Στον «αέρα» βρίσκονται περίπου 20.000 εποχικά εργαζόμενοι της Ρόδου, καθώς στο τέλος Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκε η δίμηνη περίοδος δυνατότητας αναστολής συμβάσεων εργασίας για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο, η οποία νομοθετήθηκε για τις επιχειρήσεις του τουρισμού – εποχικής ή μη λειτουργίας –των μεταφορών, του επισιτισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού καθώς και κάθε άλλου κλάδου που επλήγη από τα μέτρα για τον κορωνοϊό βάσει ΚΑΔ.
Παρά τις ερωτήσεις στη Βουλή, το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει, ακόμα για όσους δεν έχουν συμπληρώσει τον απαραίτητο αριθμό ενσήμων προκειμένου να λάβουν το επίδομα ανεργίας.
Από τους περίπου 40.000 εποχικά εργαζόμενους στη Ρόδο, οι μισοί είναι ξενοδοχοϋπάλληλοι οι οποίοι έχουν διασφαλίσει μέσω του «ΕΡΓΑΝΗ» την καταβολή του επιδόματος ανεργίας για τη χειμερινή περίοδο, όμως 20.000 εργαζόμενοι από τον Οκτώβριο είναι πλέον στον «αέρα» και σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, αν δεν ληφθεί μέριμνα προκειμένου να στηριχθούν από το κράτος, αναμένεται έκρηξη ένδειας. «Οι 20.000 περίπου εργαζόμενοι έχουν λάβει μόνο το βοήθημα παράτασης της ανεργίας τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο, κάποιοι τυχεροί πήραν το επίδομα των 400 ευρώ τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο και από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει απολύτως καμία άλλη πρόβλεψη.
Οι άνθρωποι αυτοί, δεν θα έχουν κανένα δικαίωμα για επίδομα ανεργίας ούτε του χρόνου, αφού φέτος δεν θα συμπληρώσουν ένσημα για να κατοχυρώσουν αυτό το δικαίωμα. Με τα πρώτα πρωτοβρόχια, με την ολοκλήρωση της θερινής περιόδου, θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε στη Ρόδο μια κατάσταση που όμοιά της δεν θα έχουμε ξαναβιώσει. Οσο και να οργανωνόμαστε, δεν θα είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε την πολύ δύσκολη περίοδο που βρίσκεται προ των πυλών. Δεν αποκλείεται ο αριθμός αυτός να διευρυνθεί κι άλλο, καθώς εκτιμούμε ότι υπάρχουν κι άλλοι εργαζόμενοι που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία. Ο Οκτώβριος είναι καθοριστικός μήνας για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με τον αριθμό των ανθρώπων που θα μείνουν χωρίς εισόδημα, μέχρι να ξανανοίξει η τουριστική περίοδος του 2021 η οποία επίσης θα είναι επηρεασμένη από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού» δήλωσε στη «δ» ο πρόεδρος του Ε.Κ.Ρ. κ. Παναγιώτης Εγγλέζος, υπογραμμίζοντας ότι αμέσως μετά τον Οκτώβριο θα αποκαλυφθεί το πραγματικό μέγεθος της τεράστιας ζημιάς που έχει προκληθεί τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο στη Ρόδο. «Θα κληθούμε να διαχειριστούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά, δηλώνοντας ότι το Εργατικό Κέντρο Ρόδου, θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις, προκειμένου να καλυφθούν στο μέτρο του δυνατού οι 20.000 συμπολίτες μας που παραμένουν στον «αέρα».
Την ίδια ώρα, νοικοκυριά, καταστήματα και επιχειρήσεις δεν μπορούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς που συσσωρεύονται, με αποτέλεσμα οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση αλλά και στην κινητή και σταθερή τηλεφωνία να διαδέχονται η μία την άλλη.
Οι οφειλές στη ΔΕΥΑΡ διογκώνονται, ενώ στην ηλεκτροδότηση -όπως μετέφεραν στη «δ» καλά πληροφορημένες πηγές- αναμένεται «τσουνάμι» διακοπών παροχής με την ολοκλήρωση της τουριστικής περιόδου τόσο από τον ΔΕΔΔΗΕ όσο και από τις ιδιωτικές εταιρείες, αφού η κατάσταση με τους απλήρωτους λογαριασμούς στην εποχή του κορωνοϊού τείνει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο απειλώντας ακόμα και τη βιωσιμότητα των παρόχων!
Στα ύψη έχει εκτοξευθεί και η παύση πληρωμών των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος τόσο προς τη ΔΕΗ όσο και προς τους υπόλοιπους προμηθευτές ρεύματος. Οι εταιρείες βλέπουν ήδη τις εισπράξεις τους να είναι μειωμένες κατά περίπου 30% και σε κάποιες περιπτώσεις να ανέρχονται και στο 40%, αφού οι καταναλωτές δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, εξαιτίας της ανεργίας και της κατρακύλας των μισθών και των εσόδων.
«Βουτιά» από τους απλήρωτους λογαριασμούς παρουσιάζουν και τα έσοδα της ΔΕΥΑΡ, αφού πολλοί καταναλωτές δεν αποπληρώνουν τους λογαριασμούς τους και όπως έχει ήδη γράψει η «δ», η μείωση των εισπράξεων, μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να φτάσει συνολικά στο 30%, με αποτέλεσμα να τίθεται ακόμα και θέμα επιβίωσης της εταιρείας.
Η «έκρηξη» των απλήρωτων λογαριασμών αναμένεται από το τέλος Οκτωβρίου οπότε και θα αρχίσει σταδιακά το κλείσιμο των τουριστικών επιχειρήσεων οπότε και θα αποκαλυφθεί η «μαύρη τρύπα» στα έσοδα από την σεζόν στην χειρότερη τουριστική περίοδο της στα χρονικά τουρισμού.