Εξι εστιατόρια, όλα στη Ρόδο, ξεχώρισαν από τα Δωδεκάνησα στην απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας για το 2020, κατά την οποία βραβεύθηκαν συνολικά 57 εστιατόρια σε όλη την Ελλάδα.
Η τελετή απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας για το 2020 από το Αθηνόραμα έγινε τη Δευτέρα 13 Ιουλίου στο ξενοδοχείο Makedonia Palace της Θεσσαλονίκης, σε μια βραδιά όπου το χειροκρότημα, το χιούμορ και η υψηλή ποιότητα της εθνικής μας γαστρονομίας εκμηδένισαν νοερά τις υποχρεωτικές αποστάσεις και έδωσαν το σύνθημα για την επανεκκίνηση της εστίασης.
Το Varoulko Seaside του Λευτέρη Λαζάρου διατήρησε την πρωτιά που είχε από την περσινή χρονιά στα εστιατόρια, ενώ συνολικά κατά τη διάρκεια της τελετής απονεμήθηκαν 57 βραβεία σε εστιατόρια όλης της Ελλάδας, τα οποία συγκέντρωσαν -από τη γευσιγνωστική ομάδα του Αθηνοράματος και του Alpha Guide- βαθμολογία από 14/20 και πάνω.
Τα εστιατόρια που βραβεύθηκαν από τα Δωδεκάνησα είναι τα εξής:
– Noble Gourmet Restaurant (Ξεν. Elysium Resort & Spa, Ρόδος) 15,5/20
Σεφ: Γιώργος Τρουμούχης, Σταμάτης Μισομικές
Μια γαστρονομική εμπειρία αιχμής είναι αυτή που προσφέρει στους επισκέπτες του Νησιού των Ιπποτών το ατμοσφαιρικά πολυτελές εστιατόριο στην κορυφή του ξενοδοχείου «Elysium Resort & Spa» στην Καλλιθέα. Τα αποκλειστικά menu dégustation στολίζουν άκρως πρωτότυπες συνθέσεις που φωτίζουν τις μαγειρικές (και όχι μόνο) παραδόσεις της Ρόδου και τις συνδέουν δυναμικά, γοητευτικά και συγκινητικά με τη σύγχρονη γαστρονομία. Από μια συναρπαστική αλληλουχία εξαιρετικών πιάτων, ξεχωρίσαμε τον βακαλάο ξεροχύμιση με πράσο και ταραμά.
– Five Senses – Art “Kouzina” (Ξεν. Lindos Blu, Ρόδος) 14,5/20
Σεφ: Μανώλης Πλατέλλας
Five Senses – Art
Ακόμη υψηλότερες επιδόσεις κατέγραψε φέτος το όμορφο εστιατόριο του ξενοδοχείου «Lindos Blu» στη Λίνδο που χαρίζει επιπλέον εξαιρετική γαλάζια θέα από τη βεράντα του. Ο ταλαντούχος Ροδίτης σεφ Μανώλης Πλατέλλας αρέσκεται να «βουτά» στην κουζίνα του τόπου του προτού προτείνει ανατρεπτικές ελληνικές σπεσιαλιτέ όπως ο κρύος μουσακάς με ταρτάρ μοσχαριού και crispy μπεσαμέλ λαδογραβιέρας και το γιαπράκι σε μια ξεχωριστή εκδοχή με κρούστα από αμπελόφυλλο, δύο ειδών κρεατικά και πλιγουρότο.
– Cesar (Ρόδος) 14/20
Ιδιοκτήτης: Κοσμάς Καισαρίδης
Σεφ: Σταύρος Κουστένης
Στη ρομαντική ταράτσα του εστιατορίου κάτω από την Ακρόπολη με θέα σε όλη τη Λίνδο, ο νεαρός σεφ Σταύρος Κουστένης κάνει ωραίο παιχνίδι με ανατρεπτικές νεοελληνικές σπεσιαλιτέ και κερδίζει τις εντυπώσεις. Με αναφορές στην τοπική κουζίνα, αλλά χωρίς να φοβάται να λοξοκοιτάξει δημιουργικά προς τη Μεσόγειο και την Ασία, προτείνει από σπανακόπιτα σε στιλ gyoza και πίτσα στιφάδο μέχρι το περίφημο πια grushi του, με τεμπούρα γαρίδας τυλιγμένη σε αμπελόφυλλο.
– Το Λημέρι του Ληστή (Ρόδος) 14/20
Ιδιοκτήτης: Κωνσταντίνα Παπασάββα, Σάββας Παπασάββας
Σεφ: Κωνσταντίνα Παπασάββα, Σάββας Παπασάββας
Στο νότιο άκρο της Ρόδου, σε ένα ημιορεινό χωριουδάκι εκτός τουριστικής πεπατημένης, ο Σάββας και η Κωνσταντίνα Παπασάββα υπηρετούν με μεράκι την τοπική κουζίνα, δίνουν έμφαση στις ροδίτικες γεύσεις και αναδεικνύουν τοπικά προϊόντα. Γιαπράκια, πιταρούδια, ωραία μαγειρευτά σαν το κατσικάκι με ρεβίθια στην κατσαρόλα αλλά και καλά κρεατικά στη σχάρα ανάμεσα σε αυτά που αξίζει να απολαύσετε στη δροσερή βεράντα του μαγαζιού, με θέα στο όρος Γέρακας.
– Μαυρίκος (Ρόδος) 14/20
Ιδιοκτήτες: Δημήτρης Μαυρίκος, Μιχάλης Μαυρίκος
Σεφ: Μιχάλης Μαυρίκος
Το διασημότερο εστιατόριο της Ρόδου, με ιστορία που ξεπερνά τα 50 χρόνια, παραμένει προορισμός για τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες του Νησιού των Ιπποτών. Στην όμορφη βοτσαλωτή αυλή με τις καμάρες στην κεντρική πλατεία της Λίνδου, ο σεφ Δημήτρης Μαυρίκος εμπνέεται από το δωδεκανησιακό γαστρονομικό ιδίωμα και δημιουργεί πολύ ξεχωριστά πιάτα με υλικά πρώτης ποιότητας. Το φινόκιο σε γλυκό κρασί Cair, το σουπιόρυζο της Λίνδου και οι γίγαντες με χαρουπόμελο στις πιο ευφάνταστες και «αλχημιστικές» στιγμές του.
– Παράγκα (Ρόδος) 14/20
Ιδιοκτήτης: Γιάννης Ευθυμίου
Σεφ: Γιάννης Ευθυμίου
Θα χρειαστεί να απομακρυνθείτε από τις τουριστικές λεωφόρους του νησιού και να σκαρφαλώσετε μέχρι το χωριό Απόλλωνας με θέα στο καταπράσινο ορεινό περιβάλλον για να απολαύσετε μια εμπειρία έξω από τα συνηθισμένα. Το εύστοχο «μαγειροτεχνείο» που συνοδεύει το όνομα του εστιατορίου τα λέει όλα, αφού στην «Παράγκα» η παραδοσιακή μαγειρική και οι ροδίτικες (κυρίως) γεύσεις είναι τέχνη. Γι’ αυτό και οι ξυλόφουρνοι του μαγαζιού ανάβουν από νωρίς, ετοιμάζοντας μια ολόκληρη σειρά από ροδίτικες σπεσιαλιτέ με ακαταμάχητη γεύση.