Σήμερα, 1η Σεπτεμβρίου, ξεκινά ουσιαστικά η αντίστροφη μέτρηση της πιο αμφιλεγόμενης σεζόν της Ρόδου, καθώς πολλά καταστήματα σε τουριστικές περιοχές από τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν σταδιακά να κατεβάζουν ρολά.
Η ροή των τουριστικών αφίξεων δεν είναι ικανή να συντηρήσει τον αριθμό των καταστημάτων που λειτουργούν στο νησί και πολλοί ιδιοκτήτες πήραν την απόφαση να κλείσουν, προκειμένου να βάλουν φρένο στα λειτουργικά έξοδα τα οποία συσσωρεύονται.
Φαληράκι, Κολύμπια, Ιξιά, Ιαλυσός, Λίνδος, Νότια Ρόδος και Παλιά Πόλη, που αποτελούν τις περιοχές «βαρόμετρο» για τα τουριστικά έσοδα μετρούν απώλειες στους τζίρους που φτάνουν μέχρι και το 80% κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα ενώ τεράστια βουτιά αναμένεται να καταγράψει και ο Σεπτέμβριος, για όσους «τολμηρούς» διατηρήσουν τα καταστήματά τους ανοιχτά.
Όπως αναφέρουν στη «δ» καταστηματάρχες και επιχειρηματίες, η πορεία της τουριστικής περιόδου δεν επιτρέπει τη λειτουργία των καταστημάτων τους και τον Σεπτέμβριο καθώς τα λειτουργικά έξοδα είναι πολλαπλάσια των καθηλωμένων εισπράξεων, με τα καταστήματα τον τομέα της εστίασης να είναι από τα πρώτα που θα κατεβάσουν ρολά.
Ιδιοκτήτρια καταστήματος εστίασης στην Ιαλυσό, έλαβε την απόφαση να κλείσει εντός της εβδομάδας καθώς η φθίνουσα πορεία των εισπράξεων καθίσταται απαγορευτική για την περαιτέρω λειτουργία του, αφού δεν μπορεί να καλύψει -όπως λέει- ούτε τα πάγια για το ρεύμα της. «Αν γνώριζα ότι η κατάσταση θα ήταν τόσο δραματική δεν θα άνοιγα καν και σας το λέω μετά βεβαιότητας. Φέτος δεν καταφέραμε να καλύψουμε ούτε τα λειτουργικά έξοδα. Κλείνουμε με ένα τεράστιο ερωτηματικό για το χειμώνα που έρχεται αλλά και για την νέα σεζόν με την ευχή να καταφέρουμε τουλάχιστον να ξεκινήσουμε από τον Απρίλιο του 2021. Δεν πιστεύω ότι μπορεί κανείς να κάνει ασφαλείς εκτιμήσεις για το τι είναι αυτό που μας περιμένει και δεν αναφέρομαι στην κάλυψη των παγίων εξόδων. Φέτος δεν ξέρουμε αν θα έχουμε να φάμε. Ή θα πρέπει να διασφαλίσουμε το φαγητό μας ή να χρεωθούμε μέχρι το λαιμό», λέει η ιδιοκτήτρια στη «δ».
Η εκπρόσωπος τύπου του Σωματείου Επιχειρηματιών και Επαγγελματιών Μεσαιωνικής Πόλης κ. Μαρία Αγγέλου μιλώντας στη «δ» εξέφρασε την ανησυχία της για «τσουνάμι» λουκέτων με το τέλος της τουριστικής περιόδου, κυρίως από νέους επαγγελματίες που δεν θα καταφέρουν να σταθούν όρθιοι απέναντι στη λαίλαπα των συνεπειών του covid-19. Εκανε λόγο για ένα εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα και για πρωτοφανείς καταστάσεις που κανείς δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει αφού είναι πρωτόγνωρα όλα όσα βιώνουμε.
«Το χειρότερο σενάριο είναι η σεζόν να ολοκληρωθεί στις 15 Σεπτεμβρίου και το καλύτερο το πρώτο 10ήμερο του Οκτωβρίου. Στην Παλιά Πόλη θα συνεχίσουμε τη λειτουργία των καταστημάτων μας προκειμένου να εξυπηρετηθούν και οι επισκέπτες αλλά και με την ευχή να καταφέρουμε να καλύψουμε όσο το δυνατόν περισσότερα έξοδα στο περιορισμένο διάστημα που απομένει. Το βέβαιον είναι ότι οι οικονομικές υποχρεώσεις που συσσωρεύονται θα μας ακολουθούν τον χειμώνα, αφού είναι αδύνατον με τους φετινούς τζίρους του Ιουλίου και του Αυγούστου που φτάνουν μέχρι και το 80%, να καταφέρουμε να αποπληρώσουμε λειτουργικά έξοδα και ασφαλιστικές εισφορές. Οι περισσότεροι από εμάς, αν δεν αναληφθούν σχετικές πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση θα είμαστε ανασφάλιστοι», επισήμανε η κ. Μ. Αγγέλου.
Περαιτέρω, ανέφερε ότι τα περισσότερα καταστήματα, με εξαίρεση τα υγειονομικού ενδιαφέροντος, δούλεψαν με περσινό εμπόρευμα γι αυτό και οι προμηθευτές, οι οποίοι δεν έτυχαν μέτρων στήριξης από την κυβέρνηση, βρίσκονται σε ακόμα πιο δεινή θέση.
Στο σημείο αναφοράς του νησιού, την Παλιά Πόλη της Ρόδου, περιμένουν, όπως είπε η εκπρόσωπος τύπου του Σωματείου, τους επισκέπτες από το Ισραήλ, που από σήμερα θα έρχονται για τις διακοπές τους, ως μια μικρή τονωτική ένεση, λίγο πριν το κλείσιμο της τουριστικής περιόδου.
Το βλέμμα ωστόσο, των επιχειρηματιών και εργαζομένων στον τουρισμό, είναι στραμμένο ήδη στην σεζόν του 2021 με την προσδοκία, παρότι τα απόνερα του covid-19 θα την συνοδεύουν, να ανοίξει εγκαίρως για όλες τις τουριστικές αγορές, ώστε να ξεκινήσει -τουλάχιστον χρονικά- η ομαλοποίηση στον τουρισμό.
Μέχρι τότε, ο επερχόμενος χειμώνας, παραμένει ένα άλυτο σταυρόλεξο για όλους, αφού τίποτα δεν είναι δεδομένο και το οποίο παραμένει ρευστό με την οικονομική αβεβαιότητα να «σφίγγει» όλο και περισσότερο ως θηλιά στο λαιμό εργαζομένων και εργοδοτών.
Οι καθηλωτικοί τζίροι, οι συσσωρευμένες οφειλές, η έλλειψη ρευστότητας, καθιστούν ασφυκτικό το περιβάλλον στο οποίο θα κληθεί η κοινωνία της Ρόδου να αντεπεξέλθει, γι αυτό και οι παραγωγικές τάξεις του νησιού προετοιμάζονται, αγωνιούν και αναζητούν λύσεις, ώστε να αντιμετωπισθούν με τον πλέον βέλτιστο τρόπο οι συνέπειες του κορωνοϊού.
Πάντως οι καθηλωμένοι τζίροι, η ανεργία, η απώλεια θέσεων εργασίας και τα συρρικνωμένα έσοδα από την τουριστική περίοδο δεν προοιωνίζουν ομαλή χειμερινή περίοδο, όπως εξάλλου αποτυπώθηκε και στην συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου υπό την προεδρία του κ. Γ. Πάππου με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Οικονομικού και Τεχνικού Επιμελητηρίου, και με τους κυβερνητικούς βουλευτές.
Ο κ. Γ. Πάππου, κατέστησε σαφές πως δεν υπάρχουν άλλα χρονικά περιθώρια καθώς οι δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας έχουν προκαλέσει τεράστια προβλήματα, σε πολλές περιπτώσεις μη αναστρέψιμα, γι αυτό και υπερτόνισε τη σπουδαιότητα της συνέργειας και της αποφασιστικότητας για τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, ζητώντας τη συνδρομή των βουλευτών του νομού για να σταθεί όρθια η Δωδεκάνησος απέναντι στον νέο οικονομικό και κοινωνικό Αρμαγεδδώνα.