Με πρωτοσέλιδα, εκτενή ρεπορτάζ και σχόλια ο γερμανικός τύπος αναφέρεται στην ολική καταστροφή του κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου.
Η Süddeutsche Zeitung σχολιάζει, όπως αναμεταδίδει η DW: «Η Μόρια δεν πρέπει να ξαναχτιστεί, σίγουρο είναι ότι θα υπάρξουν νέα δράματα, όχι μόνο για τους πρόσφυγες. Οι Έλληνες συγκαταλέγονται επίσης στα θύματα της ευρωπαϊκής αδιαφορίας. Αισθάνονται προδομένοι από την ΕΕ, η κυβέρνησή τους στηρίζεται τώρα σε μια ανελέητη πολιτική απομόνωσης. Εδώ και καιρό νεοναζιστικές ομάδες παίρνουν την πρωτοβουλία να λύσουν τα προβλήματα. Eπίσης δεν έχει υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση για τις ενδείξεις ότι η ελληνική ακτοφυλακή ενεπλάκη σε παράνομες επαναπροωθήσεις, απομάκρυνση προσφυγικών σκαφών ή ανατροπή τους. Στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης το κράτος δικαίου διαβρώνεται μπροστά σε όλους. Τόση ανευθυνότητα όμως δεν μπορεί να αντέξει άλλο η Ευρώπη. Η Κομισιόν πρέπει να ξυπνήσει από την αδιαφορία της (…) Oι φλόγες της Μόριας φτάνουν όμως μέχρι τον γερμανό υπ. Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος επέτρεψε την υποδοχή μερικών εκατοντάδων παιδιών από τα προσφυγικά κέντρα των νησιών. Αυτό είναι σίγουρα καλύτερο από ό,τι συμβαίνει στη Γαλλία, η οποία υποδέχθηκε μόλις 49 παιδιά, ένας αστείος αριθμός. Αλλά η Γερμανία μπορεί να βοηθήσει περισσότερο, πρέπει (…)Το προσφυγικό κέντρο της Μόριας είναι σύμβολο αποτυχίας – και του Γερμανού υπ. Εσωτερικών».
«Άναυδη» η Ευρώπη μπροστά σε μια βέβαιη καταστροφή
Σε σχόλιο με τίτλο «Η Ευρώπη είναι συνένοχη» η Handelsblatt σημειώνει: «Ο κορωνοϊός, μια πυρκαγιά, μια εξέγερση – ήταν βέβαιο ότι οι συνθήκες στη Μόρια θα έδιναν την αφορμή που θα οδηγούσε στην καταστροφή. Τώρα αυτό έχει συμβεί – και όλοι στην ΕΕ ξαφνικά αντιδρούν έντρομοι. Είναι συνένοχοι για την άγνοιά τους (…) H ΕΕ επέτρεψε σε πάνω από 12.000 ανθρώπους να μείνουν μόνιμα στο περιθώριο της Ευρώπης, σε ένα προσφυγικό κέντρο που είχε σχεδιαστεί για να διαμείνουν λιγότεροι από 3000 και μάλιστα προσωρινά. Επέτρεψε εκατοντάδες άνθρωποι να μοιράζονται μια τουαλέτα και μια βρύση – ακόμη και στην περίοδο της πανδημίας. Τα ευρωπαϊκά κράτη έκλεισαν τα μάτια τους και κλείδωσαν μακριά τους, τους πρόσφυγες (…) H πρόεδρος της Κομισιόν έχει αναβάλει πολλές φορές την κατάρτιση μιας στρατηγικής για το προσφυγικό. Θέλει να την παρουσιάσει τέλη Σεπτεμβρίου – ένα σύστημα κατανομής προσφύγων, αλλά όχι υποχρεωτικό, είναι αυτό που αναδύεται. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε αν αυτό θα λύσει τα προβλήματα μετά από τέσσερα χρόνια. Τα κράτη-μέλη της ΕΕ πρέπει τώρα, έχοντας κατά νου τις τρομερές εικόνες από τη Mόρια, να προσφέρουν αμέσως λύση για τη στέγαση των προσφύγων. Αυτή μπορεί να περιοριστεί σε μια ομάδα πρόθυμων κρατών. Και τότε στην ΕΕ θα πρέπει να συμφωνήσουν γρήγορα σε ένα μεταρρυθμισμένο ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου. Οι αναβολές έχουν τελειώσει. Η Γερμανία, με την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, φέρει ειδική ευθύνη».
Aπό την πλευρά του Spiegel Online σχολιάζει: «Είναι σαφές τι πρέπει να κάνει η ΕΕ: πρέπει να εκκενώσει τα προσφυγικά κέντρα των νησιών. Οι πρόσφυγες πρέπει να κατανεμηθούν στην Ευρώπη, όπως απαιτούν ειδικοί (…) Ωστόσο είναι αμφίβολο αν αυτό συμβεί. Όταν ρωτήθηκε για την ευθύνη της Γερμανίας για τους ανθρώπους της Μόριας η καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε μόνο: “Aν διαδοθεί στην Ευρώπη ότι όλοι οι πρόσφυγες, για τους οποίους μιλάμε, θα γίνουν δεκτοί στη Γερμανία, δεν θα φτάσουμε ποτέ σε ευρωπαϊκή λύση”. Ήταν μια τρομακτικά ψυχρή δήλωση. Η ΕΕ ισχυρίζεται ότι δεν είναι μόνο οικονομική και πολιτική αλλά και ηθική δύναμη. Όμως στη Λέσβο έχει χάσει κάθε ηθικό βάρος».
Πηγή: DW