Ειδήσεις

Αμφίσημα μηνύματα Ερντογάν

Τακτική καρότου και μαστιγίου φαίνεται ότι ακολουθεί ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αφενός υπογραμμίζει την αποχώρηση του «Ορούτς Ρέις» ως κίνηση διπλωματίας από την πλευρά της Αγκυρας, αφετέρου τονίζει πως αν χρειαστεί μπορεί η χώρα του να κάνει επίδειξη ισχύος. «Γιατί αποσύραμε το Ορούτς Ρέις;», ανέφερε ο κ. Ερντογάν μετά την προσευχή της Παρασκευής στην Αγία Σοφία. Και απάντησε ο ίδιος: «Ας δώσουμε μια ευκαιρία στη διπλωματία, ας κάνουμε ένα θετικό βήμα στη διπλωματία. Αφήστε την Ελλάδα να καλωσορίσει θετικά την προσέγγισή μας και εμείς κάνουμε ένα βήμα αντιστοίχως. Αυτό κάναμε». Εν συνεχεία, ωστόσο υπογράμμισε πως «αυτό δεν σημαίνει ότι με την απόσυρση του “Ορούτς Ρέις” για επισκευή και συντήρηση, πως η σεισμική έρευνά μας έχει σταματήσει. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία συντήρησης, το “Ορούτς Ρέις” θα επιστρέψει στη θέση του και θα συνεχίσει τις εργασίες του εκεί».

Ο κ. Ερντογάν επισήμανε ότι «εάν υπάρχει καλή θέληση», η Τουρκία θα είναι παρούσα για διαπραγμάτευση, είτε αυτό αφορά τη συνάντηση σε τρίτη χώρα είτε τηλεδιάσκεψη. Ωστόσο, άφησε σαφείς αιχμές για την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Καστελλόριζο. «Αν η Ελληνίδα Πρόεδρος πρόκειται να έρθει στο νησί και να κάνει επίδειξη ισχύος, εμείς θα κάνουμε πολύ μεγαλύτερη», είπε.

«Δεν έχει νόημα»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε και στις φημολογίες περί πιθανής συνάντησής του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, έπειτα από σχετική ερώτηση δημοσιογράφου. Αν και ακόμη δεν έχει καν οριστεί ημερομηνία για διερευνητικές επαφές, στον τουρκικό Τύπο διακινούνταν σενάρια περί συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν, μολονότι δεν είχαν κάποια βάση.

Επί τούτου, ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στις επαφές που είχε πρόσφατα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τους εξέθεσε πως η τουρκική ατζέντα είναι ευρύτερη των θαλασσίων ζωνών. «Υπάρχει μια άλλη προσέγγιση σε αυτές τις διαπραγματεύσεις πέραν από τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Ποια είναι αυτή; Θα μπορούσα να συναντηθώ με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη; Τους λέμε λοιπόν ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να συναντηθούμε με τον Μητσοτάκη. Τι θα συζητήσουμε; Αυτό είναι το πολύ σημαντικό». Και κατέληξε ότι αν «προσπαθήσουν να κάνουν ό,τι έκαναν στο Καστελλόριζο, ως επιβολή, δεν έχει νόημα». Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με τις συζητήσεις Αγκυρας – Καΐρου για οριοθέτηση, ο κ. Ερντογάν είπε ότι πράγματι υπάρχουν διαβουλεύσεις ανάμεσα σε Τουρκία και Αίγυπτο.

Από την πλευρά της Αθήνας, την ελπίδα του να μην είναι «προσχηματική η αποκλιμάκωση από την Τουρκία» εξέφρασε (τ/σ OPEN), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος και σημείωσε πως η Ελλάδα επιθυμεί επανέναρξη των διερευνητικών επαφών που διακόπηκαν τον Μάρτιο του 2016.

Ερευνα του ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ διεξάγει έρευνα σχετικά με παρ’ ολίγον επεισόδιο μεταξύ πολεμικών πλοίων της Γαλλίας και της Τουρκίας τον περασμένο Ιούνιο, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters που επικαλείται διπλωματικές πηγές και σημειώνει ότι τα στοιχεία της υπόθεσης κρίνονται εξαιρετικά ευαίσθητα για να δημοσιοποιηθούν. «Το γεγονός υπογραμμίζει τις δυσκολίες του ΝΑΤΟ με την Τουρκία, όχι μόνο απέναντι στη Γαλλία, αλλά και στην αντιπαράθεση με την Ελλάδα για τον φυσικό πλούτο στην Ανατολική Μεσόγειο και με την επικεφαλής της συμμαχίας, τις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρει το Reuters. Το περιστατικό συνέβη στις 10 Ιουνίου, όταν μια γαλλική φρεγάτα που μετείχε σε αποστολή του ΝΑΤΟ προσπάθησε να επιθεωρήσει ένα φορτηγό πλοίο με σημαία της Τανζανίας, ύποπτο για λαθρεμπόριο όπλων στη Λιβύη. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει το Παρίσι, το γαλλικό πλοίο αποτέλεσε στόχο ενός «εξαιρετικά επιθετικού» ελιγμού εκ μέρους τουρκικών φρεγατών στην περιοχή της Μεσογείου. Από την πλευρά της, η Αγκυρα αρνείται την κατηγορία υποστηρίζοντας ότι η γαλλική φρεγάτα κινήθηκε απειλητικά.

Πηγή : kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου