Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, για την παραπομπή ή μη του Δ. Παπαγγελόπουλου, μίλησε ο Αντιπρόεδρος της Προκαταρκτικής Επιτροπής και Βουλευτής Δωδεκανήσου Βασίλης Α. Υψηλάντης. Ο βουλευτής Δωδεκανήσου ξεκίνησε την ομιλία μου με αναφορά στο Καστελλόριζο και την τουρκική προκλητικότητα και επεσήμανε ότι αυτές τις ώρες η Νέα Δημοκρατία δεν θα επιθυμούσε να υπάρχουν τέτοιου είδους εκκρεμότητες. Ωστόσο η περίοδος διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, άφησε δύσοσμες καταστάσεις για τη Δημοκρατία οι οποίες πρέπει να ξεκαθαρίσουν. Επεξήγησε τους λόγους που η πλειοψηφία της Επιτροπής οδηγήθηκε στην πρόταση παραπομπής του πρώην υπουργού για οκτώ αδικήματα και εξέφρασε την ελπίδα να είναι η τελευταία εκτροπή στη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών.
Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Βασίλη Α. Υψηλάντη είναι το ακόλουθο:
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,
Σήμερα η σκέψη και το μυαλό μου βρίσκεται στο Καστελλόριζο μας, στο Αιγαίο μας, στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας που εγγυώνται την ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας. Και αυτές τις δύσκολες ώρες, με τα τεράστια εθνικά, υγειονομικά και οικονομικά προβλήματα η παράταξη μας είναι η τελευταία που θα ήθελε να υπάρχουν τέτοιου είδους εκκρεμότητες.
Αλλά δυστυχώς υπάρχουν από μια περίοδο δύσοσμη για την δημοκρατία, για τους θεσμούς, επικίνδυνη για την οικονομία, την ασφάλεια των πολιτών, έλαβε τέλος, πέρσυ, τέτοια εποχή, στις 7 Ιουλίου 2019.
Ήταν τότε, που ο ελληνικός λαός, απηυδισμένος και αηδιασμένος, από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, Τσίπρα-Καμμένου, έδινε ισχυρή εντολή, στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία να βγάλουν τον τόπο από τη δημοκρατική και κυβερνητική αυτή ανεπάρκεια, την οικονομική δυσπραγία, την αναπτυξιακή στασιμότητα και βεβαίως να κλείσουν τους επικίνδυνους αρμούς που άνοιξαν για τη δημοκρατία μας, με το σύστημα διαπόμπευσης και εμπλοκής των πολιτικών τους αντιπάλων, ως δήθεν υπόπτων στο περιβόητο διεθνές σκάνδαλο Novartis.
Ήταν οι ίδιοι που με έμφαση, υπόσχοντο κάθαρση από το παλιό και δήθεν διεφθαρμένο. Σήμερα, με όσα στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αλλα και από τα κρίσιμα ζητήματα που διερευνήθηκαν, αναδείχθηκαν και αποδείχθηκαν κατά τις εργασίες της προκαταρκτικής επιτροπής, αυτό που προκύπτει, είναι η ακραία αντίφαση λόγων και έργων τους, το καλά σκηνοθετημένο παιχνίδι πολιτικής υποκρισίας και η προαποφασισμένη εξόντωση πολιτικών τους αντιπάλων, με
πρώτα θύματα επιφανή πολιτικά πρόσωπα, άλλων πολιτικών χώρων. Ως λαθροκυνηγοί έστησαν καρτέρι, εξέθεσαν και διαπόμπευσαν, ευτυχώς όχι για πολύ, γιατί δεν τους βγήκε, πρώην πρωθυπουργούς, αρχηγό κόμματος και υπουργούς. Τόσο από τις μαρτυρικές καταθέσεις όσο και από πλήθος αποδεικτικών στοιχείων προέκυψε μία μεθοδευμένη προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης με απώτερη, όπως φαίνεται, στόχευση την πολιτική εξόντωση αυτών των πολιτικών και της εκλογικής συντριβής των κομμάτων τους. Τα δεδομένα αυτά πέραν από την ποινική τους απαξία, είναι προφανές πως συνθέτουν σκηνικό πρωτοφανούς πολιτικής σήψης, με την προηγούμενη Κυβέρνηση να επιστρατεύει αθέμιτα μέσα, βγαλμένα από μια άλλη εποχή, αγνοώντας επιδεικτικά την αυστηρή Συνταγματική επιταγή για σαφή διάκριση των λειτουργιών. Αυτό μάλιστα που είναι ιδιαίτερα θλιβερό είναι το γεγονός πως οι πρωταγωνιστές των υπό διερεύνηση γεγονότων βρίσκονταν στον στενό κύκλο της τότε πολιτικής ηγεσίας, η οποία εξακολουθεί να σιωπά, άρα εμμέσως να επικροτεί τις έκνομες πρακτικές. Αλλά και η λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, ως αξιωματική αντιπολίτευση, στην προκαταρκτική επιτροπή, υπήρξε παρελκυστική, παρεμποδιστική των διαδικασιών για τη διερεύνηση των συγκεκριμένων κατηγοριών που αποδίδοντο στον κ. Παπαγγελόπουλο.
Με την κατάθεση του πορίσματος στην Ολομέλεια της Βουλής ολοκληρώνεται μία μακρά, θεσμική διαδικασία διερεύνησης για την διάπραξη τυχόν αδικημάτων ποινικής φύσεως. Η Εθνική Αντιπροσωπεία, ως το πλέον αρμόδιο Πολιτειακό όργανο κατ’ άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος αποφασίζει για την άσκηση ή μη δίωξης ώστε, σε περίπτωση υπερψήφισης, να συνεχιστεί η διαδικασία με την συγκρότηση Ειδικού Δικαστηρίου για την εκδίκαση των σχετικών υποθέσεων.
Καλούμαστε συνεπώς σήμερα να υιοθετήσουμε το πόρισμα που μετά από συστηματική, ενδελεχή και προσηλωμένη στο γράμμα του Συντάγματος και του Νόμου διαδικασία προτείνει στην εθνική αντιπροσωπεία η πλειοψηφία της προκαταρκτικής επιτροπής.
Από το σύνολο του αποδεικτικού υλικού προκύπτει με σαφήνεια ο κεντρικός ρόλος του κ. Παπαγγελόπουλου στις όλες έκνομες παρεμβάσεις . Στο πόρισμα αναφέρονται με λεπτομέρειες και κατά τρόπο ενδελεχή, τα στοιχεία της δικογραφίας, που οδηγούν στο συμπέρασμα αυτό αλλά και στην τελική πρόταση άσκησης ποινικής δίωξης σε βάρος του ελεγχόμενου πρώην αναπληρωτή Υπουργού κ. Δημητρίου Παπαγγελόπουλου, καθώς προέκυψαν αποχρώσες ενδείξεις ενοχής του για οκτώ αδικήματα. Αυτό της κακουργηματικής κατάχρησης εξουσίας (άρθρο 46 παρ.1 σε συνδυασμό με το άρθρο 239 ΠΚ), ηθικής αυτουργίας σε πλημμεληματική κατάχρηση εξουσίας (άρθρο 46 παρ.1 σε συνδυασμό με το άρθρο 259 ΠΚ), παράβασης καθήκοντος κατ’εξακολούθηση 259 αυτοτελώς), απόπειρα εκβίασης (άρθρο 385 παρ.1 περ.Γ παλαιού ΠΚ του άρθρου 385 παρ.1 και 3 ΠΚ, ως ισχύει μετά τη θέση σε ισχύ του Ν. 4619/2019), Δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου (άρθρο 159 παρ.1), Δωροληψίας υπαλλήλου (άρθρο 235 ΠΚ), εγκληματικής οργάνωσης (άρθρο 187 παρ.5 παλαιού ΠΚ και παρ.3 νέου ΠΚ) ενώ δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις ενοχής για δύο αδικήματα, της ηθικής αυτουργίας σε ψευδή κατάθεση (46 παρ.1 και 224 ΠΚ) και της πρόκλησης και προσφοράς για την τέλεση κακουργήματος (άρθρο 186 ΠΚ).
Έτσι ολοκληρώνεται και ζητάμε να παραδοθεί στα χέρια της ελληνικής δικαιοσύνης για κρίση, μια μελανή περίοδος της πολιτικής μας ζωής, ευχόμενοι να μην την ξαναζήσουμε.