Με κινήσεις πίεσης κατά της Ελλάδας και επιχειρώντας μέχρι τελευταία στιγμή να διευρύνει την ατζέντα της (αναβληθείσης) Συνόδου Κορυφής, συνόδευσε τη συμφωνία για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ των δύο χωρών η Άγκυρα.
Ημερομηνία και τόπος επανέναρξης του νέου γύρου δεν έχει οριστεί.
Ωστόσο ο τελευταίος (60ος) γύρος του 2016, είχε διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη και βάσει της μέχρι τότε πρακτικής, οι τοποθεσίες εναλλάσσονταν.
Η τουρκική αποδοχή της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών έγινε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης που είχε ο Τούρκος πρόεδρος με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, γεγονός προφανώς όχι τυχαίο δεδομένου του ισχυρού διαμεσολαβητικού ρόλου που έχει αναπτύξει το Βερολίνο.
Ακολούθησε λιτή ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών το οποίο δημοσιοποίησε και από ελληνικής πλευράς την συμφωνία επανέναρξης με μόνο χρονικό προσδιορισμό το «προσεχώς».
Σε κάθε περίπτωση, και όποτε και αν αυτές οριστούν (πιθανότατα πάντως μετά τη Σύνοδο Κορυφής που ορίστηκε πλέον για 1 και 2 Οκτωβρίου), επικεφαλής της ελληνικής ομάδας θα είναι ο πρέσβης ε.τ. Παύλος Αποστολίδης, με εκ των ένδον γνώση όλων όσα έχουν διαδραματιστεί στις διερευνητικές την περίοδο 2002-2016.
Από την τουρκική πλευρά, όπως ανέφερε σε ρεπορτάζ της η «Καθημερινή της Κυριακής», δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν επικεφαλής θα είναι ο μόνιμος υφυπουργός Εξωτερικών Σετζντέτ Ονάλ ή ο γενικός διευθυντής αεροναυτιλιακών υποθέσεων Τσαγατάι Ερτσιγές. Με οποιαδήποτε ιδιότητα, ο κ. Ερτσιγές μάλλον θα είναι στην τουρκική ομάδα των διερευνητικών επαφών, καθώς έχει εμπειρία επί αυτής της τυπολογίας των διαπραγματεύσεων, πριν από το 2016, μάλιστα υπό τον νυν μόνιμο αντιπρόσωπο της Τουρκίας στον ΟΗΕ, Φεριντούν Σινιρλίογλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες και κατά την πάγια πρακτικής της η Άγκυρα επεδίωξε να βάλει όσο το δυνατόν περισσότερα θέματα στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής και a fortiori, στην ατζέντα των διερευνητικών επαφών.
Ενδεικτικές άλλωστε είναι οι προ ημερών δηλώσεις του εκπροσώπου της τουρκικής Προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο DHA, προς το οποίο ανέφερε ότι στη Σύνοδο της ΕΕ, αναμένεται να τεθούν τρία ζητήματα που θέλει η Τουρκία: «Η επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης, η επικαιροποίηση της συμφωνίας για τους πρόσφυγες και η απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες. «Αν και σε αυτά τα τρία ζητήματα γίνει βήμα και ταυτόχρονα ξεκινήσουν διαβουλεύσεις σε υψηλό επίπεδο, θα δημιουργηθεί ξανά ένα θετικό κλίμα στις σχέσεις Τουρκίας με την ΕΕ. Προβλέπουμε ότι αυτά τα θέματα θα συζητηθούν στη Σύνοδο. Μας έχουν πει ότι θα τεθούν αυτά τα θέματα στην ατζέντα. Γι’ αυτά τα ζητήματα μπορεί να υπάρξει μια καλή ευκαιρία με την γερμανική προεδρία. Η Καγκελάριος κάνει προσπάθεια γι’ αυτό το θέμα», είχε αναφέρει.
Από ελληνικής πλευράς, πάντως, το πάγιο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών, φρόντισε να υπενθυμίσει προς την Άγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ξεκαθαρίζοντας πως πρόκειται για συνομιλίες και όχι διαπραγματεύσεις. Μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής ο κ. Δένδιας εξήγησε ότι η διεξαγωγή συνομιλιών σημαίνει προσπάθεια εξεύρεσης κανόνων με βάση τους οποίους θα πραγματοποιήσουμε διαπραγματεύσεις. «Γιατί είναι τόσο δύσκολο; Γιατί η Τουρκία δεν αποδέχεται το Διεθνές Δίκαιο ως κοινό κανόνα» διερωτήθηκε.
«Θα συμμετάσχουμε σε αυτή την προσπάθεια και θα επιχειρήσουμε να επανεκκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές» ανέφερε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την ελπίδα να αποτελέσει μια ευκαιρία, σημειώνοντας ωστόσο πως είναι πολύ νωρίς ακόμα.
Τέλος, η αποδοχή εκ μέρους της Τουρκίας της διαδικασίας διερευνητικών επαφών συνοδεύτηκε από τουλάχιστον τρεις επιθετικές κινήσεις, με κορυφαία την Antinavtex για αποστρατιωτικοποίηση της Λήμνου, το περιεχόμενο της ομιλίας Ερντογάν προς τα Ηνωμένα Εθνη αλλά και μια διαρροή περί απόπλου του Ορούτς Ρέις από τον κόλπο της Αττάλειας.
Πηγή: kathimerini.gr