Η υγειονομική κρίση του COVID-19, αδιαμφισβήτητα, έχει επιδράσει σε κάθε πτυχή της οικονομικής ζωής. Η μεγάλη εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τον τουρισμό και τις συναφείς δραστηριότητες θα επιφέρει δυσανάλογα μεγάλο πλήγμα. Η μείωση του ΑΕΠ συνοδευόμενη με την αύξηση της ανεργίας αποτελεί το αναπόφευκτο σενάριο και της πλέον μετριοπαθούς μακρο-οικονομικής πρόβλεψης. Σημαντικός αντίκτυπος της κρίσης αναμένεται να σημειωθεί και στην κοινωνική συνοχή, αφού τα μέτρα αποστασιοποίησης αποδιοργανώνουν την καθημερινότητα των πολιτών, επιφέροντας πρωτόγνωρες, ραγδαίες και αλυσιδωτές επιδράσεις στον κοινωνικό ιστό.
Στις δύσκολες συνθήκες οφείλουμε να εξελισσόμαστε. Να τολμάμε με καινοτόμες λύσεις, με νέους τρόπους και μεθόδους, βασισμένους στην ευελιξία, στο όραμα και στη στρατηγική. Η ευημερία απαιτεί ασφάλεια, σταθερότητα και κυρίως ανάπτυξη. Χρειάζεται δημιουργικότητα, επινοητικότητα και κυρίως κίνητρο. Μια καλή κοινωνική πολιτική λοιπόν, απαιτεί να είναι διορατική και κυρίως να στηρίζεται στην αλληλεγγύη και την διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής. Η Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Δήμου Ρόδου όλο το διάστημα της πανδημίας έγινε αποδέκτης πολλών δύσκολων και δυσάρεστων καταστάσεων, χωρίς να υπάρχει παρόμοιο καταγεγραμμένο προηγούμενο. Για να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν οι μελλοντικές προκλήσεις σχεδιάστηκαν από την ομάδα των στελεχών της με την αρωγή του κ. Τριάντου Γιώργου, αντιδημάρχου Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής και πρόκειται να υλοποιηθούν στο άμεσο διάστημα οι παρακάτω πρωτοβουλίες:
1. Συμμετοχή της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου, η οποία θα υλοποιηθεί μέσω Μνημονίου Συνεργασίας του Δήμου Ρόδου με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ). Συγκεκριμένα, στα 500 ωφελούμενα νοικοκυριά του ΤΕΒΑ θα διανεμηθούν τρόφιμα μακράς διάρκειας.
2. Δημιουργία Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δήμου Ρόδου, που θα εποπτεύεται από Διαπαραταξιακή Διοικούσα Επιτροπή. Σκοπός του θα είναι η υποστήριξη και η παροχή συνδρομής με οικονομική βοήθεια σε άτομα, που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως μακροχρόνιοι άνεργοι/ες με άμεσες ανάγκες, μονογονεϊκές οικογένειες, γυναίκες θύματα βίας, άτομα με μακροχρόνιες ασθένειες ή αναπηρίες αλλά και γενικότερα άτομα, που αδυνατούν να καλύψουν στοιχειώδεις έκτακτες οικονομικές ανάγκες τους (σοβαρές ασθένειες, πλήρη απώλεια εισοδήματος, κ.λπ.).
Το Ταμείο θα λειτουργεί υπό τη μορφή ειδικού λογαριασμού, ενώ οι πόροι του θα είναι από δωρεές Φυσικών ή Νομικών Προσώπων, έσοδα από εκδηλώσεις κοινωνικού ή φιλανθρωπικού χαρακτήρα ή από πολιτιστικές εκδηλώσεις που λαμβάνουν μέρος στο Δήμο Ρόδου.
3. Στο πλαίσιο διαβούλευσης υποστηρίχτηκε η συνέχιση του προγράμματος Στέγαση και Εργασία για αστέγους, καθώς και η πρόσκληση νέου ανά διετία. Στο πλαίσιο αυτό θα επωφελούνται άστεγοι, γυναίκες θύματα έμφυλης βίας και τα ενηλικιωμένα άτομα Δομών Παιδικής προστασίας, αφού θα τους παρέχεται επιδότηση ενοικίου για διάστημα 24 μηνών, κάλυψη δαπανών για οικοσκευή και λοιπές λειτουργικές ανάγκες του νοικοκυριού, υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης και διασύνδεσης με συμπληρωματικές κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες ενεργοποίησης, κατάρτισης και προώθησης στην εργασία (ενδεικτικά: επιδότηση εργασίας, κάλυψη μη μισθολογικού κόστους, επιδότηση για δημιουργία επιχείρησης, επαγγελματική κατάρτιση και απόκτηση δεξιοτήτων, μοριοδότηση για συμμετοχή σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και εργασιακή συμβουλευτική από τον ΟΕΑΔ, ένταξη σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, κα).
4. Επαναλειτουργεί η Επιτροπή του άρθρου 3 της ΚΥΑ ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/70697/861 προκειμένου να ξεκινήσει η καταβολή του εφάπαξ ειδικού βοηθήματος για την επανασύνδεση παροχών ηλεκτρικού ρεύματος για τη στήριξη καταναλωτών με χαμηλά εισοδήματα, οι οποίοι έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας λόγω ληξηπρόθεσμων οφειλών.