ανάδειξης του θερμαλισμού. “Είμαι υπερήφανος γιατί κάναμε μια μεγάλη υπέρβαση με τα έργα στην Καλλιθέα”, τόνισε ο κ. Ιατρίδης που χάρισε το βιβλίο με την ιστορία του μνημείου που είναι γραμμένο στην Ιταλική γλώσσα και έχει παρουσιαστεί σε Πανεπιστήμιο των Ιεροσολύμων.
Στη συνέχεια πήραν το λόγο ο βουλευτής κ. Δ. Γάκης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων με Ιαματικές Πηγές κ. Παναγιώτης Ζαφειρίου, ο Γενικός Γραμματέας κ. Μάρκος Δανάς, ο προϊστάμενος της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων κ. Γιώργος Καρυδάκης και άλλοι φορείς, που τόνισαν τη σημασία που έχουν αποκτήσει οι ιαματικές πηγές Καλλιθέας, και συμφώνησαν με την αξιοποίησή τους.
Για μια ακόμα φορά ο μηχανισμός προπαγάνδας του δήμου δεν βρήκε λέξη να αναφέρει για την τοποθέτηση μου στην εκδήλωση της ΔΕΡΜΑ ΑΕ για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών Καλλιθέας, σε αντίθεση με όλους τους άλλους ομιλητές. Γνωρίζω οτι πολλούς ενόχλησαν οι θέσεις μας. Δεν σκοπεύω όμως να σιωπήσω, οπως πολύ θα ήθελαν οι παραμηχανισμοί που ξεψυχάνε να μου επιβάλουν.