Ακρως ανησυχητικοί είναι για άλλη μία εβδομάδα οι αριθμοί του κορονοϊού στην Ελλάδα. Μέσα σε πέντε μέρες, από Δευτέρα έως Παρασκευή εντοπίστηκαν 1.114 κρούσματα, 72 περισσότερα από όσα είχαν καταγραφεί το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης εβδομάδας.
Αττική και Θεσσαλονίκη εξακολουθούν να κρατούν τα “σκήπτρα” με 659 από τις 1.114 μολύνσεις (399 και 260 αντίστοιχα). Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ, τα συνολικά κρούσματα στη χώρα έχουν φτάσει τα 8.138, 28 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ 238 είναι οι νεκροί της πανδημίας.
Με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα, οι αρμόδιες Αρχές αποφάσισαν να λάβουν περιοριστικά μέτρα στις Περιφερειακές Ενότητες Καρδίτσας, Πέλλας και Πιερίας, με στόχο τον περιορισμό της διασποράς της νόσου COVID-19. Συγκεκριμένα
– Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί.
– Ανώτατο όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.
Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, δύναται σε αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.
Tα περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 10 ημέρες από σήμερα, Σάββατο έως και την Τρίτη 01-09-2020 και ώρα 06.00.
Σε παρόμοιο καθεστώς περιοριστικών μέτρων βρίσκονται οι εξής περιοχές:
– η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Περιφέρεια Αττικής,
– οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Κέρκυρας και
– οι δήμοι Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Ζακύνθου και Κω.
Με φόντο την έξαρση των κρουσμάτων, είχαν προηγηθεί τα περιοριστικά μέτρα σε Μύκονο και Χαλκιδική που έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται και θα έχουν ισχύ τουλάχιστον έως τις 31 Αυγούστου. Συγκεκριμένα:
– Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
– Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
– Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
– Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
Πέτσας: Έρχονται έκτακτα μέτρα ενίσχυσης των πολιτών
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος γνωστοποίησε πως ο Κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει στη Θεσσαλονίκη σειρά μέτρων στήριξης.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου έκτακτα μέτρα ενίσχυσης των πολιτών που πλήττονται από την πανδημία. Αυτό έκανε γνωστό σήμερα Σάββατο στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑϊ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Αναλυτικότερα, ο κ Πέτσας ανέφερε ότι εξετάζεται ένα πλέγμα μέτρων για να στηριχτούν οι εργαζόμενοι, πέρα από την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ που λαμβάνουν.
Τόνισε παράλληλα ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης πιο γρήγορα από τον αρχικό σχεδιασμό.
Όταν παίρνουμε μέτρα για να προστατέψουμε την υγεία, παίρνουμε μετρά να στηρίξουμε και οικονομία, δεν θα αφήσουμε κανέναν πίσω, είπε μεταξύ άλλων.
Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε ότι ανάμεσα στα μέτρα που μελετά το οικονομικό επιτελείο είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η μείωση στον ΕΝΦΙΑ, ενώ ο φόρος επιτηδεύματος είναι κάτι που έχεα πει η κυβέρνηση ότι θα καταργηθεί μέσα στην τετραετία.
Όσον αφορά τα αναδρομικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως το πότε θα δοθούν αποτελεί συνάρτηση πολλών παραγόντων, εκτιμώντας ειδικότερα πως οι συνταξιούχοι θα τα λάβουν μεταξύ Οκτβρίου και Δεκεμβρίου.
Ανέφερε επίσης ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή θα συνεχιστεί με πιο χαλαρά κριτήρια για να τονωθεί η ρευστότητα.
Ερωτηθείς για την πορεία της πανδημίας και τα μέτρα προστασίας που έχουν παρθεί, τόνισε ότι έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε νοικοκυριά και εκπαιδευτικούς με δωρεάν μάσκες.
“Εφόσον οι ειδικοί προτείνουν χρήση μάσκας εμείς το ακλουθούμε” είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως “Η μάσκα αποτελεί το πιο χρήσιμο εργαλείο για να περιορίσουμε την διασπορά”
Σε ο,τι αφορά το εμβόλιο ο κ. Πέτσας τόνισε οτι θα υπάρχει ένας ικανός αριθμός εμβολίων για την χώρα μας και πρώτα θα εμβολιαστούν οι πιο ευάλωτοι.
“Θα φροντίσουμε να μην ταλαιπωρηθούν οι πολίτες κατά τον εμβόλιο και να μην υπάρχει συνωστισμός και συγχρωτισμός” ξεκαθάρισε.
“Κινηθήκαμε πολύ γρήγορα είμαστε αισιόδοξοι πως το εμβόλιο μάλλον θα διατεθεί, μέχρι τότε όλοι πρέπει να τηρούν τα μετρά” υπογράμμισε.
Σύψας: Απειλητικός ο χειμώνας που έρχεται – Δεν χρειάζεται να δούμε εικόνες Ιταλίας
Λίγο πάνω από το 1 βρίσκεται στην Ελλάδα ο δείκτης R για την μετάδοση του κορονοϊού, σύμφωνα με τον καθηγητής Λοιμωξιολογίας.
Λίγο πάνω από το 1 βρίσκεται στην Ελλάδα ο δείκτης R για την μετάδοση του κορονοϊού είπε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας Νίκος Σύψας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η υπέρβαση του ορίου του 1 υπολογίζεται ότι σημειώθηκε στις 20 Ιουλίου.
Επιμένοντας στην ανάγκη τήρησης των μέτρων ο κ. Σύψας είπε χαρακτηριστικά οτι “με τις εξελίξεις του Αυγούστου όλοι κατάλαβαν ότι το πρόβλημα είναι εδώ. Δεν χρειάζεται να δούμε εικόνες Ιταλίας για να πειστούμε για το πρόβλημα. Πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα να έοχυμε μεγαλύτερο επίπεδο συμμόρφωσης”.
Τα μέλη της επιτροπής πρόσθεσε ο κ. Σύψας εκτιμούν ότι “τα μέτρα που ελήφθησαν στις αρχές Αυγούστου θα αρχίσουν να δείχνουν την επήρεια τους στο τέλος του μήνος και στο καλό σενάριο θα έχουμε σταθεροποίηση”.
Πρόσθεσε, ακόμα, ότι “είναι βέβαιο ότι υπάρχουν κρούσματα που δεν ανιχνεύονται, αλλά δεν πιστεύω ότι είναι πολύ πολλαπλάσια των όσων ανακοινώνονται”.
Το μέλος της επιτροπής έκανε λόγο και για το infodemics “την πανδημία της παραπληροφόρησης που ακολουθεί μια πανδημία και παίζει ρόλο στη διασπορά της καθώς πείθει τους ανθρώπους ότι δεν χρειάζεται να πάρουμε κάνενα μέτρο”.
“Η μεγάλη πλειοψηφία πιστεύω ότι αντιλαμβάνεται το πρόβλημα και δεν πιστεύω ότι θα διολισθήσουμε σε τέτοιου είδους μεγάλες εικόνες παραπληροφόρησης” συμπλήρωσε.
Ο ίδιος, τέλος, χαρακτήρισε απειλητικό τον χειμώνας και λόγω κλίματος και γιατί ανοίγουν τα σχολεία που σε κάποιο βαθμό θα επιβαρύουν το δείκτη R, αλλά και γιατί αναγκαστικά υπάρχει υπερπληθυσμός στα αστικά κέντρα με χρήση ΜΜΜ, συν την εποχική γρίπη.