Σκληρό παρασκηνιακό παζάρι με ορίζοντα την 2α Αυγούστου, οπότε και λήγει η τουρκική NAVTEX, και το Βερολίνο σε ρόλο «κλειδί» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ οι ελληνοτουρκικές σχέσεις κινούνται στην κόψη του ξυραφιού και οι Ενοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το μήνυμα που έχει αποστείλει μέσω Βερολίνου ο Ιμπραήμ Καλίν, σύμβουλος και εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν, είναι πως η Αγκυρα «κρατάει» το «Ορούτς Ρέις» στο λιμάνι της Αττάλειας, άλλα αναμένει σήμα από την Αθήνα για την έναρξη διαλόγου «χωρίς όρους και προϋποθέσεις». Η γερμανική προεδρία, όπως έχει καταστήσει σαφές και η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ με τις πρωτοβουλίες της, επιθυμεί να λειτουργήσει ως καταλύτης προκειμένου οι δύο πλευρές να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επίσης διαμηνύει ότι η Αθήνα δεν απορρίπτει τον διάλογο. Ομως, απαιτείται συγκεκριμένο πλαίσιο, και βεβαίως η έμπρακτη αποκλιμάκωση της έντασης που έχει πυροδοτήσει με τις κινήσεις της η Αγκυρα. Με τα ανωτέρω δεδομένα, η τρέχουσα εβδομάδα θεωρείται κρίσιμη, ενώ ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο κάποιου «λάθος υπολογισμού» που μπορεί να οδηγήσει σε «ατύχημα».
Συναντίληψη
Μέσα στο ανωτέρω κλίμα πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Πέμπτη τα τετ α τετ του πρωθυπουργού με τους Αλέξη Τσίπρα και Φώφη Γεννηματά, ενώ από την ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ δεν απουσίασε η συζήτηση για το κλίμα που διαμορφώνεται λόγω των αποκαλύψεων για τα πεπραγμένα της προηγούμενης διακυβέρνησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συζήτηση που έγινε πίσω από τις κλειστές πόρτες του πρωθυπουργικού γραφείου στη Βουλή, υπήρξε συναντίληψη ότι το εθνικό μέτωπο πρέπει να είναι ισχυρό, καθώς οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εισέρχονται σε κρίσιμη φάση ανεξαρτήτως της τρέχουσας έντασης.
Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Μητσοτάκης δεν απέκλεισε μετά τα σαφή μηνύματα αποτροπής από την πλευρά της Αθήνας και τις διεθνείς παρεμβάσεις –κυρίως του Βερολίνου– να υπάρξει αναδίπλωση του κ. Ερντογάν, στην παρούσα τουλάχιστον φάση. Είτε, δηλαδή, το «Ορούτς Ρέις» να μην αποπλεύσει καν από την Αττάλεια είτε να κινηθεί στην περιοχή που έχει δεσμεύσει με NAVTEX η Τουρκία, αλλά χωρίς να ποντίσει καλώδια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας – πράξη που θα συνιστούσε ευθεία παραβίαση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Επίσης, οι κ.κ. Μητσοτάκης, Τσίπρας και Γεννηματά συμφώνησαν ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί το γεγονός ότι η κ. Αγκελα Μέρκελ έχει μέχρι το τέλος του χρόνου την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Γερμανίδα καγκελάριος, παρότι δεν θέλει να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο, είναι η μόνη που μπορεί να ασκήσει πολιτική καρότου και μαστιγίου έναντι του Τ. Ερντογάν. Η κ. Μέρκελ, ως γνωστόν, αξιοποίησε ήδη την επιρροή της για απομείωση της έντασης, με την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Ερντογάν, αφού προηγουμένως συνομίλησε με τον κ. Μητσοτάκη, την περασμένη Τρίτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο παρασκήνιο, το Βερολίνο συνεχίζει να εργάζεται ώστε να διαμορφωθούν όροι επανέναρξης του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών. Κατά τις ίδιες πηγές, η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με το γραφείο της καγκελαρίου. Με δεδομένο ότι το τελευταίο επικοινωνεί με τον κ. Καλίν, ακόμη και στην παρούσα εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία υφίσταται ένας «τριγωνικός» δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας. Πάντως, όπως προαναφέρθηκε, ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές στους πολιτικούς αρχηγούς ότι ενώ δεν είναι αρνητικός στον διάλογο δεν πρόκειται να αποδεχθεί τη δρομολόγησή του, όσο η Αγκυρα συνεχίζει τακτικές προκλήσεων και πιέσεων.
Παράλληλα, οι αρχηγοί ενημερώθηκαν για την κατάσταση που μπορεί να διαμορφωθεί στην περιοχή για την οποία έχει εκδοθεί η τουρκική ΝAVTEX. Επιχειρησιακά η περιοχή αντικειμενικά δημιουργεί μεγάλες δυσκολίες λόγω της εγγύτητας με την Τουρκία και της μεγάλης απόστασης από τα μεγάλα ελληνικά στρατιωτικά κέντρα. Επίσης, σε περίπτωση αντίδρασης από την Αθήνα κατά την τυχόν πόντιση καλωδίων από το «Ουρούτς Ρέις» δεν μπορεί να αποκλειστεί να υπάρξουν «παρερμηνείες» και η ελληνική πλευρά να κατηγορηθεί για «επιθετική κίνηση», με τις όποιες συνέπειες τόσο σε επικοινωνιακό επίπεδο, όσο και σε σχέση με την ενεργοποίηση της Ε.Ε.
Τέλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε πιθανή τη συμφωνία για μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο, ενώ αιτιολόγησε την παρουσία της Ελλάδας στην τριμερή του Βερολίνου. Οπως είπε, ποια θα ήταν η στάση της Γερμανίας στην παρούσα κρίσιμη συγκυρία, εάν η κυβέρνηση είχε αρνηθεί να προσέλθει στη συνάντηση;
Οπως προαναφέρθηκε, στη διάρκεια της συνάντησης του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Τσίπρα η συζήτηση –που χαρακτηρίζεται και από τις δύο πλευρές «δύσκολη» στο συγκεκριμένο της σκέλος– επεκτάθηκε και στο «εσωτερικό» μέτωπο, στο οποίο κυριαρχούν η παραπομπή Παπαγγελόπουλου, οι καταγγελίες Μιωνή, Καλογρίτσα και οι αποκαλύψεις για το Μάτι. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη διασύνδεση που έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, μεταξύ των εθνικών θεμάτων και της άσκησης δίωξης στον κ. Παπαγγελόπουλο, με τον κ. Τσίπρα να απαντά ότι δεν επιδιώκει συμψηφισμό.
«Λάθος χειρισμοί»
Στις αιτιάσεις του κ. Τσίπρα ότι επιχειρείται στοχοποίηση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι δεν είναι στις προθέσεις του η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής και η σκανδαλολογία, αλλά η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποσιωπά γεγονότα που αποκαλύπτονται από τη δημοσιογραφική ή δικαστική έρευνα. Κατά τις ίδιες πηγές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για υπερβολές, αλλά παραδέχθηκε πως υπήρξαν και λάθος χειρισμοί. Τέλος, στη διάρκεια της συζήτησης ετέθη και το ζήτημα των επιθέσεων που είχε δεχθεί στο παρελθόν η σύζυγος του πρωθυπουργού.
Πηγή: kathimerini.gr