Οι νέες απειλές του Τούρκου προέδρου δεν επηρεάζουν την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και δεν αλλάζουν τίποτα στον σχεδιασμό και στην αυξημένη επιφυλακή την οποία βρίσκονται.
Δεν είχε προλάβει να στεγνώσει το μελάνι της συμφωνίας Αθήνας και Αιγύπτου όταν ο Τούρκος πρόεδρος προχώρησε στην πρώτη σπασμωδική ενέργεια πανικού με απειλές εναντίον της Ελλάδας σαφώς ενοχλημένος από την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Συμφωνία η οποία ουσιαστικά ακυρώνει το παράνομο Τουρκο-Λιβυκό μνημόνιο και βάζει την Αίγυπτο άμεσα απέναντι από τις παράλογες διεκδικήσεις της Άγκυρας στις θαλάσσιες ζώνες της περιοχής.
Λες και έπρεπε να ζητήσει άδεια η Αθήνα από τον πρόεδρο της Τουρκίας για να προχωρήσει σε συμφωνία με ένα κυρίαρχο και ισχυρό κράτος της περιοχής. Και ενώ ήδη η Άγκυρα είχε προχωρήσει σε ένα παράνομο μνημόνιο συνεργασίας με την αδύναμη κυβέρνηση Σάρατζ η οποία στηρίζει την επιβίωσή της στη βοήθεια που δέχεται από την Τουρκία και προσφέρει «γη και ύδωρ» προκειμένου να αντέξει στον Λιβυκό εμφύλιο.
Ειδικά μετά τα γεγονότα του Έβρου και την αιφνιδιαστική υβριδική επίθεση με μετανάστες που εξαπέλυσε στην Ελλάδα ο τελευταίος που δικαιούται να μιλάει για αμοιβαία συνεννόηση είναι ο Ταγίπ Ερντογάν είναι το μήνυμα που εκπέμπει η Αθήνα προς τον Τούρκο πρόεδρο.
Οι νέες απειλές Ερντογάν δεν αλλάζουν τίποτα στον σχεδιασμό και στην αυξημένη επιφυλακή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων οι οποίες τους τελευταίους μήνες βρίσκονται σταθερά σε μόνιμη επαγρύπνηση παρακολουθώντας κάθε Τουρκική κίνηση και ενεργώντας ανάλογα. Το ίδιο θα πράξουν και τώρα όπως τονίζουν ανώτατες στρατιωτικές πηγές εάν η Τουρκία επιχειρήσει να δοκιμάσει ξανά τα Ελληνικά αντανακλαστικά και να προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Στο Ελληνικό Επιτελείο δεν περιμένουν άλλωστε τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για να καταστρώσουν σχέδια αντίδρασης απέναντι σε οποιαδήποτε πρόκληση.
Το σενάριο εξόδου του ερευνητικού σκάφους ORUC REIS βρίσκεται εκ νέου στο επίκεντρο με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να έχουν ήδη έτοιμα τα σχέδια αντίδρασης σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Εάν η Άγκυρα λάβει τέτοια απόφαση το ερώτημα είναι σε ποια περιοχή θα επιλέξει να το στείλει προφανώς συνοδεία πολεμικών πλοίων.
Εάν η Τουρκία επιλέξει τη θαλάσσια ζώνη την οποία αφορά η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου εκτιμάται ότι θα πρόκειται για απόφαση υψηλού ρίσκου με δεδομένο ότι βάζει απέναντι της και το Κάιρο ενώ η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται σαφέστατα πιο κοντά στην Κρήτη γεγονός που ευνοεί επιχειρησιακά τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Σε μια τέτοια περίπτωση αναμένεται ίσως τη σχετική navtex να εκδώσει η κυβέρνηση Σάρατζ και όχι η Άγκυρα.
Η αποστολή του Τουρκικού ερευνητικού στη θαλάσσια περιοχή την οποία είχε «σημαδέψει» η Τουρκία τον περασμένο μήνα στα όρια της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας με την Κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί μια από τις ενδεχόμενες επιλογές της Άγκυρας. Τότε ο στόλος των γειτόνων είχε «ανακρούσει πρύμναν» έπειτα από τη δυναμική Ελληνική αντίδραση.
Ένα ακόμη σενάριο το οποίο βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» της Αθήνας είναι η Άγκυρα να επιχειρήσει να προκαλέσει ένταση κοντά στο Καστελόριζο σε θαλάσσια περιοχή εγγύτερη στις ακτές τις με όσα πλεονεκτήματα προσφέρει μια ανάλογη ενέργεια.
Σε κάθε περίπτωση η Ελληνική στρατιωτική ηγεσία έχει μελετήσει κάθε λεπτομέρεια και διαθέτει σχέδια και τρόπους αντίδρασης. Στόχος είναι να βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά από κάθε ενδεχόμενη ενέργεια των γειτόνων και αν χρειαστεί να αιφνιδιάσει. Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία ήδη έχουν τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο να δίνει αν απαιτηθεί όπως συνέβη τον περασμένο Ιούλιο «κόκκινο συναγερμό» στο σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων.
Πηγή: newpost.gr/