Τέσσα Δουλκέρη, καθηγήτρια Κοινωνιολογίας της Επικοινωνίας του Α.Π.Θ., Πρόεδρος της Εταιρείας Επιστημόνων της Επικοινωνίας και Δημοσιογράφων ΤΑΔ (ΕΠΕ.ΤΑΔ.)
Ο ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ, μία λοίμωξη, μια νόσος, μία πανδημία θα μείνει στην ιστορία με μαύρα γράμματα. Τρομακτικές εικόνες επιστημονικής φαντασίας θα λέγαμε, που όμως αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα. Άνθρωποι στα νοσοκομεία, τρομοκρατημένο νοσηλευτικό προσωπικό, νεκρά σώματα στοιβαγμένα λόγω έλλειψης χώρου στα νεκροτομεία, πρόχειρα εδώ κι εκεί, χωρίς τελετές, χωρίς θρήνους από συγγενείς, ή αγαπημένα πρόσωπα. Παράλληλα, οι συζητήσεις, οι συζητήσεις συνωμοσίας περί κατασκευής του ιού πλημμυρίζουν τις ιστοσελίδες του διαδικτύου, περί εκμετάλλευσης και τα σχετικά. Μαγικές λύσεις θεραπείας με χλωρίνη, με κρεμμούλες αποτελεσματικές, συμπληρώνουν το σκηνικό.
Ο παρατηρητής-αναλυτής των γεγονότων θα καταγράψει στο μέλλον, τις συνέπειες-επιπτώσεις, τις κοινωνικό-πολιτικές και όχι μόνο τις οικονομικές που δύσκολα θα αμφισβητηθούν.
Αναφέρουμε ενδεικτικά:
α)Μείωση του πληθυσμού λόγω του υπερπληθυσμού που ήταν αναγκαία
β)Θάνατοι στις ευπαθείς ομάδες (υπερήλικες-νοσούντες) λόγω των υποκείμενων νοσημάτων που καταγράφονται ως θάνατοι λόγω κορωνοϊού (όφελος ασφαλιστικών φορέων)
γ)Τηλεργασία, άρα μείωση λειτουργικών εξόδων στις επιχειρήσεις
δ)Έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των ατόμων (συζητήσεις-διαλόγους στους χώρους εργασίας, σε τράπεζες, μαγαζιά, συγκοινωνίες). Η νόσος επιζητεί απόσταση (προστασία) και σιωπή (τα σταγονίδια της ομιλίας είναι επικίνδυνα)
ε)Η παγκοσμιοποίηση διευκολύνεται. Ο παγκοσμιοποιημένος άνθρωπος είναι πλέον εφικτό να δημιουργηθεί (απαγόρευση θρησκευτικών τελετών, πανηγυριών-εκδηλώσεων κ.ο.κ.)
στ)Αύξηση κερδών-πλούτου σε ορισμένες κατηγορίες επιχειρήσεων (φαρμακευτικές εταιρείες, υπερ-αγορές κλπ)
ζ)Φτωχοποίηση μεγάλου αριθμού πολιτών (θάνατοι λόγω φτώχειας, αρρώστιες λόγω κακής διατροφής)
η)Αύξηση κατανάλωσης ψυχοφαρμάκων (η ψυχολογική υποστήριξη καθίσταται απαραίτητη)
θ)Φόβος για τη διάδοση-διασποτά του ιού οδηγεί στην απομόνωση του ατόμου, του τρομοκρατημένου ατόμου, άρα του ανελεύθερου-φοβισμένου ατόμου, ατόμων που δεν απολαμβάνουν τις χαρές της ζωής (διασκεδάσεις, έρωτα, ταξίδια), που δεν κάνουν σχέδια για το μέλλον
ι)Βιωματικές εμπειρίες στον τουριστικό τομέα που ήταν τόσο δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια, πλέον φαίνονται μακρινό όνειρο
κ)Ο νέος τρόπος συμμετοχής στις κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμους, αρραβώνες, βαπτίσεις, κηδείες κλπ) θα πραγματοποιείται με την παρέμβαση μεσολαβητή (επικοινωνιακού μέσου όπως Skype κλπ)
2020: Οι τεχνολογικές αλλαγές ήρθαν στη ζωή μας για να μείνουν. Μία διαφορετικού τύπου επανάσταση στην κοινωνία έχει γίνει. Εργασιακά δικαιώματα, ατομικές ελευθερίες, καταναλωτικές συνήθειες, όνειρα για το μέλλον, είναι πλέον ΟΥΤΟΠΙΑ.