Πριν 46 χρόνια, μέχρι τις 2 Σεπτέμβρη 1974, λίγες εβδομάδες μετά την πτώση της δικτατορίας, στον πολιτικό χάρτη της χώρας μας τα βασικά κόμματα που οργανώθηκαν ήταν : – η Δεξιά Ν.Δ, που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής,
– η Ένωση Κέντρου – Νέες Δυνάμεις, στην οποία ηγήθηκε ο Γεώργιος Μαύρος &
– η Ενωμένη Αριστερά (παραδοσιακή & ανανεωτική),με επικεφαλής τον Η.Ηλιού
Ο ιδεολογικός χώρος της Σοσιαλδημοκρατίας δεν υπήρχε. Και στις 3 Σεπτέμβρη ο Ανδρέας Παπανδρέου, πλαισιωμένος από στελέχη του αντιδικτατορικού αγώνα και της κέντροαριστεράς πτέρυγας της Ένωσης Κέντρου, ίδρυσε την Σοσιαλδημοκρατική παράταξη της Ελλάδας, το ΠΑνελλήνιο ΣΟσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑ.ΣΟ.Κ).
Με την ιδεολογική του διακήρυξη και με την πολιτική που χάραξε ως αντιπολίτευση και εφάρμοσε ως κυβέρνηση, το ΠΑ.ΣΟ. Κίνημα ταυτίστηκε με την έννοια της Αλλαγής
Σήμερα, στον πολιτικό χάρτη της χώρας μας, το ΠΑ.ΣΟ.Κ υπάρχει ως Κίνημα Αλλαγής και εξακολουθεί να καλύπτει τον ιδεολογικό χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας.
Οι άλλοι ιδεολογικοί χώροι καλύπτονται βασικά :
- από την Δεξιά Νέα Δημοκρατία (Ν.Δ),
- από την λεγόμενη ανανεωτική Αριστερά τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α (Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς) και
- από την παραδοσιακή Αριστερά, με κύριο εκφραστή το Κομουνιστικό. Κ. Ελλάδας.
Όσες προσπάθειες κάνει ο κ. Τσίπρας, να «καμουφλάρει» τον ΣΥ.ΡΙΖ.Αριστεράς, ως δήθεν σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, απέτυχαν. Ως κυβέρνηση δήλωνε «ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ» και τώρα ως αντιπολίτευση κρατά την ονομασία «Ριζοσπαστική Αριστερά» και διακηρύσσει πίστη στις αρχές της Αριστεράς (πείθει ; Αυτό είναι άλλο θέμα …).
Αν αυτοί είναι οι ιδεολογικοί χώροι, που καλύπτουν τα βασικά πολιτικά κόμματα, (που στις περυσινές βουλευτικές εκλογές έλαβαν το 85 % των ψήφων των εκλογέων), είναι απόλυτα αναγκαία η αποφασιστική ενίσχυση του Κινήματος Αλλαγής, για να έχει το πολιτικό σύστημα της χώρας μας μια μεγάλη σοσιαλδημοκρατική παράταξη, ανάμεσα στην Δεξιά και την Αριστερά.
Οι έλληνες και οι ελληνίδες – μήνα με το μήνα, όλο και περισσότερο – κατανοούν πόσο αναγκαία είναι η ύπαρξη του Κινήματος Αλλαγής, με τις προοδευτικές, κοινωνικά δίκαιες πολιτικές του, αλλά και την υπευθυνότητα που αποδεικνύει στα σημαντικότερα ζητήματα της Ελλάδας, τα εθνικά, τα κοινωνικά, τα οικονομικά κ.λ.π.
2 / 9 / 2020
Κοσμάς Σφυρίου.