Να μεταφερθεί η λαϊκή αγορά από την οδό Βύρωνος (ημέρα Πέμπτη) και την οδό Πτολεμαίων στην περιοχή της Ανάληψης (ημέρα Παρασκευή) στην περιοχή Αγίου Δημητρίου ζητούν οι ντόπιοι παραγωγοί. Σε σχετική επιστολή προς το δήμο Ρόδου, την οποία συνυπογράφουν όλοι σχεδόν οι παραγωγοί του νησιού, αναφέρουν ότι η μεταφορά είναι αναγκαία λόγω της εξαιρετικά χαμηλής επισκεψιμότητας των λαϊκών αγορών της Πέμπτης και της Παρασκευής και της μηδαμινής σχεδόν κατανάλωσης.
Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση της επιτροπής Λαϊκών Αγορών την προσεχή Παρασκευή. Οι παραγωγοί τονίζουν ότι τις συγκεκριμένες ημέρες η κατανάλωση είναι σχεδόν μηδαμινή με αποτέλεσμα τα οπωροκηπευτικά να καταλήγουν στη… χωματερή. Εκτιμούν ότι θα υπάρξει καλύτερη κίνηση στη λαϊκή αγορά Αγίου Δημητρίου, περιοχή που φαίνεται ότι εξυπηρετεί περισσότερο τους καταναλωτές.
Παρ’ όλα αυτά, τα μέλη της επιτροπής φέρονται να λαμβάνουν υπόψη και άλλες παραμέτρους που έχουν να κάνουν-μεταξύ άλλων-με την εξυπηρέτηση συμπολιτών μας, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν και προτιμούν τη λαϊκή αγορά της γειτονιάς τους.
«Η μόνη μέρα που υπάρχει κάποια σχετική κίνηση στη λαϊκή αγορά είναι το Σάββατο. Όλες τις άλλες μέρες, η κίνηση είναι σχεδόν ανύπαρκτη», δηλώνει ο πρόεδρος των παραγωγών της λαϊκής, Νίκος Δημήτρας, σημειώνοντας ότι τα οπωροκηπευτικά μένουν στα αζήτητα και καταλήγουν τελικά στη… χωματερή, πέραν των ποσοτήτων που διατίθενται σε ιδρύματα ή σε απόρους.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος των παραγωγών, υπάρχει υπερεπάρκεια οπωροκηπευτικών, τα οποία πωλούνται σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές λόγω της χαμηλής ζήτησης.
Το σταφύλι π.χ. κοστίζει από 0,50 έως 1 ευρώ το κιλό, η τιμή της ντομάτας κυμαίνεται από 0,50 έως 1,50 ευρώ το κιλό και της πατάτας από 0,60 έως 0,80 ευρώ το κιλό, ενώ οι μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια πωλούνται προς 0,60-0,80 ευρώ το κιλό.
Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και της καθυστερημένης έναρξης της τουριστικής σεζόν, ελάχιστες είναι οι ποσότητες της ντόπιας παραγωγής οπωροκηπευτικών που απορροφήθηκαν φέτος από ξενοδοχεία και εστιατόρια.
«Η απορρόφηση των προϊόντων μας από την αγορά έχει μειωθεί δραστικά. Μόνο οι ντόπιες αλυσίδες σούπερ μάρκετ επιλέγουν κατά προτεραιότητα τα ντόπια οπωροκηπευτικά.
Οι αθηναϊκές αλυσίδες φέρνουν απ’ όλη την Ελλάδα και τα ντόπια μένουν στα αζήτητα. Δεν μπορούμε να υπολογίσουμε πια πόσοι τόνοι έχουν καταλήξει στη χωματερή. Γι’ αυτό και σχεδόν όλοι οι παραγωγοί συνυπογράψαμε το αίτημα για τη μεταφορά της λαϊκής αγοράς από τις οδούς Βύρωνος και Πτολεμαίων στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου, ελπίζοντας ότι θα εξυπηρετεί περισσότερο τους καταναλωτές.
Δεν έχει νόημα να πηγαινοερχόμαστε χωρίς να έχουμε πουλήσει τίποτε», είπε ο κ. Δημήτρας, υπογραμμίζοντας ότι ήδη κάποιοι παραγωγοί βρίσκονται σε αδιέξοδο. Τα υψηλά κόστη παραγωγής σε συνδυασμό με τη χαμηλή απορρόφηση και κατανάλωση των οπωροκηπευτικών, έχουν φέρει σε δυσμενή θέση παραγωγούς, οι οποίοι αμφιβάλλουν εάν θα συνεχίσουν να έχουν θέση στη λαϊκή αγορά.
https://www.dimokratiki.gr/10-09-2020/oi-paragogoi-zitoyn-metafora-ton-laikon-agoron-stin-periochi-toy-ag-dimitrioy/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.
Καλό θα ήταν για την εξυπηρέτηση των καταναλωτών αντί την Παρασκευή να γίνεται Λαική την Δευτέρα ή τουλάχιστον την Τρίτη ώστε οι καταναλωτές να προμηθευονται τα οπωροκηπευτικά τους γιατί από το Σάββατο μέχρι την Τετάρτη που γίνεται η επόμενη λαική μεσολαβούν 4 ημερες! Ετσι καταφεύγουν πολλές φορές στα σούπερ μάρκετ.Απλά πράγματα!