Ειδήσεις

Παναγιωτόπουλος: Οι δυο άξονες αντιμετώπισης της Τουρκίας – Τι θα γίνει με τις αμυντικές δαπάνες

«Η Ελλάδα αναπτύσσει πρωτοβουλίες στην περιοχή της Μεσογείου με γνώμονα την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τη συνεργασία με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο». Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας, σήμερα, στο συνέδριο του Economist, με θέμα: «Προκλήσεις ασφαλείας – Μείωση των εντάσεων: Μεταναστευτικές ροές, επιδημίες, γεωπολιτική αβεβαιότητα: Πώς επηρεάζουν την ασφάλεια;».

Υπογράμμισε, δε, ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας «δεν ανταποκρίνεται σε αυτές τις αρχές και επομένως έχει αποσταθεροποιητικό χαρακτήρα». Ο Ν. Παναγιωτόπουλος επεσήμανε ότι η Ελλάδα οφείλει να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που δημιουργούνται με βάση δύο άξονες.

«Ο πρώτος είναι η αμυντική διπλωματία» είπε και εξήγησε ότι «με την ενεργοποίηση των σχέσεων με συμμάχους μας, περισσότερο σε αμυντικό επίπεδο» η αμυντική διπλωματία έχει αναβαθμισμένο ρόλο.

«Ο άλλος άξονας», συνέχισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, «είναι η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων. Να γίνουμε δυνατότεροι. Με εντατικοποιημένη, στοχευμένη, έξυπνη και προτεραιοποιημένη προσπάθεια για να αναπτύξουμε τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων».

Για την πανδημία του κορονοϊού, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι «η διεθνής κοινότητα αναγκάστηκε να προχωρήσει σε επαναπροσδιορισμό του τι θεωρεί απειλή» ενώ, ειδικότερα, τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ, «μάθαμε ο ένας από την εμπειρία του άλλου».

«Στην Ελλάδα», επεσήμανε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, «οι Ένοπλες Δυνάμεις συνεισέφεραν ώστε να αντεπεξέλθει το σύστημα υγείας» ενώ, παράλληλα, «πετύχαμε σε ικανοποιητικό βαθμό να κρατήσουμε λειτουργικές και προστατευμένες τις Ένοπλες Δυνάμεις».

Για τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, ο Ν. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι επιτρέπει την ανάπτυξη των κοινών συμφερόντων των δύο χωρών.

Έκανε αναφορά στις δραστηριότητες που έχουν ξεκινήσει, ήδη, «σε επίπεδο logistics στην Αλεξανδρούπολη» αλλά και στα «προγράμματα εκπαίδευσης πληρωμάτων» στη χώρα μας καθώς και την «αυξανόμενη συνεργασία των δύο χωρών στη βάση της Σούδας».

«Αυτά», είπε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, «καταδεικνύουν με σαφήνεια ότι οι ΗΠΑ είναι εδώ για να μείνουν» καθώς «έχουν στρατηγικά συμφέροντα για τη διατήρηση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».

Αναφερόμενος στις επενδύσεις στον τομέα της Άμυνας με την ενίσχυση του πολεμικού ναυτικού και της αεροπορίας, ο Ν. Παναγιωτόπουλος επεσήμανε ότι υπάρχουν «δύο πτυχές».

«Η πρώτη», είπε, «αφορά στην απόκτηση οπλικών συστημάτων και τη συνεχή προσπάθεια βελτίωσης των υπαρχόντων». «Η δεύτερη», συνέχισε, «αφορά στην ανασυγκρότηση της αμυντικής μας βιομηχανίας».

Πιο συγκεκριμένα, ο Ν. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι «μιλάμε για δαπάνες 10 δισ. ευρώ με έξυπνες και υπολογισμένες με ακρίβεια κινήσεις που θα δώσουν τη μέγιστη απόδοση, δεδομένων των δημοσιονομικών περιορισμών».

«Πρέπει», συμπλήρωσε, «να είμαστε επιλεκτικοί και να θέτουμε προτεραιότητες. Είναι καιρός να αναβαθμίσουμε τις υποδομές. Δεν θα το πράξουμε αλόγιστα αλλά σεβόμενοι τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών. Οι κινήσεις θα γίνουν σε βάθος χρόνου».

«Μια χώρα όπως η Ελλάδα, με επιχειρησιακή ικανότητα», τόνισε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, «πρέπει να στηρίζεται από μια ικανή και ανταγωνιστική βιομηχανία Άμυνας. Θα προχωρήσουμε σε παρεμβάσεις ώστε να καλυφθεί το κενό που δημιουργήθηκε τα προηγούμενα χρόνια της λιτότητας. Είμαστε σε συζητήσεις με εν δυνάμει στρατηγικούς εταίρους – κυρίως με αυτούς που έχουμε κοινά συμφέροντα – ώστε να πετύχουμε συνεργασίες».

Ανέφερε, επίσης, ως παράδειγμα το αμερικανικό ενδιαφέρον για τα ναυπηγεία της Ελευσίνας ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι ο διαγωνισμός για την ΕΛΒΟ βρίσκεται «σε τελικό στάδιο».

Επιπλέον, έκανε λόγο για μια σειρά από δραστηριότητες γύρω από την ΕΑΒ, «στην οποία βασιζόμαστε για να δώσει λύσεις» αλλά και να επιτρέψει στην Ελλάδα «να γίνει ένας διεθνής κόμβος για την παραγωγή υλικού για την ευρύτερη περιοχή».

«Είμαστε διατεθειμένοι να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να γίνουν πράξη οι συγκεκριμένοι στρατηγικοί στόχοι» είπε ο Ν. Παναγιωτόπουλος.

Κύπριος υπουργός Άμυνας: «Δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού».

Από την πλευρά του, ο Κύπριος υπουργός Άμυνας, κ. Χαράλαμπος Πετρίδης αναφέρθηκε στις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού».

«Καλούμαστε», είπε ο Χ. Πετρίδης, «να αντιμετωπίσουμε συλλογικά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις και απειλές, όπως είναι η εργαλειοποίηση της μετανάστευσης αλλά και η πανδημία του κορονοϊού».

Ειδικότερα, για την πανδημία, ο Χ. Πετρίδης, επισήμανε ότι «σε αρκετές χώρες οι Ένοπλες Δυνάμεις κλήθηκαν να συνδράμουν στην προσπάθεια αναχαίτισης του κορονοϊού» ενώ υποστήριξε ότι «διαφαίνεται μια αξιοσημείωτη αλληλεπίδραση της πανδημίας και της μετανάστευσης».

Ανέφερε, επίσης, ότι «πριν την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού περίπου 670 εκατ. άνθρωποι στην Αφρική, περίπου ο μισός πληθυσμός της ηπείρου αντιμετώπιζαν έντονη ανασφάλεια, κάτι που επιδεινώθηκε με τον κορονοϊό και την άνοδο στις τιμές των τροφίμων».

«Η επίδραση της κλιματικής αλλαγής και ο κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης είναι όλο και πιο έντονος», πρόσθεσε ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου υπογραμμίζοντας ότι «εάν η Ε.Ε. αποτύχει να διατηρήσει την εστίασή της στον ευρύτερο τομέα της Άμυνας και της ασφάλειας ενδεχομένως να βρεθούμε αντιμέτωποι με βαριές συνέπειες».

Χαρακτήρισε το μεταναστευτικό μια «πολύ σημαντική πρόκληση» ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «οι υποδομές φιλοξενίας έχουν, πλέον, φτάσει στα όριά τους με ευθύνη γειτονικών κρατών που δείχνουν ανοχή στα κυκλώματα διακίνησης». Δεν παρέλειψε δε, να εξάρει «τη συμβολή της Ελλάδας στη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος» ενώ κάλεσε την Ε.Ε. να δείξει εμπράκτως «αλληλεγγύη και ισότιμη κατανομή βαρών».

«Η Τουρκία», συνέχισε ο Χ. Πετρίδης, «εκβιάζει με κάθε ευκαιρία την Ε.Ε.» με ενδεχόμενη αύξηση των μεταναστευτικών ροών. Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι «η Τουρκία συνδυάζει τις εχθρικές, προκλητικές δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο με την ενεργή συμμετοχή της στις συγκρούσεις σε Λιβύη και Συρία».

«Οι επεκτατικές τάσεις του Ερντογάν», είπε ο Κύπριος υπουργός Άμυνας, αποτελούν «εστία παρασκευής εντάσεων στη Μεσόγειο» και για το λόγο αυτό, απαιτείται η Ε.Ε. «να δείξει μεγαλύτερη αλληλεγγύη» με δεδομένο ότι η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι «υψίστης σημασία για την Ένωση» σε επίπεδο «θαλάσσιων εμπορικών δρόμων, προστασίας της περιμέτρου της Ε.Ε. και καταπολέμησης της τρομοκρατίας».

«Η ενίσχυση της συνεργασίας με κράτη όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος και ο Λίβανος» ανέφερε ο Χ. Πετρίδης, είναι πολύ σημαντικές «για την ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε.». Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτήρισε μη αποδεκτή «τη συνεχιζόμενη εχθρική συμπεριφορά της Τουρκίας εντός της ευρωπαϊκής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης». «Η Τουρκία επιμένει να επιλέγει την ένταση και τη δημιουργία κρίσεων με την προβολή απειλών» είπε ο Χ. Πετρίδης.

Στον αντίποδα, «η Κύπρος προάγει τη συνεργασία και θέλει να αποτελεί παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας». «Θα συνεχίσουμε», τόνισε, «να προασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο».

Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Κύπρο, ο Χ. Πετρίδης υπογράμμισε ότι αποτελεί «απόδειξη του ενδιαφέροντος της Ουάσινγκτον για τις εξελίξεις στην περιοχή» ενώ μετά τη μερική άρση του εμπάργκο «οι σχέσεις ΗΠΑ – Κύπρου εμβαθύνονται».

Πάιατ: «Ενισχύεται ο ρόλος που μπορούν να παίξουν οι ΗΠΑ μέσω της στρατιωτικής τους παρουσίας».

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, κ. Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος εστίασε στην ανάγκη περαιτέρω σύσφιξης «των ήδη ισχυρών ελληνοαμερικανικών σχέσεων».

Υπογράμμισε ότι η αναθεωρημένη συμφωνία ελληνοαμερικανικής συνεργασίας στην Άμυνα και την ασφάλεια κινείται ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση ενώ ανέφερε ότι «ενισχύεται ο ρόλος που μπορούν να παίξουν οι ΗΠΑ μέσω της στρατιωτικής τους παρουσίας».

Ο κ. Πάιατ στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι επισκέπτεται συχνά τη στρατιωτική βάση της Σούδας ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην προμήθεια των τεσσάρων ελικοπτέρων Romeo από τη χώρα μας, που όπως είπε, «θα δώσει τεράστιες δυνατότητες ναυτικής παρακολούθησης στην Ελλάδα».

Διαπίστωσε, δε, ότι πρόθεση τόσο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου είναι η ενίσχυση των ναυτικών δυνατοτήτων της Ελλάδας με την ναυπήγηση τορπυλακάτων και την ενδεχόμενη απόκτηση νέων φρεγατών ενώ αναφέρθηκε και στην πρόοδο της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας στα ναυπηγεία Ελευσίνας, τα οποία χαρακτήρισε «κρίσιμο περιουσιακό στοιχείο» της χώρα μας.

Για τη στάση της Τουρκίας, ο Τζ. Πάιατ τόνισε ότι συνεργάζεται στενά με τον ομόλογό του στην Άγκυρα, πρέσβη Σάντερφιλντ, ενώ, συμπλήρωσε ότι «οι αμερικανικές ανησυχίες για την εξερευνητική δραστηριότητα της Τουρκίας σε ελληνικά και κυπριακά ύδατα εκφράστηκαν και από τον Μάικ Πομπέο κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο».

«Στόχος του ΝΑΤΟ», είπε ο Τζ. Πάιατ, «είναι η συνεργασία όλων των εταίρων» ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «απαιτείται διπλωματία ώστε να δούμε όλα τα περιφερειακά ζητήματα».

Χαρακτήρισε την Ελλάδα «σημαντικό εταίρο σε στρατιωτικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο επενδύσεων και συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας». Ως παράδειγμα, ο Τζ. Πάιατ ανέφερε ότι «πλήθος αμερικανικών εταιρειών τεχνολογίας επενδύουν, ήδη, στην Ελλάδα χτίζοντας υποδομές και αναπτύσσοντας δραστηριότητες».

Αναφορικά με τις σχέσεις της Ελλάδας με τους βόρειους γείτονές της, ο Τζ. Πάιατ τόνισε ότι «βρίσκονται στο καλύτερο σημείο ιστορικά» γεγονός που συμβάλει στην ευρύτερη σταθερότητα στα Βαλκάνια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου