Στην ανάγκη δημιουργίας ενός ενιαίου μηχανισμού που θα διέπει τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιούνται τα ταξίδια σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να επανέλθει στην κανονικότητα ο τουρισμός, καθώς και στην πρόσφατη μελέτη που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), εστιάζει σε συνέντευξή του στην εκπομπή του Χάρη Ντιγριντάκη, Τρίποντο στην οικονομία, στον Alpha 98,9, o πρόεδρος του ΞΕΕ, Αλέξανδρος Βασιλικός.
«Τον Ιούνιο το 84% των ξενοδόχων είχαν την πρόθεση να ανοίξουν. Μάλιστα, το ποσοστό αυτών που δημιούργησαν υγειονομικά πρωτόκολλα στην πλατφόρμα του ΞΕΕ προσέγγισε το 70%. Και τελικά μόνο το 60% άνοιξε, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπήρχε ζήτηση φέτος αρκετή προκειμένου να μπορέσουν να ανοίξουν παραπάνω ξενοδοχεία. Αυτό μας δείχνει η μελέτη, αφού η πληρότητα που πετύχαμε πανελλαδικά στη χώρα ήταν πάρα πολύ χαμηλή», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΞΕΕ.
«Η τελευταία εκτίμηση που είχαμε μετρήσει τέλη Ιουνίου είναι ότι από έναν τζίρο 8,5 δισ. ευρώ το 2019, θα πηγαίναμε στα 2,8 δισ. ευρώ. Πιστεύω ότι θα είναι χαμηλότερα και από το 2,8», προσθέτει. «Μπαίνουμε για πρώτη φορά σε έναν χειμώνα ο οποίος δεν διαθέτει τα συνήθη χρηματοδοτικά εργαλεία που υπήρχαν τις προηγούμενες χρονιές και αναφέρομαι κυρίως στις συμβάσεις που γίνονται με guarantee με tour operators, τα οποία προϋποθέτουν και κάποιες προκαταβολές. Αυτές φέτος δεν θα υπάρξουν και δημιουργούν πολλαπλασιαστικά ζητήματα», λέει ο Αλ. Βασιλικός.
«Είναι σαφές, όμως, ότι κοιτάμε ένα 2021 το οποίο θα είναι δύσκολο. Το πρώτο τρίμηνο-τετράμηνο του 2021, που αφορά κυρίως τα 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία, είναι ήδη χαμένο και οι ελπίδες όλες είναι μετά το Πάσχα να έχει αλλάξει η υγειονομική κατάσταση και να αρχίσουμε να ξαναχτίζουμε», καταλήγει ο πρόεδρος του ΞΕΕ.
Πηγή: tourismtoday.gr