Ολοκληρώθηκε το σαββατοκύριακο η δεύτερη φάση προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών, για την κάλυψη των λειτουργικών κενών στα σχολεία.
Μετά το δεύτερο κύμα προσλήψεων, τα κενά των εκπαιδευτικών στα Δωδεκάνησα είναι πλέον ελάχιστα έως ανύπαρκτα και είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που τα σχολεία μία εβδομάδα μετά το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς λειτουργούν με πλήρες ωράριο και χωρίς (σοβαρά) κενά εκπαιδευτικών.
Η σχολική χρονιά ξεκίνησε στις 14 Σεπτεμβρίου και η πρώτη εβδομάδα κύλησε ομαλά αφού είχαν παρθεί όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων. Οι μαθητές φαίνεται να συμμορφώνονται με το μέτρο της χρήσης προστατευτικής μάσκας στη σχολική τάξη, ενώ κάθε σχολείο διαθέτει όλα τα αναγκαία μέσα ατομικής προστασίας.
Χθες ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, Γιάννης Παπαδομαρκάκης είχε τηλεδιάσκεψη με τους διευθυντές των σχολείων και τη Διευθύντρια Δημόσιας Υγείας Δωδεκανήσου, Μαρία Βαλατσού, κατά την διάρκεια της οποίας έγιναν οι απαραίτητες ενημερώσεις για την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
«Η πρώτη εβδομάδα του νέου σχολικού έτους κύλησε ομαλά. Τα σχολεία ήταν έτοιμα για την υποδοχή των μαθητών και δεν υπήρξαν προβλήματα. Οι εκπαιδευτικοί βρίσκονταν από την 1η Σεπτεμβρίου στις θέσεις τους και μέχρι την Τετάρτη θα έχουν τοποθετηθεί και οι υπόλοιποι που προσελήφθησαν κατά τη β΄ φάση προσλήψεων αναπληρωτών. Πλέον τα κενά των εκπαιδευτικών στα Δωδεκάνησα είναι ελάχιστα», δήλωσε στη «δ» ο κ. Παπαδομαρκάκης, σημειώνοντας ότι σε τακτική βάση πραγματοποιούνται συσκέψεις με τους διευθυντές των σχολείων και τους αρμόδιους φορείς για την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Κινητοποίηση εκπαιδευτικών και γονέων
Στο μεταξύ, την περασμένη Παρασκευή, η Ένωση των Συλλόγων Γονέων Ρόδου και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρόδου πραγματοποίησαν κινητοποίηση στην πλατεία δημαρχείου, ζητώντας τη λήψη μίας σειράς μέτρων για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.
Ο κ. Γιώργος Τζωρτζακάκης, γενικός γραμματέας του Συλλόγου εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρόδου, δήλωσε ότι τα βασικά αιτήματα έχουν να κάνουν με τη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, την ενίσχυση της καθαριότητας και η μείωση της διδακτέας ύλης. Αναλυτικότερα ανέφερε τα εξής: «Βασικός στόχος της κινητοποίησης είναι το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων. Βασικό μας αίτημα είναι η ύπαρξη έως και 15 μαθητών ανά τάξη, έτσι ώστε να εφαρμοστούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα όπως πρέπει και να εξυπηρετηθούν οι μαθησιακές ανάγκες. Χρειαζόμαστε λιγότερους μαθητές ανά τάξη και για μαθησιακούς λόγους πέρα από τους υγειονομικούς. Επίσης, δεν υπάρχει πλήρης κάλυψη του προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία. Στα νηπιαγωγεία που λειτουργούν οκτώ ώρες την μέρα αντιστοιχεί από μία καθαρίστρια τρίωρης απασχόλησης. Ένα άλλο αίτημα, έχει να κάνει με τη μείωση της διδακτέας ύλης σε όλες τις βαθμίδες. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες υγειονομικής κρίσης, θα πρέπει να μειωθεί η ύλη ώστε να μειωθεί και το άγχος των μαθητών και των εκπαιδευτικών».
Τέλος, ο κ. Τζωρτζακάκης ανέφερε την ανάγκη ανέγερσης νέων σχολικών μονάδων στη Ρόδο, για την εξυπηρέτηση των αναγκών της διετούς προσχολικής αγωγής αλλά και την εξυπηρέτηση των νέων αναγκών και πρότυπων διδασκαλίας. Επίσης, πολλά από τα σχολεία λειτουργούν με μεγαλύτερο αριθμό μαθητών από αυτό που μπορούν να φιλοξενήσουν.