Τοπικές Ειδήσεις

Η κατάσταση στην αγορά εργασίας είναι πραγματικά θλιβερή

Απογοήτευση επικρατεί στην αγορά εργασίας στο νησί της Ρόδου, με τους εργαζόμενους τόσο στα ξενοδοχεία όσο και στον επισιτισμό να μην γνωρίζουν τι τους περιμένει από μέρα σε μέρα.
Κι ενώ βρισκόμαστε προς το τέλος Αυγούστου, τα νέα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση με τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, μπαρ κ.λπ., να κλείνουν πριν τις 12 τα μεσάνυχτα, με εργαζόμενους να χάνουν την δουλειά τους, και τους εργοδότες να βρίσκονται σε απόγνωση για την ‘επόμενη μέρα’.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην «δημοκρατική» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου κ. Παναγιώτης Εγγλέζος, μόνον το 35% των ξενοδοχείων έχει ανοίξει, ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι έμειναν άνεργοι.
«Αυτή την στιγμή, η εικόνα στην Ρόδο έχει ως εξής: απασχολούνται γύρω στους 13.000 εργαζόμενους (εποχιακά απασχολούμενοι) στον επισιτισμό και στα ξενοδοχεία. Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με τον τουρισμό τον Σεπτέμβριο αφού η εικόνα δεν είναι απόλυτα καθαρή. Εμείς, τηρούμε στάση αναμονής, αφενός για να δούμε πώς θα εξελιχθούν όλα και αφετέρου εάν θα τηρηθούν οι εξαγγελίες και οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη (τις οποίες ανέλαβε από την Ρόδο κατά την επίσκεψή του) για την επιδότηση ανεργίας για όλους τους εποχιακά απασχολούμενους. Αυτό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα πρέπει να γίνει στις αρχές του επόμενου μήνα ή στην Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ευελπιστούμε ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και θα στηρίξει τους ανέργους, μέχρι το άνοιγμα της επόμενης σεζόν. Βέβαια, η επόμενη χρονιά θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις με τον κορωνοϊό αλλά τουλάχιστον να μη δούμε τους εργαζόμενους ανέργους. Χιλιάδες συμπολίτες μας φέτος δεν κατάφεραν να βρουν δουλειά, ή βρήκαν με λιγότερα χρήματα, μειωμένα ωράρια κ.λπ. ή με τα νέα μέτρα, εργάστηκαν και απολύθηκαν. Καταλαβαίνουμε όλοι μας ότι η κατάσταση θα φτάσει στο απροχώρητο, πολύ σύντομα. Από τους 39.000 περίπου εποχιακά απασχολούμενους, αυτή την περίοδο εργάζονται μόνον οι 13.000 οπότε δεν θα είναι καθόλου εύκολο να συμπληρώσουν ένσημα. Από την άλλη, καθυστερούν οι πληρωμές των επιδομάτων από μέρα σε μέρα και βέβαια, δεν ξέρουμε τι μας… ξημερώνει», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΕΚΡ υπογράμμισε πως τα νέα μέτρα (με το κλείσιμο των καταστημάτων, μπαρ κ.λπ. πριν τις 12 τα μεσάνυχτα) ‘εξόντωσαν’ κυριολεκτικά τόσο τους εργοδότες που αναγκάστηκαν να κλείσουν τα μαγαζιά τους όσο και τους εργαζόμενους, που απολύθηκαν.
Όσον αφορά την εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στη Ρόδο, ο κ. Εγγλέζος δήλωσε πως δεν εφαρμόζεται από όλους τους εργοδότες και ξενοδόχους, ενώ παρατηρείται μία κατάσταση όπου ο καθένας κάνει ό,τι θέλει, επικαλούμενος τον κορωνοϊό: «Υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να το παραδεχτούμε. Οι πραγματικοί ‘ήρωες’ είναι οι εργαζόμενοι που είτε εργάζονται με λιγότερα χρήματα και δεν ξέρουν πώς θα βγάλουν τον χειμώνα, είτε έχασαν την δουλειά τους και είναι στον αέρα, είτε δεν εργάστηκαν καθόλου. Τα επιδόματα, σίγουρα δεν αρκούν. Εμείς, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια και τις πιέσεις…», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΚΡ.

ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ
ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ
Σε κεντρικό επίπεδο, μιλώντας στην «δημοκρατική» ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό κ. Γιώργος Χότζογλου, επισήμανε πως η κατάσταση στην αγορά εργασίας είναι πραγματικά θλιβερή και οι συνέπειες θα εμφανιστούν εν ευθέτω χρόνω: «Δυστυχώς, οι φόβοι μας επαληθεύτηκαν. Είναι σαφές τοις πάσι ότι αυτή η χρονιά είναι πάρα πολύ δύσκολη για όλους. Ειδικά για όσους απασχολούνται στον επισιτισμό και τουρισμό, υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα και οι εργαζόμενοι θα έρθουν αντιμέτωποι με τις συνέπειες πολύ σύντομα. Πάρα πολλές επιχειρήσεις δεν άνοιξαν φέτος ενώ τα νέα μέτρα με τα καταστήματα να κλείνουν πριν τις 12 τα μεσάνυχτα, οδηγούν πλέον στην πρόωρη λήξη της τουριστικής περιόδου. Χιλιάδες εργαζόμενοι έμειναν στον ‘αέρα’ αφού το 50% είτε βρίσκεται σε αναστολή σύμβασης είτε είναι άνεργοι. Για όσους απασχολούνται σε ξενοδοχεία δεν θα λάβουν τα ίδια χρήματα με άλλες χρονιές ενώ κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει με τα επιδόματα ανεργίας. Περιμένουμε να δούμε εάν θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του ο πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης ενώ παρακολουθούμε τις εξελίξεις και προετοιμαζόμαστε για την επόμενη σεζόν. Σε κάθε περίπτωση θα επιμείνουμε στη χρηματοδότηση όλων των εργαζομένων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις μέχρι τον Απρίλιο του 2021».
Τέλος να αναφερθεί πως στην πράξη το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ δεν πέτυχε τους στόχους του, καθώς μόνον 33.000 επιχειρήσεις έχουν εντάξει τους εργαζόμενούς τους σ’ αυτό αφού δεν θεωρήθηκε ότι μπορούσε να βοηθήσει επαρκώς, ούτε τους εργοδότες, ούτε τους εργαζόμενους.
«Οι περισσότεροι προτίμησαν την εκ περιτροπής απασχόληση ή τις μονομερείς δηλώσεις για αναστολή σύμβασης. Όταν αργότερα η κυβέρνηση απάλλαξε τους εργοδότες από τις ασφαλιστικές εισφορές, ήταν πια αργά…», κατέληξε ο κ. Χότζογλου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου