Με απόφαση, που εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου, έγινε εν μέρει δεκτή η αγωγή που άσκησε εις βάρος του ΟΤΕ για αδικοπραξία γνωστή εταιρεία περιορισμένης ευθύνης της Ρόδου.
Το δικαστήριο με την απόφαση που εξέδωσε υποχρεώνει τον ΟΤΕ να καταβάλει στην ενάγουσα το ποσό των 12.400 ευρώ με το νόμιμο τόκο από την επίδοση της αγωγής και μέχρι την εξόφληση.
Κηρύσσει την απόφαση εν μέρει προσωρινά εκτελεστή ως προς την αμέσως παραπάνω καταψηφιστική της διάταξη, μόνο για το ποσό των 7.000 ευρώ.
Η εταιρεία διατηρεί επί 20 έτη συνεργασία με τον ΟΤΕ δυνάμει σχετικών συμβάσεων παροχής τηλεφωνικής σύνδεσης με δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο (internet) και δικαίωμα δωρεάν καταχώρησης διαδικτυακού τόπου (website), για δύο τηλεφωνικές συνδέσεις της.
Στο πλαίσιο επιδότησης από πρόγραμμα των Ε.Σ.Π.Α, μέσω της διαχειρίστριας εταιρείας των προγραμμάτων αυτών με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» (ΕΛΑΝΕΤ), τον Δεκέμβριο του έτους 2015 ανέθεσε σε άλλη εταιρεία να κατασκευάσει την ιστοσελίδα της στο διαδίκτυο, καθότι μία εκ των προαπαιτούμενων προϋποθέσεων της επιδότησης του προγράμματος ήταν η δημιουργία διαδικτυακού τόπου (website), για οργάνωση συστήματος κρατήσεων.
Η τελευταία, πράγματι κατασκεύασε την ιστοσελίδα της και την ανέβασε σε διακομιστή (server) της cosmote.
Τον μήνα Μάιο του έτους 2016, επρόκειτο να πραγματοποιηθεί έλεγχος στην επιχείρηση από υπαλλήλους της Ελληνικής Αναπτυξιακής Εταιρείας, προκειμένου να διαπιστωθεί η πλήρωση των προϋποθέσεων του συγκεκριμένου επιδοτούμενου προγράμματος Ε.Σ.Π.Α., ο οποίος έλεγχος θα διενεργείτο στο γραφείο που τηρεί η επιχείρηση στην Ρόδο.
Επειδή όμως οι συγκεκριμένες τηλεφωνικές γραμμές, που του είχε παραχωρήσει η εναγόμενη εταιρεία, ήταν εγκατεστημένες στο άλλο γραφείο της επιχείρησης, υπέβαλε αίτηση στις 30/3/2016 προς την εναγόμενη εταιρεία, αιτούμενος να μεταφέρει την μια τηλεφωνική σύνδεση με όλες τις παρελκόμενες υπηρεσίες συμπεριλαμβανομένης και της φιλοξενίας της ιστοσελίδας του (website) στο διαδίκτυο, στο γραφείο όπου επρόκειτο να διενεργηθεί ο έλεγχος.
Μολονότι όμως είχε ζητήσει εγγράφως, να διακοπεί η τηλεφωνική γραμμή την ημέρα που θα ήταν έτοιμη η εναγόμενη εταιρεία για την ολοκλήρωση της μεταφοράς προκειμένου να μην μείνει η επιχείρησή χωρίς γραμμή επικοινωνίας (τηλεφωνική γραμμή, ίντερνετ κλπ), εντούτοις η εναγόμενη λανθασμένα και βιαστικά διέκοψε αμέσως με την καταχώρηση της αίτησής του στο σύστημά της, με αποτέλεσμα να μείνει χωρίς γραμμή επικοινωνίας για αρκετές ημέρες.
Μετά από πολλές τηλεφωνικές οχλήσεις κι ενώ βρισκόταν στην Αθήνα σε ιατρικό κέντρο κι αφού έμεινε η επιχείρηση χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ για μερικές ημέρες, τελικά η σύνδεση επανήλθε, αλλά και πάλι στο πρώτο γραφείο του κατ’ εντολή του, προκειμένου να μην μένει η επιχείρησή του χωρίς γραμμή επικοινωνίας.
Μόλις επέστρεψε στη Ρόδο και προκειμένου να μην επαναληφθεί το ίδιο λάθος και παραμείνει εκ νέου χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ για κάποιες ημέρες, για τη μεταφορά της τηλεφωνικής γραμμής απευθύνθηκε ο ίδιος στις 18/04/2016 στο τοπικό κατάστημα της εναγόμενης και ζήτησε τη μεταφορά της τηλεφωνικής γραμμής με όλες τις παρελκόμενες υπηρεσίες συμπεριλαμβανομένης της φιλοξενίας της ιστοσελίδας του στο διαδίκτυο, στο άλλο γραφείο.
Πράγματι η μεταφορά πραγματοποιήθηκε και ο έλεγχος, έγινε στις 21/05/2016 όπου διαπιστώθηκε μεταξύ άλλων, ότι υπήρχε ιστοσελίδα της επιχείρησής του αναρτημένη στο διαδίκτυο και εγκρίθηκε η αίτησή του για υπαγωγή στο συγκεκριμένο επιδοτούμενο πρόγραμμα του Ε.Σ.Π.Α, η οποία και του καταβλήθηκε λίγο αργότερα.
Μερικές ημέρες μετά τον έλεγχο και για λόγους που δεν γνωρίζει, η ιστοσελίδα του δεν εμφανιζόταν στο διαδίκτυο.
Αμέσως ενημέρωσε υπάλληλο της εναγόμενης η οποία αποκατέστησε το πρόβλημα και εμφανίστηκε ξανά η ιστοσελίδα του.
Εν συνεχεία, στις 2/6/2016 υπέγραψε νέα σύμβαση με την εναγόμενη εταιρεία, για την ανανέωση της προηγούμενης – αρχικής σύμβασής τους και συγκεκριμένα υπέγραψε το πρόγραμμα Cosmote Business Double Play Web Pack, προκειμένου να χρησιμοποιήσει και πάλι το δικαίωμα δωρεάν καταχώρησης και φιλοξενίας website, στο διαδίκτυο, για τις ανάγκες της επιχείρησής του.
Πράγματι, μετά την υπογραφή της σχετικής συμβάσεως, στις 15 Ιουνίου 2016, έλαβε μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο από το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών της εναγόμενης εταιρείας, με το οποίο ενημερώθηκε ότι ενεργοποιήθηκε ο χώρος φιλοξενίας για το domain του.
Τον μήνα Δεκέμβριο του έτους 2016, επιστρέφοντας από ένα επαγγελματικό ταξίδι του στο εξωτερικό ενημερώθηκε τυχαία από συνεργάτη – πελάτη της επιχείρησης, ότι η ιστοσελίδα στο διαδίκτυο δεν λειτουργεί.
Εξεπλάγη διότι υπήρχε κίνδυνος να εκπέσει του επιδοτούμενου προγράμματος ή να βρεθεί υπόλογος ενώπιον των Δικαστηρίων, εάν θεωρούσαν στο Υπουργείο Ανάπτυξης (ΕΛΑΝΕΤ), ότι εξαπάτησε τους ελεγκτές προκειμένου να μπει στο πρόγραμμα και να πάρει την επιδότηση.
Μετά από ανταλλαγή πολλών τηλεφωνημάτων και ηλεκτρονικών μηνυμάτων (e-mails) κι αφού επί δέκα ημέρες ταλαιπωρήθηκε αναζητώντας την πραγματική αιτία του προβλήματος, η εναγόμενη εταιρεία τον ενημέρωσε ότι η ιστοσελίδα του και όλα τα δεδομένα αυτής, έχουν χαθεί οριστικά και δεν υπάρχει τρόπος να επανέλθουν.
Η αιτιολογία δε που ανέφερε, ότι δηλαδή «έχει παρέλθει εξάμηνο από την εμπορική αλλαγή που κατήργησε τον χώρο φιλοξενίας», τον ενόχλησε ακόμη περισσότερο, διότι ποτέ δεν ζήτησε να καταργηθεί ο συγκεκριμένος χώρος φιλοξενίας του.
Το σφάλμα αυτό, οφείλεται, όπως τονίζει, αποκλειστικά και μόνο σε ευθύνη της εναγόμενης εταιρείας.
Την υπόθεση χειρίστηκε ο δικηγόρος κ. Σταύρος Νικολένδρης.
Μπράβο. Έπρεπε να ζητήσει μεγαλύτερη αποζωμειωση. Τώρα θα πάει στο εφετείο και πιθανόν στον αριο πάγο. Το καλό είναι ότι τα χρήματα θα τα πάρει με την απόφαση του πρωτοδικείου