Για απροθυμία και καθυστέρηση των ζητημάτων κατηγόρησε την Ελλάδα ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ αν και ανέφερε ότι η Τουρκία στηρίζει πλήρως τη διαδικασία διαπραγματεύσεων.
Υποστήριξε ότι η Ελλάδα εξοπλίζει κάποια νησιά του Αιγαίου αντίθετα με το διεθνές δίκαιο και ισχυρίστηκε ότι αυτό είναι απειλή για την Τουρκία. Παράλληλα, για τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι ρίχνει βενζίνη στα προβλήματα της περιοχής και ότι προσπαθεί να αναλάβει το ρόλο του Ναπολέοντα αλλά δεν έχει τη δύναμη και το μπόι να το κάνει. Κατηγόρησε και την ΕΕ ότι προσπαθεί να αλλάξει τους κανόνες στην ανατολική Μεσόγειο.
Σε δηλώσεις του στο αγγλικό κανάλι Channel 4, ο Χουλούσι Ακάρ είπε ότι αυτή τη στιγμή στο πλαίσιο του σχεδιασμού το Oruc Reis πήγε στο λιμάνι της Αττάλειας αλλά την ίδια ώρα τα άλλα πλοία της Τουρκίας συνεχίζουν τις εργασίες τους. “Οι εργασίες μας είναι στη βάση σχεδιασμού, προγράμματος, διαφανείς. Κάνουμε χρήση των δικαιωμάτων μας”, υποστήριξε.
Για τον Γάλλο Πρόεδρο, ο Χουλούσι Ακάρ υποστήριξε ότι υποδύεται διάφορους ρόλους για να καλύψει τα δικά του προβλήματα. “Έρχεται από χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά και προσπαθεί να αναλάβει ρόλο στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτά δεν είναι σωστά πράγματα. Προστατεύουμε τα δικαιώματα΄μας, το δίκαιό μας και πάντα δηλώνουμε ότι είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε και να συνεχίσουμε το διάλογό μας με τη γειτονική Ελλάδα. Από την άλλη το να μιλάμε συχνά για κυρώσεις με διάφορους τρόπους είναι επίσης απειλητική γλώσσα. Δεν βοηθά σε τίποτα παρά στην αύξηση της έντασης. Αυτό δεν συμβάλλει στη λύση αλλά στη μη λύση”, είπε.
Η ΕΕ, συνέχισε, “δεν έχει αρμοδιότητα να θέτει κανόνες, να αλλάζει κανόνες ή να αλλάζει σύνορα. Αυτά πρέπει να είναι γνωστά, πρέπει να τα συζητήσουμε. Εδώ πρέπει να εφαρμόζουμε το διεθνές δίκαιο και όχι το δικό μας δίκαιο. Ο Μακρόν ρίχνει βενζίνη στα προβλήματα που υπάρχουν εδώ. Αυτό παρατείνει τη λύση. Ο ονειροπόλος είναι ο Μακρόν. Προσπαθεί να αναλάβει τον ρόλο του Ναπολέοντα ο οποίος πέθανε πριν από δύο αιώνες, αλλά όλοι βλέπουμε ότι δεν φτάνει η δύναμή του και το μπόι του για να το κάνει”.
Ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε και πάλι ότι η Ελλάδα έχει εξοπλίσει κάποια νησιά του Αιγαίου αντίθετα με το διεθνές δίκαιο, λέγοντας ότι ανάμεσά τους είναι και το Καστελόριζο. “Αν αυτό δεν είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των συμφωνιών μεταξύ των κρατών, τότε τι είναι; Αν αυτό δεν είναι απειλή για μας, τότε τι είναι; Αν αυτό δεν είναι χτύπημα εναντίον των καλών σχέσεων γειτονίας τότε τι είναι; Όλα αυτά αγνοούνται και οι Έλληνες γείτονές μας με εγωιστικό τρόπο αναφέρονται στα δικά τους δικαιώματα. Έχουν την τάση να μην μας αναγνωρίζουν κανένα δικαίωμα. Αυτό δεν είναι δυνατόν. Εμείς θέτουμε τα δικαιώματά μας και το δίκαιό μας ξανά και ξανά και περιμένουμε να τα σεβαστούν”, ανέφερε.
Ο Τούρκος Υπουργός είπε πως όταν ο ΓΓ του ΝΑΤΟ ζήτησε συνάντηση “οι πρώτοι που είπαμε ‘ναι’ είμασταν εμείς. Στηρίζουμε αυτές τις συναντήσεις μέχρι τέλους. Έγινε η τέταρτη. Οι Έλληνες γείτονές μας είναι απρόθυμοι και επιβραδύνουν αυτά τα ζητήματα θέτοντας μια σειρά προϋποθέσεις. Στηρίζουμε πλήρως τη συνάντηση”, ανέφερε.
“Αλλά αν παραβιάσετε τα δικαιώματά μας – τα οποία δεν επιτρέπουμε να παραβιαστούν- λέμε δεν θα επιτρέψουμε σε τετελεσμένα. Αυτή δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως απειλή. Εμείς δεν κυνηγούμε κανένα ιμπεριαλιστικό όνειρο, εμείς εδώ προστατεύουμε τα δικαιώματα και το δίκαιό μας”, είπε.
Ο Τούρκος Υπουργός ισχυρίστηκε ότι στην ΕΕ προσεγγίζουν αυτά τα ζητήματα με ακραίες προκαταλήψεις και φανατισμό. “Επομένως αυτά δεν συμβάλουν στη λύση αλλά στη μη λύση. Θέλουμε πραγματικά διάλογο, διπλωματία. Θέλουμε να συναντηθούμε, να συζητήσουμε και να λύσουμε τα προβλήματά μας χωρίς να προκαλέσουμε κανένα. Εμείς οι δυο πολιτισμένοι γείτονες προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας μέσω συνομιλιών, διαλόγου και διπλωματίας”, ανέφερε.
Ο Χουλούσι Ακάρ υπενθύμισε ότι δύο συναντήσεις για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης έγινα στην Αθήνα και μία στην Άγκυρα και ότι περιμένουν η τέταρτη να γίνει στην Άγκυρα.
Πηγή: ΚΥΠΕ