Ως υπόδειγμα για την Ευρώπη, «που μπορεί να μάθει από την Ελλάδα», παρουσιάζει ο γερμανικός Τύπος την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων με την οποία καταδικάστηκε ως εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή.
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung αρχικά κάνει αναφορά στην οικονομική κρίση που αντιμετώπισε η χώρα: «Η Ελλάδα έζησε μια ταραχώδη δεκαετία, αλλά ακόμη και στις χειρότερες φάσεις της κρίσης χρέους δεν υπήρχε ποτέ κίνδυνος οι στρατηγοί να αναλάβουν την εξουσία, όπως έκαναν μεταξύ 1967 και 1974. Παρά τη μαζική ανεργία, μια άνευ προηγουμένου κατάρρευση της οικονομίας στην Ευρωζώνη, με μια ύφεση που κράτησε δέκα χρόνια, η κοινοβουλευτική Δημοκρατία στην Ελλάδα δεν απειλήθηκε ποτέ», σημειώνει και προσθέτει: «Αυτό αποδεικνύεται και από την απόφαση που εκδόθηκε κατά της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, ενός κόμματος που θα ήθελε να καταργήσει τη Δημοκρατία στην Ελλάδα υπέρ μιας δικτατορίας, όπως αυτής της δεκαετίας του 1930. Η Χρυσή Αυγή ήταν ιδιαίτερα ριζοσπαστική μεταξύ των δεξιών εξτρεμιστικών κομμάτων στην Ε.Ε. Θέλησε να δανειστεί σύμβολα από τον Εθνικοσοσιαλισμό… Η δίκη εναντίον της Χρυσής Αυγής ξεσκέπασε τους αυτόκλητους υπερασπιστές της πατρίδας ως άπληστους, οξύθυμους κλόουν, κάτι που κατάλαβε και το εκλογικό σώμα. Η Ελληνική Δημοκρατία άντεξε στη δοκιμασία που της έβαλε η Χρυσή Αυγή».
Για τη «σκληρότερη απόφαση σε ομαδική δίκη από τη δίκη των συνταγματαρχών» έκανε, εξάλλου, λόγο το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF. Το σχετικό ρεπορτάζ αναφερόταν επίσης σε «σημαντική πολιτική πίεση», αλλά και πίεση «από τον δρόμο» προς την πρόεδρο του δικαστηρίου και εκτιμούσε ότι η απόφαση έχει μεγάλη σημασία και για τους πολλούς μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι «όσο αυξάνονται οι ακροδεξιές φωνές τόσο πιο δύσκολα ενσωματώνονται» στην κοινωνία.
Η δικαστική απόφαση έτυχε ευρείας προβολής από μεγάλα ευρωπαϊκά αλλά και αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Οι Financial Times στο χθεσινό φύλλο τους είχαν πρώτη φωτογραφία τη Μάγδα Φύσσα έξω από το δικαστήριο με την είδηση ότι «ακροδεξιό κόμμα κρίθηκε ως εγκληματική οργάνωση».
Τη δήλωση της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας ότι «σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για τη Δημοκρατία», περιλαμβάνουν στο άρθρο τους οι New York Times, τονίζοντας ότι η Χρυσή Αυγή ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1980, για να «εκτιναχθεί από την αφάνεια σε τρίτο μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα της Ελλάδας κατά το απόγειο της κρίσης χρέους το 2012, εκμεταλλευόμενη τη δυσφορία της κοινής γνώμης για τη λιτότητα και τις αυξανόμενες ροές μεταναστών».