Ως το κρίσιμο κατοστάρι του αγώνα δρόμου των τελευταίων εβδομάδων για αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και την οριστικοποίηση του πρότζεκτ ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων αντιμετωπίζουν οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου τα επόμενα 24ωρα, μέχρι και τα χρονικά ορόσημα της 10ης και της 12ης Σεπτεμβρίου. Τόσο σε επίπεδο κορυφής όσο και υπηρεσιακά κορυφώνονται οι διεργασίες με στόχο να υπάρχουν χειροπιαστά αποτελέσματα πριν από την άνοδο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη για εξαγγελίες του σε τρία μεγάλα μέτωπα: θωράκιση της άμυνας, στήριξη της οικονομίας, αντιμετώπιση της πανδημίας. Αρμόδιες πηγές μιλούν για την πρόθεση να κλειδώσει το συντομότερο ένα «συγκροτημένο πρόγραμμα ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας, βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο», επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τα αθόρυβα βήματα της ελληνικής πλευράς στο φόντο των παρατεταμένων τουρκικών προκλήσεων.
Οι παρασκηνιακές κινήσεις βάζουν στην τελική ευθεία τις (ήδη προχωρημένες και σε κορυφαίο επίπεδο) ελληνογαλλικές συζητήσεις, οι οποίες άλλωστε επιδιώκεται να ολοκληρωθούν με τις υπογραφές του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Εμανουέλ Μακρόν σε μία αμυντική συμφωνία. Σε εξέλιξη είναι οι απευθείας συνεννοήσεις ανάμεσα σε Μαξίμου και Ελιζέ με το βλέμμα στο επόμενο τετ – α – τετ των δύο ηγετών, μία ιδιαίτερα σημαντική κατ’ ιδίαν συνάντηση που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στο Παρίσι πριν από τη σύνοδο των χωρών του Νότου που οργανώνει ο γάλλος πρόεδρος στην Κορσική, στις 10 Σεπτεμβρίου, μόλις ένα 24ωρο πριν από την πρωθυπουργική ομιλία στο Thessaloniki Helexpo Forum.
Εξοπλιστικά
Στο ραντεβού Μητσοτάκη – Μακρόν θα εξεταστεί όλο το πλαίσιο ενός κοινού βηματισμού Ελλάδας – Γαλλίας απέναντι στην εμπρηστική τακτική του Ερντογάν, ο οποίος επιτίθεται ανοικτά πλέον και στο Παρίσι. Είναι προφανές ότι η συζήτηση θα επεκταθεί και στο περιεχόμενο ενός αμυντικού συμφώνου Αθήνας – Παρισιού, όπως και στα μαχητικά αεροσκάφη Rafale. Στα ενδότερα του Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορημένες πηγές, διατυπώνονται συγκεκριμένες λέξεις που σηματοδοτούν τις «προϋποθέσεις» της ελληνικής πλευράς για την ισχυροποίηση Πεζικού, Αεροπορίας και Ναυτικού: «άμεσα διαθέσιμο», «επιχειρησιακά αξιόπιστο», «λιγότερο κοστοβόρο». «Συζητάμε και κοιτάμε παντού. ΗΠΑ, Ισραήλ, Γερμανία… Και όχι μόνο προς τη Γαλλία» λένε έγκυρες πηγές, περιγράφοντας την εν εξελίξει, προσεκτική «έρευνα αγοράς» (για αναβαθμίσεις και νέες προμήθειες αμυντικού υλικού). Μένει το «υπάρχον μενού επιλογών», κατά τις ίδιες πηγές, να κουμπώσει με τα δημοσιονομικά περιθώρια. Είναι εμφανές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όχι μόνο επιμένει στους χαμηλούς τόνους απέναντι στις προκλήσεις του Ερντογάν και τούρκων αξιωματούχων (όπως είναι η στρατηγική συνολικά της ελληνικής πλευράς), αλλά και αποφεύγει κάθε δημόσια αναφορά ή προαναγγελία στο εσωτερικό της χώρας. Προχθές από τη Θεσσαλονίκη έδωσε την πρόγευση των επικείμενων εξαγγελιών του, χωρίς την παραμικρή αναφορά σε εξοπλιστικά, δεδομένου ότι δεν θέλει βιαστικές κινήσεις ή αναφορές που μπορεί να «κάψουν» τον σχεδιασμό και τις διεκδικήσεις του.
Τα εθνικά στην κορυφή
Πρόθεση του Πρωθυπουργού (είναι συνολικά υπέρ των διακρατικών συνεννοήσεων, των λεγόμενων GtoG επαφών – κυβέρνηση με κυβέρνηση δηλαδή) είναι να συζητήσει με τον Μακρόν και την ανάγκη κοινής γραμμής της ΕΕ απέναντι στην προκλητική τουρκική συμπεριφορά. Επιπλέον ο Μητσοτάκης διαχωρίζει τα εθνικά ζητήματα από την οικονομία, γεγονός που φέρεται ότι μεταφέρει στις συζητήσεις του με τους εταίρους του στην Ευρώπη, πρωτίστως με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.
Με δεδομένη την ελληνική κόκκινη γραμμή «έμπρακτη αποκλιμάκωση διαρκείας για την έναρξη διερευνητικών, ειδάλλως κυρώσεις», με άγνωστα τα επόμενα βήματα της Αγκυρας και εν αναμονή ραγδαίων εξελίξεων εντός της εβδομάδας, όπως τις επιθυμεί η κυβέρνηση, η άμυνα έχει τεθεί – μαζί με το στοίχημα της οικονομίας – στην κορυφή της ατζέντας.
Fast track παρεμβάσεις
Ο χρόνος πιέζει ενόσω κορυφώνονται οι προετοιμασίες του Πρωθυπουργού όχι τόσο για αυτά που θα βάλει αλλά για όσα αναγκαστεί τελικά να αφήσει έξω από την ομιλία του στο πολιτικο-οικονομικό φόρουμ, ενόψει κατάθεσης του προσχεδίου του Προϋπολογισμού του 2021. Απ’ όσα μεταφέρουν ενημερωμένες πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει από την αίθουσα του Βελλίδειου να πατήσει το κουμπί των «fast track» παρεμβάσεων. Και όχι μόνο για τα εθνικά, εφόσον κλειδώσουν συμφωνίες έως τότε, αλλά και για την οικονομία. Ενα χρόνο πριν, έλεγε στους συνεργάτες του ότι στη Θεσσαλονίκη δεν θα ανέβαινε σε ένα πόντιουμ παροχολογίας, αλλά θα επικοινωνούσε – με μια προσέγγιση μάνατζερ – το βασικό οικονομικό σχέδιό του μέσα από έναν ετήσιο προγραμματισμό. Αυτό το τεχνοκρατικό στυλ – ακόμα και αν ούτε τότε είχαν λείψει κάποια οραματικά «θα» από το πολιτικό «καλάθι» – αναμένεται να κυριαρχήσει ακόμα περισσότερο φέτος, στο διήμερο 12-13 Σεπτεμβρίου. Γιατί στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν ότι δεν είναι πια φρεσκοεκλεγμένοι, ότι το στοίχημα της κοινωνικής συνοχής παραμένει ενεργό (και αυτό της αποδοχής των κυβερνητικών χειρισμών, προφανώς), ότι το τσουνάμι επιπτώσεων της πανδημίας στην υγεία και την οικονομία και η ένταση στα εθνικά με «ήξεις – αφήξεις» της Τουρκίας και προκλητικές ενέργειες δημιουργούν νέες απαιτήσεις σε μια σκληρή πραγματικότητα. Αυτό σημαίνει ότι μετά το μητσοτακικό «Ανάπτυξη για όλους» της περσινής ΔΕΘ, εξετάζεται ένα σλόγκαν προσαρμοσμένο και στο σήμερα. Στη φράση «διαχείριση κρίσεων, συνέχεια μεταρρυθμίσεων», σύμφωνα με τις συζητήσεις στο Μαξίμου.
Πέραν του δεδομένου απολογισμού έτους, των πρωθυπουργικών αναφορών στην ανασυγκρότηση της οικονομίας μέσα από τα ευρωπαϊκά κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και των «μηνυμάτων» για τα εθνικά, αναμένεται ένα… σπασμένο στα δύο σχέδιο για την οικονομία: αφενός άμεσα εφαρμόσιμα και πρακτικά μέτρα, αφετέρου μεσοπρόθεσμες πρωτοβουλίες. «Αλλο οι προσωρινές κινήσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας με επέκταση μέτρων και νέες πρωτοβουλίες στήριξης ευάλωτων, εργαζομένων και επιχειρήσεων στους επόμενους μήνες και άλλο τα μόνιμα διαρθρωτικά μέτρα», κατά τα λεγόμενα κυβερνητικού παράγοντα. Με άλλα λόγια, άλλο η επιστρεπτέα προκαταβολή για την ενίσχυση της ρευστότητας και άλλο η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τη δέσμευση της ανόρθωσης της μεσαίας τάξης. Πρόθεση του Μητσοτάκη, όπως έχει ζητήσει ο ίδιος από το οικονομικό επιτελείο και τους συνεργάτες του, είναι να καθοριστεί ένα νέο πλαίσιο με συνδυασμό μεταρρυθμίσεων και ελαφρύνσεων, σίγουρα έκτακτων και μόνιμων, οι οποίες απομένει να φανεί πόσες και ποιες θα είναι.
Πηγή : tanea.gr