Δύο ιατροί, που δραστηριοποιούνται στο νησί της Ρόδου, εκ των οποίων ο ένας τυγχάνει και δημόσιο πρόσωπο, ελέγχονται στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, για συναλλαγές τους με την φαρμακευτική εταιρεία Novartis.
Στόχος της έρευνας, που αφορά πτυχή του διαβόητου σκανδάλου, είναι να διαπιστωθεί εαν τυχόν χρηματίστηκαν προκειμένου να συνταγογραφούν φάρμακα της εταιρείας, εξυπηρετώντας έτσι τα συμφέροντά της.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ένας καλείται να αιτιολογήσει καταθέσεις συνολικού ύψους 30.000 ευρώ στο χρονικό διάστημα των ετών 2006 -2010 από την εταιρεία και ο δεύτερος 19.000 ευρώ στο χρονικό διάστημα των ετών 2008 -2010.
Σημειώνεται ότι ο ένας έχει εργαστεί στο παρελθόν και σε προβεβλημένες θέσεις του Ελληνικού Δημοσίου.
Σύμφωνα με το virus.com.gr, ποινική δίωξη σε βάρος 230 γιατρών για μίζες ύψους 5 εκατ. ευρώ από τη Novartis έχει ασκήσει ο αρμόδιος εισαγγελέας. Ανάμεσά τους είναι γνωστοί γιατροί, νυν και πρώην διευθυντές σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, οι οποίοι βρέθηκε να έχουν λάβει στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς ποσά, που κυμαίνονται μεταξύ 15.000 και 86.000 ευρώ!
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η δίωξη ασκείται σε βαθμό κακουργήματος για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και παθητική δωροδοκία εναντίον 208 ιατρών και για παθητική δωροδοκία κατά άλλων 22 ιατρών.
Μάλιστα, ήδη, ορισμένοι εξ αυτών έχουν κληθεί, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις και να απολογηθούν για τα αδικήματα, που τους προσάπτονται.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αυτή είναι η “πρώτη φουρνιά” των ιατρών από τη μεγάλη δεξαμενή των 4.800 γιατρών, που βρέθηκε να έχουν λάβει χρήματα από τη Novartis.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία, που έχουν συλλέξει οι αρχές, στην πλειοψηφία τους οι γιατροί εμφανίζονται να συμμετέχουν σε μελέτες, που είναι γνωστές ως “μελέτες παρατήρησης“.
Οι αρχές πιστεύουν ότι αυτή ήταν απλώς η “βιτρίνα” για να λαμβάνουν νομότυπα αμοιβές από την ελβετική εταιρεία.
Μένει να αποδειχτεί βεβαίως αν και ποιοι γιατροί συνταγογραφούσαν με ευνοϊκό τρόπο τα φάρμακα της Novartis.
Αξίζει να αναφερθεί ότι από τους 208 γιατρούς, ένα μεγάλο μέρος βρέθηκε ότι έχουν λάβει χρήματα την περίοδο 2006-2008, για την οποία έχουν λεχθεί πολλά, καθώς ακριβώς αυτή την περίοδο εκτοξεύτηκαν οι δαπάνες για φάρμακα της χώρας μας.
Από την άλλη, στη μικρότερη ομάδα των 22 ιατρών, στην πλειοψηφία τους έλαβαν χρήματα το 2014.
Με βάση τα στοιχεία, που έχουν διαρρεύσει στον τύπο, αρκετοί γιατροί είναι γνωστοί διευθυντές μεγάλων νοσοκομείων τόσο της Αθήνας όσο και της περιφέρειας.
Πρόκειται κυρίως για καρδιολόγους, παθολόγους, ενδοκρινολόγους, διαβητολόγους, νευρολόγους και ρευματολόγους – ειδικότητες στις οποίες η Novartis διαθέτει σημαντικά σκευάσματα.
Περίπου 70% του καταλόγου είναι ελεύθεροι επαγγελματίες ιατροί, που παλαιότερα είχαν σύμβαση με το ΙΚΑ ή μόνιμοι ιατροί του ΙΚΑ, οι οποίοι στην πορεία επέλεξαν να κλείσουν το ιατρείο τους και δέχθηκαν να ενταχθούν στα λεγόμενα ΠΕΔΥ.
Προβληματισμό προκαλεί το γεγονός γιατί μπαίνουν τώρα στο στόχαστρο οι γιατροί και μάλιστα για συνεργασίες που αμείβονται με ποσά όπως 1000 και 2000 ευρώ, τη στιγμή που οι συνεργασίες για ομιλίες και έρευνες είναι νόμιμες και δίνεται μάλιστα και σχετική έγκριση από τον ΕΟΦ.
Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις πριν από 3 χρόνια ο ΕΟΦ είχε εκδώσει και ανώτατο όριο αμοιβών για ομιλίες γιατρών σε συνέδρια και από τον δημόσιο τομέα.
Σε κάθε περίπτωση από το πρώτο δείγμα ελέγχου των εισαγγελέων, το οποίο αφορά 700 γιατρούς, από το 2013 και εντεύθεν εμφανίζονται να έχουν κατευθυνόμενη συνταγογράφηση σε ποσοστό 30%, περίοδο κατά την οποία ξεκίνησε και το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Ωστόσο, η εισαγγελική έρευνα σκόνταψε και σε άλλες περιπτώσεις κατευθυνόμενης συνταγογράφησης που ακολουθούσαν οι γιατροί όχι μόνο για φαρμακευτικά σκευάσματα της Novartis, αλλά και άλλων εταιρειών.
Θυμίζουμε ότι η εταιρεία έχει έλθει σε συμβιβασμό με τις αμερικανικές αρχές και συγκεκριμένα την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και συμφώνησε να πληρώσει πάνω από 112 εκατ. δολάρια για τον διακανονισμό κατηγοριών ότι παραβίασε τον νόμο περί πρακτικών διαφθοράς σε ξένα κράτη (Foreign Corrupt Practices Act).
Επιπρόσθετα θυγατρικές της θα πληρώσουν 233 εκατ. ευρώ.
Η SEC τονίζει ότι τοπικές θυγατρικές της Novartis δωροδόκησαν δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς στη Νότια Κορέα, στο Βιετνάμ και στην Ελλάδα, με αντάλλαγμα τη συνταγογράφηση προϊόντων του φαρμακευτικού κολοσσού. Αποφαίνεται μάλιστα ότι η Novartis Hellas είχε από τις δραστηριότητές της όφελος 70 εκατ. ευρώ.
Η έρευνα ξεκίνησε στις αρχές του 2016 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται όταν εντοπίστηκε ο λογαριασμός της Novartis στην Ελβετία, από όπου στέλνονταν τα χρηματικά εμβάσματα στην Ελλάδα από το 2006 και έπειτα.
Το συνολικό ύψος των εμβασμάτων ανέρχονταν σε 50 εκατομμύρια ευρώ. Όπως έδειξε η έρευνα, τα 2/3 του ποσού αφορούσαν το επιχειρησιακό σκέλος της Novartis, όπως παραγγελίες σε άλλες εταιρείες για παραγωγή χαπιών κ.α., ενώ το υπόλοιπο 1/3 κατέληξε σε τσέπες γιατρών με τη μορφή της προμήθειας.
Συνολικά περισσότερα από 3.000 φυσικά πρόσωπα και εταιρείες με μη γνωστό αντικείμενο έλαβαν εμβάσματα από το λογαριασμό της Novartis στην Ελβετία.
Ο έλεγχος επικεντρώθηκε στην ταυτοποίηση των γιατρών που υπάγονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ή είναι συμβεβλημένοι, έτσι ώστε να μπορεί να στοιχειοθετηθεί τυχόν αδίκημα δωροδοκίας. Και όπως διαπιστώθηκε, ήταν εκατοντάδες οι περιπτώσεις γιατρών που χρέωναν το ελληνικό Δημόσιο συνταγογραφόντας φάρμακα της Novartis και βρέθηκαν να έχουν λάβει στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς ακόμη και δεκάδες χιλιάδες ευρώ από τον επίμαχο λογαριασμό.