Η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης αλλά και ο περιορισμός των απολύσεων κατά τη διάρκεια ενός εξαιρετικά δύσκολου φθινοπώρου θα αποτελέσει κεντρικό στόχο για την κυβέρνηση ο οποίος θα επιδιωχθεί να επιτευχθεί με συγκεκριμένα οικονομικά μέτρα στήριξης, τα οποία θα ανακοινωθούν το επόμενο Σαββατοκύριακο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Στην κατεύθυνση της δημιουργίας νέων θέσεων μελετάται ένα ευρύ πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών αυτή τη φορά όχι για την μείωση των ωρών εργασίας, όπως συμβαίνει με το πρόγραμμα “ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ” αλλά και για την πρόσληψη υπαλλήλων.
Από την άλλη, σύμφωνα με πληροφορίες, ο 3ος γύρος της επιστρεπτέας προκαταβολής, θα συνοδεύεται από ρήτρα μη απολύσεων τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου. Δηλαδή, όποιος λάβει μερίδιο από το τουλάχιστον 1 δις. ευρώ που θα διανεμηθεί μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής, δεν θα πρέπει να μειώσει το προσωπικό του για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τεσσάρων μηνών όσοι δηλαδή υπολείπονται μέχρι το τέλος του χρόνου.
Το πραγματικό πρόβλημα της ανεργίας
Το πραγματικό πρόβλημα της ανεργίας δεν έχει αποτυπωθεί ακόμη από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, καθώς παραμένει “καλυμμένο” από τις αναστολές των συμβάσεων εργασίας οι οποίες εξακολουθούν να είναι δεκάδες χιλιάδες. Όποιος μπαίνει σε καθεστώς αναστολής, δεν λογίζεται ως άνεργος από την ΕΛΣΤΑΤ αλλά ως οικονομικά μη ενεργός. Έτσι, προς το παρόν, η ανεργία εμφανίζεται στο επίπεδο του 17%. Στον ΟΑΕΔ βέβαια, ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων αυξάνει μήνα με τον μήνα, όπως αυξάνει και ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων ενώ το ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων στην ΕΡΓΑΝΗ είναι σαφώς χειρότερο φέτος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Δεδομένου ότι με το τέλος της τουριστικής σεζόν οι συνθήκες αναμένεται να χειροτερέψουν ακόμη περισσότερο στην αγορά εργασίας, η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει να ρίξει χρήμα προκειμένου να δημιουργηθούν ευκαιρίες απασχόλησης μέσα στη χρονιά και το μέτρο που θα ληφθεί θα είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, δηλαδή η κρατική επιδότηση του συνολικού μισθολογικού κόστους.
Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών
Το να μειωθούν συνολικά οι ασφαλιστικές εισφορές αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα και για την επόμενη χρονιά, εφόσον το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες, θα δρομολογηθεί η μείωση του συντελεστή των εισφορών κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες. Ωστόσο, η γενική μείωση του συντελεστή (από το 39,5% που είναι σήμερα για εργοδότη και εργαζόμενο στο 37,5%) “διαχέεται” ως μέτρο σε όλη την αγορά.
Το ζητούμενο για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα είναι να υπάρξει στοχευμένη παρέμβαση στο συγκεκριμένο μέτωπο ώστε και το οικονομικό κίνητρο που θα δοθεί να είναι πολύ πιο ισχυρό. Τα “εφόδια” για τη χρηματοδότηση ενός προγράμματος γενναίας επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών ακόμη και με πολύ υψηλό ποσοστό που να αγγίζει και το “χάρισμα” τουλάχιστον για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, υπάρχουν και προέρχονται από το ευρωπαϊκό προγραμμα “SURE” το οποίο και θα φέρει στην Ελλάδα περί τα 2,7 δις. ευρώ υπό μορφή στοχευμένων δανείων για την ενίσχυση της απασχόλησης.
Πηγή: thetoc.gr