Η διαφθορά, είναι μια από τις χρόνιες παθογένειες του ελληνικού κράτους, καθώς σε πολλές περιπτώσεις το «φακελάκι» και το «γρηγορόσημο» θεωρούνται δεδομένα. Ωστόσο, η κατάσταση αυτή φαίνεται πως έχει αρχίσει να αλλάζει.
Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από έρευνα που παρουσίασε η οργάνωση «Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς», η οποία σε έκθεση της υποστηρίζει ότι στο θέμα «διαφθορά» τα περιστατικά εμφανίζονται μειωμένα κατά 15%, ενώ φαίνεται πως και οι πολίτες αρχίζουν πλέον να αντιδρούν σε περιπτώσεις διαφθοράς που θεωρούνταν «συνήθεια».
Τα κρούσματα διαφθοράς είναι μειωμένα κατά 15%, ενώ φαίνεται πως και οι πολίτες πλέον αντιδρούν σε περιστατικά που θεωρούνταν «συνήθεια»
Ενδεικτικό της αλλαγής που έχει σημειωθεί, είναι πως το 30% των ερωτηθέντων της έρευνας, δήλωσε πως αρνήθηκε να καταβάλει «φακελάκι», τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα, οι Ελληνες για πρώτη φορά θεωρούν περιστατικό διαφθοράς μια άλλη «παραδοσιακή συνήθεια»: Την μη έκδοση αποδείξεων.
Η αλλαγή στο θέμα της διαφθοράς αποκρυσταλλώνεται και σε χρηματικά ποσά, με την έρευνα να αναφέρει πως μέσος όρος των χρηματικών ποσών διαφθοράς, έπεσε από 1.442 ευρώ το 2012, σε 1.333 ευρώ το 2013.
Ποιοι κρατούν τα σκήπτρα της διαφθοράς
Σύμφωνα με την έρευνα, τα νοσοκομεία και το Δημόσιο εξακολουθούν να παραμένουν οι «τόποι τους εγκλήματος», καθώς εκεί εντοπίζονται τα περισσότερα περιστατικά διαφθοράς.
Ο μέσος όρος των χρηματικών ποσών διαφθοράς, έπεσε από 1.442 ευρώ το 2012, σε 1.333 ευρώ το 2013
Στο Δημόσιο, φαίνεται πως «το πάρτι συνεχίζεται», καθώς εκεί εντοπίζεται το 70% των συνολικών περιστατικών, με τα νοσοκομεία, τις εφορίες και τις πολεοδομίες να αποτελούν το «top three» της διαφθοράς. Τα νοσοκομεία μάλιστα παρουσίασαν αύξηση 5%, ενώ οι εφορίες και οι πολεοδομίες μείωση 1,2% και 2,8% αντίστοιχα.
«Φακελάκια» και «γρηγορόσημα»
Τα «φακελάκια» στα νοσοκομεία δίνονται για επεμβάσεις, «γρηγορόσημο» και αμοιβή γιατρού, στην εφορία για ρύθμιση χρεών και «γρηγορόσημο» και στην πολεοδομία για οικοδομική άδεια και επίσης για «γρηγορόσημο».
Διαφθορά και στον ιδιωτικό τομέα
Τέλος, στον ιδιωτικό τομέα πρωταγωνιστεί και πάλι η υγεία, αλλά και οι τράπεζες, ο δικηγορικός κλάδος, ο κλάδος αυτοκινήτου και ο τομέας των κατασκευών.