Μόλις η ώρα σήμανε 12 το βράδυ της Τρίτης, και υπό τον φόβο των εντατικών ελέγχων και των αυστηρών προστίμων, οι θαμώνες εστιατορίων, μπαρ και κέντρων διασκέδασης με βαριά καρδιά… αποχώρησαν στο πλαίσιο της εφαρμογής των νέων μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη Ρόδο.
Οι περισσότεροι πελάτες γνώριζαν για την εφαρμογή του μέτρου όχι όμως και οι τουρίστες… οι οποίοι απορημένοι δεν είχαν αντιληφθεί γιατί έπρεπε να σηκωθούν από τα τραπέζια τους και να φύγουν, μέχρι που ενημερώθηκαν για την εφαρμογή των νέων μέτρων.
Ανδρες της αστυνομίας, φρόντισαν για την τήρηση του μέτρου, ωστόσο δεν ήταν λίγοι εκείνοι οι πελάτες, τόσο Ρόδιοι όσο και ξένοι επισκέπτες, που εξέφρασαν τα παράπονά τους στους υπαλλήλους και τους ιδιοκτήτες, για την εφαρμογή του, προσπαθώντας να τους καθυστερήσουν χωρίς όμως επιτυχία αφού τα πρόστιμα είναι τσουχτερά!
Είναι γεγονός, πως λίγο μετά τις 12.00 τα μεσάνυχτα η πόλη της Ρόδου όπως και οι τουριστικές περιοχές του νησιού θύμιζαν… νεκρή πόλη και όχι Αύγουστο μήνα, ανατρέποντας όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για την τουριστική περίοδο στο νησί.
Πάντως, όπως καταγγέλθηκε στη «δ», από υπέρμαχους του νέου μέτρου, σε πολλά μπαρ και νυχτερινά κέντρα της Ρόδου και παρά την απαγόρευση, υπήρχαν πολλοί όρθιοι πελάτες που συνωστίζονταν χωρίς να τηρούνται τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας μέχρι πρότινος.
«Σε παρατήρηση που είχα κάνει σε υπεύθυνο καταστήματος ότι είναι ανεπίτρεπτο να υπάρχουν όρθιοι πελάτες από τη στιγμή που η κυβέρνηση το έχει απαγορεύσει για την προστασία της υγείας μας, είχα λάβει την απάντηση ότι δεν μπορεί να το επιβάλλει γιατί οι πελάτες δεν πειθαρχούσαν. Τώρα ίσως είναι καλύτερα, γιατί η ατομική ευθύνη δεν ελήφθη και πολύ σοβαρά υπ’ όψιν» δήλωσε Ρόδιος στη «δ» λίγο πριν αναχωρήσει από μαγαζί όπου διασκέδαζε.
Δεν ασπάζονται ωστόσο όλοι την ίδια άποψη καθώς πολλοί παράγοντες εκτιμούν ότι το μέτρο αυτό -παρότι προσωρινό- θα κλονίσει περαιτέρω το ευαίσθητο προϊόν του τουρισμού, αφού πολλές κρατήσεις έγιναν πριν την εφαρμογή του και χωρίς να γνωρίζουν οι επισκέπτες ότι η νυχτερινή ζωή θα «νεκρώνει» στις 12 τα μεσάνυχτα.
Όπως επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στη «δ», ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Γραφείων Ρόδου κ. Χρ. Μιχαλάκης, τα παράπονα πέφτουν «βροχή» από τους συνεργαζόμενους tour operators καθώς πρόκειται για εξέλιξη που αιφνιδίασε τόσο τους ίδιους όσο και τους πελάτες τους.
Αντιρρήσεις όμως εκφράζει και το Εργατικό Κέντρο της Ρόδου, μέσω του προέδρου του κ. Παναγιώτη Εγγλέζου καθώς εκτιμά ότι το μέτρο αυτό θα οδηγήσει στην απώλεια θέσεων εργασίας και σε επιπλέον λουκέτα σε μια τοπική αγορά που ήδη δοκιμάζει τις αντοχές της στην εποχή του κορωνοϊού.
Μάλιστα, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Παναγιώτης Εγγλέζος δήλωσε ότι η απόφαση αυτή δεν δικαιολογείται από τον αριθμό των κρουσμάτων στη Ρόδο και καλεί τους βουλευτές να πάρουν θέση άμεσα προκειμένου να αρθεί η ισχύς του μέτρου για τη Ρόδο.
Την ίδια ώρα, έντονες αντιδράσεις καταγράφονται και στο Φαληράκι, όπου οι καταστηματάρχες οργανώνονται προκειμένου συντονισμένα να εκφράσουν την έντονη αντίδρασή τους, σημειώνοντας ότι το μέτρο αυτό αποτελεί οριστική ταφόπλακα για ολόκληρη την περιοχή που έχει πληγεί από την κουτσουρεμένη τουριστική περίοδο, καθώς πέρα από τα πολλά κλειστά μαγαζιά, πολλά και από εκείνα που άνοιξαν δεν πρόκειται να αντέξουν μέχρι το τέλος της τουριστικής περιόδου, που όπως λένε, μετά βίας θα φτάσει τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου.
Ανεστάλη η σφράγιση
ταχυφαγείου στην Κρεμαστή
Πάντως, το πρώτο τσουχτερό πρόστιμο των 10.000 ευρώ έπεσε κατά το πρώτο βράδυ εφαρμογής του μέτρου, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Κρεμαστή, που βρέθηκε να λειτουργεί πέραν της 12ης βραδινής. Με προσωρινή διαταγή του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου ωστόσο ανεστάλη η τριήμερη σφράγιση γνωστού ταχυφαγείου της Κρεμαστής από την ΕΛΑΣ.
Στο ταχυφαγείο επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ και σφράγιση διότι βρέθηκε να φιλοξενεί όρθιο πελάτη μετά την 12.00 ώρα το βράδυ.
Ο ιδιοκτήτης στην προσφυγή που άσκησε δια του συνηγόρου του κ. Δήμου Μουτάφη, ισχυρίστηκε ότι ο πελάτης είχε μεταβεί στην επιχείρηση για να παραλάβει φαγητό που είχε παραγγείλει.
Να σημειωθεί ότι το μέτρο ισχύει μέχρι τα μεσάνυχτα της 23ης Αυγούστου και σε περίπτωση που στο ίδιο κατάστημα βεβαιωθεί δεύτερη φορά η ίδια παράβαση, τότε πέρα από το πρόστιμο των 10.000 ευρώ προβλέπεται και αναστολή λειτουργίας 20 ημερών.