Ήδη τα μηνύματα από τον Ιούλιο, τον πρώτο μήνα του κομβικού για την εθνική οικονομία τρίτο τριμήνου, δεν είναι τα καλύτερα. Ο Προϋπολογισμός στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2020 έγραψε πρωτογενές έλλειμμα ύψους 8,199 δισ. ευρώ έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,166 δισ., ο τουρισμός κινήθηκε χαμηλά, κάτω από το 30% των περυσινών εσόδων, ενώ και ο Αύγουστος με εξαίρεση προορισμούς με επισκέπτες Έλληνες, δεν ανταποκρίνεται στις αρχικές προσδοκίες.
Τούτων δοθέντων το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει το επόμενο πακέτο στήριξης καθώς είναι σε πλήρη εξέλιξη και η επιβολή πρόσθετων περιοριστικών μέτρων σε κλάδους, όπως η εστίαση, που έχουν ήδη πληγεί βάναυσα.
Με βάση τις εκτιμήσεις, το πλήγμα σε πολλές περιοχές από το πρόωρο λουκέτο στις 12 των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι ένα επιπλέον 20% στον ήδη πληγέντα τζίρο. Μόνο το δεύτερο τρίμηνο βέβαια στην εστίαση «εξαφανίστηκε» σχεδόν το 60% των εισπράξεων με το ολικό lockdown και τη δειλή επανεκκίνηση του κλάδου.
Επιπλέον παρά το άνοιγμα της τουριστικής αγοράς, ο Ιούλιος κινήθηκε με πληρότητες 25-30% σε όσους άνοιξαν (με τα μισά ξενοδοχεία της χώρας βέβαια να μένουν κλειστά), ενώ και ο Αύγουστος κινείται ανάλογα σε σχέση με τον εισερχόμενο τουρισμό. Σε πρόσφατες μάλιστα δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος, έκανε λόγο για ένα «θολό» Σεπτέμβριο. «Το φοβικό κλίμα λόγω κορονοϊού έχει επηρεάσει και τις διακοπές του Έλληνα. Είναι μια χρονιά που μάλλον δεν θα θέλουμε να θυμόμαστε στο μέλλον και θα έλεγα ότι σκεφτόμαστε από τώρα το 2021 ως μια χρονιά επιβίωσης και όχι ως μια χρονιά ανάκαμψης» τόνισε και ζήτησε άμεσα εμπροσθοβαρή μέτρα και ρυθμίσεις για τις οφειλές προς το Δημόσιο, ενώ χαρακτήρισε πετυχημένο το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Είναι προφανές, λοιπόν, ότι στο επόμενο “πακέτο” στήριξης ο τουρισμός αναμένεται να είναι στην πρώτη γραμμή με κύριους στόχους αφενός την παροχή ρευστότητας και αφετέρου την παροχή κινήτρων για διατήρηση των θέσεων εργασίας. Ήδη η Κομισιόν έχει δώσει πράσινο φως στην ελληνική πλευρά να αυξήσει τις κρατικές εγγυήσεις για φτηνά δάνεια προς μικρές και μεγαλύτερες επιχειρήσεις, ενώ μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας αναμένεται να δοθεί ρευστότητα στην αγορά συνολικά 7 δισ ευρώ. Μέσα από ένα πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων 1,5 + 1,5 δισ ευρώ, κυρίως για μεγαλύτερες επιχειρήσεις.
Συνολικά εν όψει Σεπτεμβρίου αναμένονται επίσης τα εξής μέτρα:
– Η τρίτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 1,2 δισ. ευρώ με στόχο τις πολύ μικρές επιχειρήσεις
– Το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα με κεφάλαια κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσω των 3,5 δισ ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων
– Αναθεώρηση κι επέκταση του πλαισίου για το “ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ” ως το τέλος του έτους, αν και η ως τώρα η ανταπόκριση είναι “χλιαρή”
– Πιθανή επέκταση του πλαισίου για την αναστολή συμβάσεων και πέρα από το Σεπτέμβριο.
– ενεργοποίηση της νέας ρύθμισης για φόρους και εισφορές, που “πάγωσαν” στην περίοδο της καραντίνας και τελικά θα “απλωθούν” σε ορίζοντα ως και το τέλος του 2022.
Γιώργος Αλεξάκης
Πηγή: Reporter.gr