Ειδήσεις

Παράταση τουριστικής σεζόν: Καταλύτης η επίσπευση ανακοινώσεων για τα εργασιακά

Η άμεση δημοσιοποίηση των προθέσεων της κυβέρνησης για την στήριξη των επιχειρήσεων στο εργασιακό μέτωπο είναι άκρως σημαντική για να δουν οι επιχειρήσεις του τουρισμού εάν θα συνεχίσουν και τον Οκτώβριο. Αυτό τονίζουν μιλώντας στο Reporter.gr ξενοδοχειακοί παράγοντες τονίζοντας ότι εφόσον παραταθεί η στήριξη που ήδη παρέχεται με το πρόγραμμα ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να κρατηθούν σε λειτουργία για ένα μήνα ακόμη ξενοδοχεία κι άλλες επιχειρήσεις.

Παρά τις δυσκολίες και τη γενικότερη χαμηλή πτήση στον τουρισμό η επιδότηση των εισφορών μπορεί να δώσει μια απαραίτητη ανάσα ζωής. Ωστόσο επειδή στον κλάδο τώρα γίνεται ο προγραμματισμός για τον επόμενο μήνα, όπως αναφέρεται, θα ήταν χρήσιμη η άμεση αποσαφήνιση των προθέσεων της κυβέρνησης. Βέβαια ο Πρωθυπουργός είναι εκείνος που θα κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις στις 12/9 στη Θεσσαλονίκη, ημερομηνία όμως που δεν εξυπηρετεί πολλές επιχειρήσεις. Είναι απαραίτητο σύμφωνα με τον κλάδο μια παράταση των αναστολών και παράταση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έως και το Μάρτιο του 2021.

Στο μεταξύ ενόψει των ανακοινώσεων στη Θεσσαλονίκη συναντήσεις με το κυβερνητικό επιτελείο είχε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Πιο συγκεκριμένα ο ΣΕΤΕ είχε αυτή την εβδομάδα με σειρά επαφών με τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη και τον Υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση, όπου τέθηκαν αιτήματα για ρευστότητα, φορολογικά και εργασιακά και πλέον ο κλάδος.

Με ορίζοντα έως τις 31 Μαρτίου του 2021, ο ΣΕΤΕ έχει προτείνει επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, παράταση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας και για το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, καθώς επίσης και για το ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ με τη μορφή που σήμερα έχει (κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό του μη μισθολογικού κόστους για την περίοδο που ο εργαζόμενος δεν εργάζεται). Επίσης ως προς τις ρυθμίσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, πάγωμα των δόσεων των ρυθμίσεων προς τον ΕΦΚΑ (στις οποίες οι επιχειρήσεις είχαν προβεί πριν τη κρίση του Covid-19)  έως και τις 30 Απριλίου 2021, με ισόχρονη παράταση της διάρκειας της ρυθμίσεως, ώστε να είναι σε θέση οι επιχειρήσεις να καταβάλλουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους.

Επίσης ο ΣΕΤΕ έχει προτείνει την κάλυψη αδειών και δώρου Χριστουγέννων των εργαζόμενων στις εποχικές επιχειρήσεις των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή: «Με τις συνεχόμενες αλλαγές στις διαδικασίες εισόδου στη χώρα μας, τις οποίες επέβαλε η αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και η δυσμενής εξέλιξη της πανδημίας, με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στις οδικές αφίξεις, αλλά και τα τοπικά lockdown προορισμών, ο προγραμματισμός πολλών επιχειρήσεων ανατράπηκε εκ νέου και υποχρεώθηκαν ή θα υποχρεωθούν να υπολειτουργούν, απασχολώντας πολύ μικρό ποσοστό του προσωπικού που επαναπροσέλαβαν ή και να διακόψουν πρόωρα τη λειτουργία τους».

«Δεν θα πρέπει, λοιπόν, να επιβαρυνθούν με τις άδειες και την αναλογία Δώρου Χριστουγέννων του προσωπικού που επαναπροσέλαβαν για το χρόνο που αυτό δεν εργαζόταν», υποστηρίζει ο ΣΕΤΕ, ο οποίος έχει ζητήσει και αλλαγή στην ασφαλιστική κάλυψη όσων εργαζομένων απασχολούνται με τηλε-εργασία και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα έως 31-3-2021.

Γιώργος Αλεξάκης

Πηγή: Reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου