Η Ελλάδα και η Κύπρος άσκησαν πίεση σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για μια πιο σκληρή απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις έρευνες της Τουρκίας για φυσικό αέριο σε διαφιλονικούμενα ύδατα στην ανατολική Μεσόγειο αφού η Άγκυρα επανέλαβε τις επιχειρήσεις ενός ερευνητικού πλοίου.
«Ελπίζω ειλικρινά ότι θα μπορέσουμε να υποστηρίξουμε ισχυρά και ομόφωνα την Ελλάδα και την Κύπρο εναντίον των τελευταίων προκλήσεων που έγιναν από την Τουρκία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα προσερχόμενος στη σύνοδο.
«Θα γίνει προσπάθεια να δοθεί μια ισχυρή προειδοποίηση (στην Τουρκία)», δήλωσε υψηλόβαθμος διπλωμάτης της ΕΕ, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Γαλλία και Γερμανία έδωσαν χθες διορία δύο εβδομάδων στην Τουρκία για να αναθεωρήσει τη στάση της και να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες, ωστόσο, όπως σημειώνει το πρακτορείο, δεν δόθηκε στην Άγκυρα το ισχυρό τελεσίγραφο που θα επιθυμούσαν Αθήνα και Λευκωσία.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν συμφωνήσει στις 2 Οκτωβρίου να δώσουν προθεσμία μέχρι αρχές Δεκεμβρίου στην Τουρκία προτού εξετάσουν το ενδεχόμενο επιβολής οικονομικών κυρώσεων με τη Γερμανία να επιθυμεί να δώσει μια ευκαιρία στον διάλογο, λόγω των εμπορικών δεσμών Ε.Ε. και Τουρκίας.
Στο μεταξύ, η Άγκυρα επιμένει να συντηρεί την ένταση με νέες υπερπτήσεις στο Αιγαίο λίγο μετά τις 12:00 από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, σχηματισμός δύο τουρκικών μαχητικών F-16 πραγματοποίησε υπέρπτηση στις 12:24 πάνω από τις Οινούσσες και την Παναγιά στα 25.000 πόδια.
Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.
Πηγή: kathimerini.gr