Του Κώστα Σαρικά
Ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται ότι συμβουλεύτηκε τους στρατηγούς του και ενημερώθηκε ότι πράγματι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις όχι μόνο δεν είχαν αιφνιδιαστεί αλλά είχαν ήδη αναπτυχθεί με τέτοιο τρόπο που μπορούσαν να μετατρέψουν το show που έστηνε η Άγκυρα με το «ORUC REIS» σε εφιάλτη.
Η φράση «οι Έλληνες δεν αστειεύονται» την οποία φέρεται να είπε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στον Ταγίπ Ερντογάν το βράδυ της Τρίτης 22 Ιουλίου αποτελεί το δόγμα των Ενόπλων Δυνάμεων απέναντι στην Τουρκική επιθετικότητα.
Ήταν το βράδυ της περασμένης Τρίτης όταν ο ελληνικός Στόλος αναπτυσσόταν σε καίριες θέσεις έτοιμος για εμπλοκή, τα μαχητικά στις Πολεμικές Μοίρες είχαν φορτωθεί όπλα και Μονάδες του Στρατού Ξηράς προετοιμάζονταν για κάθε ενδεχόμενο σε χερσαία και θαλάσσια σύνορα. Κινητοποίηση η οποία συγκρίνεται μόνο με τα γεγονότα του 1987 όταν και πάλι οι Ένοπλες Δυνάμεις από τον Έβρο έως το Καστελόριζο βρέθηκαν σε πολεμική ετοιμότητα.
Οι εντολές μεταφέρθηκαν από την Κύπρο όπου βρισκόταν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και μέσα σε τρεις ώρες ο συναγερμός μεταφράστηκε σε πλήρη ετοιμότητα με τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων να εφαρμόζουν τάχιστα το σχέδιο και όλα τα οπλικά συστήματα μεταξύ των οποίων και η αεράμυνα της χώρας σε Έβρο, νησιά και ενδοχώρα να ενεργοποιείται άμεσα από τους Patriot τους S-300 και τους HAWK έως τους TOR-M1 και τους OSA.
O πρωθυπουργός ήδη γνώριζε από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ ότι όλα ήταν έτοιμα και πέρασε το μήνυμα στην Γερμανίδα Καγκελάριο για να τεθεί υπόψη του Ταγίπ Ερντογάν. Η Αθήνα ήταν αποφασισμένη όχι απλά να απαντήσει σε μια σημειακή κρίση σε περιοχή την οποία θα επέλεγε η Άγκυρα όπως ίσως ήλπιζε αλλά ακόμα και σε πλήρη εμπλοκή, αν αυτό ήταν απαραίτητο για την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας.
Ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται ότι συμβουλεύτηκε τους στρατηγούς του και ενημερώθηκε ότι πράγματι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις όχι μόνο δεν είχαν αιφνιδιαστεί αλλά είχαν ήδη αναπτυχθεί με τέτοιο τρόπο που μπορούσαν να μετατρέψουν το show που έστηνε η Άγκυρα με το «ORUC REIS» σε εφιάλτη.
Όλα όσα είχε προειδοποιήσει ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ σε προγενέστερο χρόνο και μάλιστα για τα οποία δέχτηκε «βέλη» ακόμα και εκ των έσω για δήθεν υπέρβαση αρμοδιοτήτων βρέθηκαν στο τραπέζι των επιχειρήσεων ως έτοιμα σενάρια αντίδρασης. Ακόμα και το εμφατικό «πρώτα θα τους κάψουμε και μετά θα ρωτήσουμε ποιος είναι» αποκτούσε νόημα αν συνέκρινε κάποιος την κινητοποίηση της περασμένης εβδομάδας με τα γεγονότα των Ιμίων και την ατολμία που επιδείχθηκε τότε την ώρα κρίσιμων αποφάσεων.
Η Αθήνα με την στρατιωτική κινητοποίηση αλλά και με τις διπλωματικές ενέργειες που ακολούθησαν έστελνε ξεκάθαρο μήνυμα ότι όντως «δεν αστειεύεται». Με την ισχύ του Στόλου ο οποίος αναπτύχθηκε σε ολόκληρο το Αιγαίο, την Πολεμική Αεροπορία σε «κόκκινο» συναγερμό και φορτωμένα όλα τα διαθέσιμα μαχητικά και τις λέμβους των Αμφίβιων Καταδρομών έτοιμες, η Ελλάδα ξεκαθάριζε ότι η εμπλοκή ήταν μονόδρομος αν οι γείτονες επιμείνουν στο προκλητικό σχέδιό τους.
Τα τουρκικά πολεμικά πλοία «έκαναν κράτει» και το «ORUC REIS» παρέμεινε αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Αττάλειας. Η Αθήνα είχε ήδη κερδίσει την πρώτη μάχη εκπέμποντας άμεσα το μήνυμα της αποφασιστικής αντίδρασης και εξαναγκάζοντας τους γείτονες αλλά και τις μεγάλες πρωτεύουσες να «ζυγίσουν» τις συνέπειες αν η Τουρκία προχωρούσε στην επόμενη κίνηση.
Και ενώ η αποκλιμάκωση προχωρά με την έμπρακτη κίνηση της Άγκυρας να αποσύρει τα πολεμικά της πλοία όχι απλά στους ναυστάθμους του Αιγαίου αλλά ακόμα και στον κύριο ναύσταθμο και μητρική βάση του πολεμικού της ναυτικού στο Golcuk του Μαρμαρά το ελληνικό επιτελείο δεν εφησυχάζει. Η μόνιμη παρουσία στο Αιγαίο Μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και η σταθερά υψηλή ετοιμότητα της Πολεμικής Αεροπορίας θα συνεχιστούν. Άλλωστεμ κανένας δεν γνωρίζει που και πότε θα προσπαθήσει ξανά η Άγκυρα να αιφνιδιάσει. Ήδη το έκανε τον περασμένο Φεβρουάριο στον Έβρο και τώρα στο Καστελόριζο.
Χαμένη από χέρι
και σε περίπτωση θερμού επεισοδίου: Το lose-lose
σενάριο της Τουρκίας
στη Μεσόγειο
Οι τελευταίες ημέρες έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο έκαναν ξακάθαρα δύο πράγματα: Πρώτον, οι φιλοδοξίες της Τουρκίας την απομακρύνουν από τη Δύση και δεύτερον η ψυχραιμία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων δείχνει ότι ξέρουν καλά να χειρίζονται τα τουρκικά «ξεσπάσματα».
Η παρέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη συνδέεται άρρηκτα με την προσπάθειά της να «βάλει χέρι» στα αποθέματα υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου. Πρώτη στάση η κυπριακή ΑΟΖ, εκεί όπου η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι ο τουρκοκυπριακός βορράς έχει αποκοπεί από τα ενεργειακά σχέδια της Λευκωσίας. Οι φιλοδοξίες του Ερντογάν στη Μεσόγειο δεν είναι καινούργιο φαινόμενο, αλλά η συστηματική παραβίαση διεθνών κανόνων και η υπονόμευση της διπλωματίας έχει αφετηρία το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Ερντογάν και Σάρατζ ουσιαστικά σχεδίασαν από την αρχή το χάρτη.
Ο καθηγητής του Αμερικανικού Πανεπιστημίου Ulaş Doğa Eralp έχει μία ενδιαφέρουσα άποψη, ισχυρίζεται ότι ο κύριος στόχος της Τουρκίας με αυτές τις θαλάσσιες επιθέσεις-διεκδικήσεις δεν είναι απαραίτητα να βρει αποθέματα υδρογονανθράκων, αλλά να εμποδίσει την Ελλάδα, την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Κύπρο, καθώς και μεγάλες εταιρείες γεώτρησης να τα εκμεταλευτούν, με την ελπίδα ότι θα διαπραγματευτεί τα κέρδη.
«Η Άγκυρα έχει αναγάγει τις παραβιάσεις σε διεθνή πολιτική», τόνισε ο καθηγητής σε συνέντευξη του στην Ahval. «Λένε, είμαστε εδώ. Μπορεί να μην θέλετε να μας δείτε, αλλά εμείς εδώ είμαστε – και χωρίς εμάς στο τραπέζι δεν πρόκειται να διαπραγματευτείτε», πρόσθεσε. «Αλλά αυτό που αρνούνται να παραδεχθούν είναι ότι όταν σε ένα παιχνίδι δεν έχεις «μάρκες», δεν έχεις και λόγο. Η Άγκυρα μόνο χαμένη θα βγει από αυτή την ιστορία».
Σύμφωνα με τον Τούρκο αναλυτή, η Ελλάδα και η Τουρκία βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ σε ένα θερμό επεισόδιο, αλλά αυτό δεν θα έπρεπε να ανησυχεί την Ελλάδα, η Τουρκία «ρισκάρει πολλά περισσότερα». Στη Συρία οι αντιδράσεις ήταν χλιαρές, στη Λιβύη ο Ερντογάν βλέπει έναν συνασπισμό να σχηματίζεται εναντίον του, στην Ελλάδα «το διακύβευμα και οι συμμαχίες ξεπερνούν κάθε όριο». «Αίγυπτος, Ισραήλ, Γαλλία, είναι παραδοσιακοί σύμμαχοι της Ελλάδας με κοινές διεκδικήσεις στη Μεσόγειο, η Τουρκία δεν μπορεί να τα βάλει με όλους».
«Στη Μεσόγειο, τα ενεργειακά θέματα και τα ζητήματα ασφάλειας είναι θεμελιώδους σημασίας. Μετατρέπονται σε αντικείμενο διαμάχης από δυνάμεις που αναδεικνύονται ολοένα και περισσότερο και απέναντι στις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκεί ακόμη ελάχιστη επιρροή. Η Ευρώπη οφείλει να προασπίσει την κυριαρχία της», ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, σε μήνυμά του στα ελληνικά (!), προσθέτοντας: «Ας μην αφήσουμε την ασφάλειά μας στη Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων. Για μια ακόμη φορά, θέλω να εκφράσω την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο και την Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους. Δεν πρέπει να δεχτούμε να απειλείται ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους μέλους της ΕΕ.
Στη Λιβύη, δεν μπορούμε να αφήσουμε άλλες δυνάμεις να παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων. Η επιχείρηση Irini αποτελεί μια από τις απαντήσεις της Ευρώπης. Είναι απαραίτητο να ενισχυθεί περαιτέρω».
Μία τέτοια δήλωση και μάλιστα στα ελληνικά ξεπερνά τα όρια του ξύλινου διπλωματικού λόγου, άλλωστε η Γαλλία έδειξε ότι αυτή η διαμάχη δεν θα γίνει… by the book. Η Αλ Ουατίγια ήταν η προειδοποιητική «βολή», όπως όλα δείχνουν.
Πηγή: Ahval