Μία σημαντική δεξαμενή τουριστών για την Ελλάδα ήταν και οι Τούρκοι τουρίστες που φέτος δεν ήρθαν. Σύμφωνα με τους επαγγελματίες του τουρισμού οι Τούρκοι τουρίστες άφηναν πολλά χρήματα στα νησιά που επισκέπτονταν -όπως στη Σύμη- ή τη Θεσσαλονίκη.
Ο κορονοϊός έφερε τα πάνω-κάτω στον ελληνικό τουρισμό καθώς φέτος δεν ήρθαν τα εκατομμύρια των ξένων τουριστών. Μια σημαντική δεξαμενή τουριστών ήταν και οι Τούρκοι οι οποίοι μάλιστα θεωρούνται από τους επαγγελματίες του τουρισμού ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένου, όπως λένε, ότι στην πλειονότητά τους ξόδευαν αρκετά χρήματα κατά τη διάρκεια των διακοπών τους.
Πολλοί Τούρκοι τουρίστες έφταναν σε ελληνικά νησιά με κότερα και σκάφη ενώ άλλοι κατέλυαν σε ακριβά ξενοδοχεία. Επισκέπτονταν ακριβά εστιατόρια για να φάνε φρέσκα ψάρια, ενώ ήταν από τους πρώτους που πήγαιναν στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης και έμεναν μέχρι το πρωί.
Στους αγαπημένους τους προορισμούς, όπως είπε μιλώντας στο Sputnik, ο πρόεδρος των τουριστικών καταλυμάτων Ελλάδας, Παναγιώτης Τοκούζης, ήταν η Σύμη, η Κάλυμνος, η Λέρος και η Πάτμος στα οποία «η τουρκική αγορά ήταν μεγάλη το καλοκαίρι».
«Οι Τούρκοι τουρίστες είναι πράγματι μια αξιόλογη περίπτωση γιατί είναι πελάτες που άφηναν λεφτά και στηρίζαν την τοπική οικονομία ειδικά στα μικρά νησιά, όχι τόσο στην Ρόδο, όσο στη Σύμη, την Κάλυμνο, την Πάτμο και άλλα νησιά» τόνισε ο κ. Τοκούζης.
Οι περισσότεροι εξ αυτών, όπως εξήγησε, έκαναν διακοπές στα νησιά με τα προσωπικά τους κότερα και σκάφη. «Η Σύμη έχει δεχτεί τρομερό χτύπημα γιατί δεχόταν πάρα πολλούς Τούρκους τουρίστες. Είναι ένα νησί που μπορεί καθημερινά να δέχεται κάποιες χιλιάδες επισκέπτες, μονοήμερα ταξίδια αλλά όσο θα ξόδευαν χίλιοι θα τα άφηναν πέντε μεγάλες παρέες Τούρκων που θα πήγαιναν να φάνε το ψάρι τους κ.λπ. Πηγαίναν για να αφήσουν λεφτά» ανέφερε ο κ. Τοκούζης.
«Πήγαιναν σε καλά εστιατόρια»
Στη Θεσσαλονίκη, επίσης, η τουριστική ροή από την Τουρκία ήταν αρκετά σημαντική κυρίως για τη διάθεση των Τούρκων τουριστών να ξοδέψουν αρκετά χρήματα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Ανδρέα Μανδρίνο, ποσοστιαία οι Τούρκοι τουρίστες σε διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία έφτασε πέρσι το 3,5% σε σχέση με άλλες εθνικότητες. Το ποσοστό μάλιστα ήταν μεγαλύτερο τα προηγούμενα 2-3 χρόνια.
Ωστόσο, όπως δήλωσε στο Sputnik, οι Τούρκοι τουρίστες όσον αφορά το οικονομικό κομμάτι ήταν «πολύ καλύτεροι από άλλους τουρίστες», ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο επιδείκνυαν και πολύ καλή συμπεριφορά. «Δεν είχαμε ποτέ θέματα» σημείωσε.
Η Θεσσαλονίκη, όπως ανέφερε, ο κ. Γιάννης Ασλάνης, γενικός διευθυντής μεγάλου ξενοδοχείου στη Θεσσαλονίκης, κατάφερε να προσελκύσει Τούρκους τουρίστες εξαιτίας του ανοίγματος που έκανε στη γείτονα χώρα ο πρώην Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, αλλά και με την επιμονή που έδειξαν ξενοδόχοι της πόλης και επαγγελματίες του τουρισμού.
Όπως τόνισε στο Sputnik ο κ. Ασλάνης, το 2017 «είχαν έρθει στη Θεσσαλονίκη περίπου 100.000 Τούρκοι τουρίστες», στη συνέχεια όμως η ισοτιμία ευρώ και τουρκικής λίρας, αλλά και μετέπειτα το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών, μείωσαν σημαντικά τον αριθμό των τουριστών.
Σύμφωνα με τον κ. Ασλάνη, κάποιοι Τούρκοι τουρίστες που έρχονταν με γκρουπ στη Θεσσαλονίκη έμεναν για λίγες ώρες προκειμένου να επισκεφτούν το σπίτι του Κεμάλ.
«Αυτοί έμειναν για λίγες ώρες στην πόλη και διανυκτερεύαν σε πιο φθηνά ξενοδοχεία. Άλλοι που είχαν οικονομική άνεση, έμεναν σε ακριβά ξενοδοχεία, πήγαιναν σε καλά εστιατόρια για να φάνε ψάρι και μετά πήγαιναν για διασκέδαση», συμπλήρωσε. Οι ίδιοι τουρίστες επισκέπτονταν και την αγορά της Θεσσαλονίκης ακόμα και τα Σαββατοκύριακα. Σύμφωνα με τον κ. Ασλάνη, οι Τούρκοι τουρίστες λείπουν από τη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας ότι «ήταν μια ώριμη αγορά που θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω».
Πηγή: Sputnik