Ολοταχώς στο δεύτερο κύμα του κορονοϊού φαίνεται να οδεύει η χώρα, με τα κρούσματα να είναι τριψήφια για τρίτη διαδοχική μέρα και η κυβέρνηση παίρνει άμεσα μέτρα για να προλάβει το διαφαινόμενο… κακό. Ετσι λοιπόν, από τα ξημερώματα της Παρασκευής επιβάλλεται το πρώτο μερικό lockdown σε περιοχή και δη στο νησί του Πόρου, με την έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας να ολοκληρώνεται με την αναπόφευκτη για τη δημόσια υγεία, απόφαση.
Με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα στο νησί και με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, αλλά και σε συνεννόηση με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, αποφασίστηκε να μπει μερικό «λουκέτο» στο νησί του Πόρου.
Συγκεκριμένα, αποφασίστηκαν τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα:
● Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 23.00 έως τις 07.00 της επομένης.
● Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
● Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
● Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπεζοκάθισμα έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
● Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλο το νησί τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, δύναται σε αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων (αναμένεται έκδοση ΚΥΑ με τις επιχειρήσεις που θα δικαιούνται υπαγωγή στη σχετική ρύθμιση).
Στο νησί μεταβαίνουν και εγκαθίστανται σήμερα κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ), 10μελες ειδικό κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ για εντατικοποίηση των ελέγχων τήρησης των μέτρων, καθώς και ειδικό κλιμάκιο του Λιμενικού Σώματος για τη πιστή εφαρμογή και επιτήρηση των μέτρων στους χώρους εποπτείας του.
Γεμάτα φεύγουν τα καράβια – Τρόμος για πιθανά νέα lockdown μέσα στο Σαββατοκύριακο
Μπορεί στην κυβέρνηση να υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τις περιοχές που είναι στο «κόκκινο», όπως η Αττική, η Θεσσαλονίκη, η Καβάλα, η Αλεξανδρούπολη, ωστόσο, το δεύτερο κύμα της μεγάλης φυγής των αδειούχων του Αυγούστου, καθώς και η κίνηση του τριημέρου, έχουν προκαλέσει μεγάλο πονοκέφαλο με τον φόβο να εμφανιστούν νέες εστίες μόλυνσης να είναι ορατός.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, υπάρχουν 20 περιφερειακές ενότητες στη χώρα που αναφέρουν κρούσματα. Εκτός από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη κρούσματα παρουσιάζουν: Αργολίδα, Αχαΐα, Έβρος, Ηλεία, Θεσπρωτία, Ιωάννινα, Καβάλα, Κέρκυρα, Κιλκίς, Κοζάνη, Κορινθία, Κυκλάδες, Λάρισα, Μαγνησία, Πέλλα, Μεσσηνία, Χαλκιδική και Χανιά.
Προς το παρόν το ΕΣΥ αντέχει την εισαγωγή ασθενών στα νοσοκομεία αναφοράς και σαφώς πολιτεία και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό έχουν αποκτήσει μεγάλη εμπειρία για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων και δεν υπάρχει καμία ανησυχία. Ωστόσο, αν συνεχιστεί να έχει αυξητική τάση ο αριθμός των κρουσμάτων, άρα και των νοσηλευομένων άρα και των διασωληνωμένων ίσως εμφανιστούν προβλήματα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Μέχρι και χθες νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία αναφοράς 123 ασθενείς, με τους 58 εξ αυτών να έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία αναφοράς στην Αττική. Στις 31 Ιουλίου οι ασθενείς με λοίμωξη στα νοσοκομεία ήταν 93. Όπως προκύπτει από την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, 14 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ μια εβδομάδα νωρίτερα οι διασωληνωμένοι ήταν 8. Χθες δεν καταγράφηκε κανένας επιπλέον θάνατος (210 θάνατοι συνολικά).
Μπαράζ ελέγχων σε πλοία και μέσα μαζικής μεταφοράς
Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι έλεγχοι για την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Γεμάτα αναχωρούν και σήμερα τα πλοία από το λιμάνι του Πειραιά, με τους ταξιδιώτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας, ωστόσο, οι έλεγχοι των Αρχών είναι εξονυχιστικοί και τα φαινόμενα παραβατικότητας, ειδικά στα γεμάτα Μέσα Μεταφοράς που φαίνεται πως χάνεται ο έλεγχος, πονοκεφαλιάζουν την κυβέρνηση που προσπαθεί να βρει τρόπο να αποσυμφωρήσει λεωφορεία και τρένα.
Οι γάμοι και τα πάρτι που γίνονται εστίες κορονοϊού
Εξάλλου, άλλα τέσσερα κρούσματα συνδέθηκαν με το γάμο στην Αλεξανδρούπολη, ο οποίος έχει «δώσει» περί τα 45 κρούσματα. Την ίδια ώρα έντονη ανησυχία προκαλούν οι ενδονοσοκομειακές συρροές κρουσμάτων κορονοϊού. Από τα 14 κρούσματα που δηλώθηκαν στη Λάρισα χθες, τουλάχιστον τα έξι αφορούν σε υγειονομικούς των δύο νοσοκομείων της πόλης, μετά από συρροή που ξεκίνησε από γιατρούς που παραθέριζαν στη Χαλκιδική και κόλλησαν. Στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λάρισας νοσηλεύονται 12 ασθενείς σε θαλάμους αρνητικής πίεσης.
Εκτός από τους γάμους σε Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη, τη βάφτιση στη Χαλκιδική και το εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος στην Καβάλα, νέες εστίες επιδημίας είναι χώρος διασκέδασης στη Μύκονο (επιβεβαιώθηκαν οκτώ κρούσματα σε εργαζόμενους), αλλά και ο στρατός. Δύο από τα περιστατικά που δηλώθηκαν χθες στη Μαγνησία, προέρχονται από το στρατόπεδο του Στεφανοβίκειου.
Ανησυχία για τις ενδονοσοκομειακές εστίες
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι εστίες υπερμετάδοσης του ιού που παρατηρούνται κυρίως στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα. Μετά τους γάμους σε Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη, από τους οποίους προέκυψαν και προκύπτουν καθημερινά δεκάδες κρούσματα κορονοϊού, σειρά φαίνεται να παίρνουν τα νοσοκομεία. Όπως ανέφερε η ΠΟΕΔΗΝ, 13 επαγγελματίες υγείας βγήκαν θετικοί στον κορονοϊό σε μόλις μία εβδομάδα.
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, για την κατάσταση που ενέσκηψε στα νοσοκομεία ευθύνονται τόσο οι επικεφαλής που δεν εφοδιάζουν με μέσα ατομικής προστασίας τους εργαζόμενους όσο και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι οι οποίοι χαρακτηρίζονται από χαλαρότητα σε ό,τι αφορά τα μέτρα προστασίας και υγιεινής.
Θετικά στον κορονοϊό διαγνώστηκαν και τρία στελέχη του ΕΟΔΥ στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων της Μυρσίνης, σύμφωνα με τοπικά μέσα.
Επέκταση μέτρων
Σε όλες τις χερσαίες πύλες εισόδου της χώρας που παραμένουν ανοιχτές επεκτείνεται η απαγόρευσης διέλευσης από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί. Όπως ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται κατά του κορονοϊού στα χερσαία σύνορα το «μοντέλο» που εφαρμόζεται από την Τετάρτη στην Κακαβιά θα επεκταθεί.
«Αναφορικά με τα χερσαία σύνορα, από προχθές Τετάρτη έχει τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση διέλευσης από την Κακαβιά, από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί καθημερινά. Και αυτό για να εξασφαλιστούν στοχευμένοι έλεγχοι στη διάρκεια της ημέρας, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει έλεγχοι από μόνιμο κλιμάκιο δειγματοληπτικών ελέγχων που έχει εγκατασταθεί στο συνοριακό σταθμό. Ανακοινώνεται ότι η απαγόρευση διέλευσης, από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί, επεκτείνεται από αύριο το βράδυ στις χερσαίες πύλες εισόδου που παραμένουν ανοιχτές για συγκεκριμένες κατηγορίες διακινουμένων, πλην του Προμαχώνα».