Λύση στο σοβαρό πρόβλημα που παρουσιάζει η γέφυρα της Κρεμαστής, όταν σημειώνονται ισχυρές βροχοπτώσεις, βρήκαν οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων «Ροδίων Παιδεία».
Δεν είναι τυχαίο πως η πρόταση για την αυξημένη ασφάλεια της λειτουργίας της γέφυρας Κρεμαστής απέσπασε το 1ο βραβείο στο 4ο πανελλήνιο μαθητικό συνέδριο επιστήμης και τεχνολογίας «ACSTAC».
Την πρόταση δεν ετοίμασαν πανεπιστημιακοί καθηγητές αλλά μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου που προβληματίστηκαν μετά τα δυσάρεστα γεγονότα που έζησε η Ρόδος. Αποφάσισαν, λοιπόν, να μην περιμένουν από τους αρμοδίους λύσεις, μελέτησαν το πρόβλημα στο συγκεκριμένο σημείο και δημιούργησαν ένα σύστημα που μπορεί να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή και με λίγα σχετικά χρήματα.
Χθες δόθηκε συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση της πρότασης, την οποία άνοιξε ο Γενικός Διευθυντής των Εκπαιδευτηρίων «Ροδίων Παιδεία» κ. Κυριάκος Κυριακούλης.
Στην ομιλία του ο κ. Κυριάκος Κυριακούλης αναφέρθηκε στην μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν οι μαθητές προκειμένου να βρεθεί λύση σε ένα πρόβλημα που ταλάνισε την κοινωνία του νησιού μας τον περασμένο Νοέμβριο.
Οι μαθητές δούλεψαν ατελείωτες ώρες και κατάφεραν να βρουν μια έξυπνη λύση που θα οδηγήσει σε παρέμβαση, το κόστος της οποίας δεν θα ξεπεράσει τα 10.000 ευρώ.
Η ιδέα των παιδιών υλοποιήθηκε σε διάστημα δύο μηνών με τη βοήθεια ενός μηχανικού και ενός ηλεκτρολόγου.
Την παρουσίαση της πρότασης έκαναν οι μαθητές κκ Ειρήνη Κάσδαγλη, Θεόδωρος Κόκκαλης, Αλεξία Κωνσταντινίδη, Δήμητρα Μακρή, Γιώργος Παπαγεωργίου, Κωνσταντίνος Τσίννας και Χρήστος Φαλτσέτας.
Για να εξηγήσουν τον τρόπο με τον οποίο η γέφυρα της Κρεμαστής θα λειτουργεί με ασφάλεια και δεν θα γίνεται απειλή για ανθρώπινες ζωές, οι μαθητές ετοίμασαν μια ωραία μακέτα που απεικονίζει τη γέφυρα και το νέο σύστημα ασφάλειας.
Η όλη ιδέα βασίζεται σε ένα αισθητήρα ο οποίος θα ενεργοποιείται όταν ανεβαίνει η στάθμη του νερού στο ποτάμι και θα κατεβάζει τις μπάρες ασφαλείας που θα τοποθετηθούν στο δρόμο που οδηγεί στη γέφυρα από την πλευρά του χειμάρρου. Εκεί θα βρίσκεται και ο αισθητήρας που θα “ειδοποιεί” όταν θα ανεβαίνει η στάθμη του νερού.
«Το σύστημα ασφαλείας περιλαμβάνει φωτεινούς σηματοδότες που θα ρυθμίζουν την κυκλοφορία στη γέφυρα η οποία θα μετατρέπεται σε δρόμο διπλής κατεύθυνσης. Θα υπάρχει φάρος και ηχητική ειδοποίηση για τους οδηγούς που θα κατευθύνονται στο οδικό δίκτυο από το αεροδρόμιο προς τη Ρόδο», εξήγησαν οι μαθητές που παρουσίασαν και τα ειδικά κάτοπτρα συλλογής ενέργειας αλλά και το gsm modem που θα ειδοποιεί μέσω κινητού τηλεφώνου με κλήση και μήνυμα για οτιδήποτε θα συμβαίνει στη γέφυρα της Κρεμαστής.
«Το σύστημα gsm modem είναι συνδεδεμένο με κινητό τηλέφωνο που όταν θα υπάρχει κίνδυνος θα ειδοποιεί τις τοπικές αρχές. Θα σημαίνει και για τη λήξη της δύσκολης κατάστασης», τόνισαν οι μαθητές.
Η τροφοδοσία του συστήματος θα γίνεται ή μέσω των δικτύων της ΔΕΗ ή ενός στύλου φωτισμού που θα ενισχύεται από την ενέργεια μπαταρίας ή με τη χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων.
Όπως δήλωσαν οι μαθητές θα παρουσιάσουν την πρότασή τους στις τοπικές αρχές στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Ημέρες Επιστήμης».
«Θέλουμε να πετύχουμε τη δημιουργία ενός συστήματος που θα ασφαλίζει σε πολύ σύντομο χρόνο τη γέφυρα της Κρεμαστής. Το κόστος θα είναι πολύ μικρό για ένα σύστημα που μπορεί να εγκατασταθεί πολύ γρήγορα» δήλωσε ο Διευθυντής των Εκπαιδευτηρίων Ροδίων Παιδεία κ. Ευριπίδης Αναγνωστάκης.