Συνεντεύξεις

Σ. Kαραταπάνης: «Η μη συμμετοχή μου στο διοικητικό σχήμα του Δήμου δεν είχε να κάνει με τις αρμοδιότητες»

Για όλους και για όλα μιλάει σήμερα σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική» ο τέως εντεταλμένος εμπορίου και πρωτογενούς τομέα, δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας κ. Σάββας Κραταπάνης.
Όπως αποκαλύπτει η συνεργασία του με τον δήμαρχο Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη υπήρξε γόνιμη και η άρνησή του να συμμετάσχει στο νέο διοικητικό σχήμα ήταν μια απόφαση η οποία προέκυψε ύστερα από συζήτηση και συνεννόηση με τον δήμαρχο, τον οποίο και ενημέρωσε.
Επιπλέον, με την ιδιότητα του γιατρού (αναισθησιολόγος και διευθυντής στο ΕΚΑΒ Ρόδου έχοντας την ευθύνη για όλο το Αιγαίο) μιλάει για την κατάσταση του νησιού μας με τον κορωνοϊό και απευθύνει έκκληση προς όλους να τηρούν τα μέτρα προστασίας και να εμπιστεύονται την επιστημονική κοινότητα.

Κύριε Καραταπάνη, να ξεκινήσουμε από τον τομέα τον οποίο υπηρετήσατε ως εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος μέχρι πρότινος. Μιλήστε μας για την εμπειρία σας.
Είχα την τιμή και την τύχη να ασχοληθώ με έναν τομέα, ο οποίος για έναν γιατρό… ξενίζει. Πολλοί με ρωτούσαν για ποιον λόγο ο δήμαρχος, μου είχε εμπιστευτεί έναν τομέα που δεν έχει καμία σχέση με την ιατρική. Όμως προσωπικά το είδα σαν μια πολύ καλή ευκαιρία να ασχοληθώ με έναν τομέα ιδιαίτερα παραγωγικό και δύσκολο για τον Δήμο Ρόδου. Ο πρωτογενής τομέας και το εμπόριο, έχουν πολλές διαστάσεις και πολλά αντικείμενα. Στην διεύθυνση εμπορίου ασχολήθηκα με το ζήτημα των αδειών των μικροπωλητών –ένα πολύ σοβαρό θέμα καθώς πολύς κόσμος έχει εισόδημα και βιοπορίζεται από αυτές τις δραστηριότητες. Π.χ. η λαϊκή αγορά του Αγίου Δημητρίου είναι ένα σημείο αναφοράς για την πόλη. Είναι ένα πολύ δύσκολο αλλά παραγωγικό σημείο και αποτελεί πρόκληση για τον Δήμο Ρόδου, να αποφασίσει να αλλάξει εντελώς την κατάσταση και την λειτουργία της λαϊκής αυτής. Η Ρόδος έχει ανάγκη από μια σύγχρονη λαϊκή αγορά. Ο δήμαρχος, έχει ασχοληθεί ο ίδιος, προσωπικά με αυτό ενώ γνωρίζω ότι υπάρχουν κάποια σχέδια για την βελτίωσή της. Θα πρέπει να δούμε ξανά το ζήτημα και πριν τελειώσει η θητεία της δημοτικής αρχής, να έχει αλλάξει εντελώς η όψη της. Είναι ένα στοίχημα για όλους μας.
• Υπάρχει πρόταση και ποια είναι;
Υπάρχει μια ολοκληρωμένη πρόταση από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου, για μια λαϊκή με πιο βελτιωμένες κατασκευές των πάγκων (αφού δεν επιτρέπονται κατασκευές με μπετόν κ.λπ.) σε μια πιο ήπια μορφή που θέλει επανεξέταση. Επίσης, η ψαραγορά θέλει βελτίωση των υποδομών και νέα χωροθέτηση (αγορά του Αγίου Δημητρίου). Από εκεί και πέρα, εφόσον παρέμβουμε σε αυτό, να ασχοληθούμε με τις άλλες λαϊκές που επίσης εξυπηρετούν πάρα πολύ κόσμο και δίνουν δουλειά σε πάρα πολλούς ανθρώπους. Επιμένω ότι η Ρόδος πρέπει να αποκτήσει μια σύγχρονη, λειτουργική κεντρική λαϊκή αγορά γιατί αυτή η κατάσταση δεν περιποιεί τιμή για την πόλη μας.
• Είχατε την ευθύνη και για το Δημοτικό Κυνοκομείο. Μιλήστε μας γι αυτό.
Το Δημοτικό Κυνοκομείο είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο ζήτημα. Υπάρχει μεγάλος αριθμός αδέσποτων ζώων συντροφιάς (σκυλιά) που δεν βρίσκουν οικογένειες να τα υιοθετήσουν, ενώ ο αριθμός, αυξάνεται συνεχώς. Δεν περισυλλέγονται όλα τα αδέσποτα όπως κάποιοι νομίζουν. Κάποια ζώα, ζουν στο φυσικό τους περιβάλλον και πρέπει να φροντίζουμε για την σίτισή τους.
Ήδη ο Δήμος Ρόδου, έχει προμηθευτεί ειδικές ταϊστρες και δοχεία για την σίτιση με ξηρή τροφή και νερό για τα αδέσποτα ζώα και σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φιλοζωϊκής αλλά και με άλλους εθελοντές και ομάδες, θα δούμε σε ποια σημεία θα τοποθετηθούν.
Έχουμε ήδη τον σχεδιασμό και είναι θέμα χρόνου να γίνει αυτό. Όσον αφορά στις στειρώσεις, παραμένει για την δημοτική αρχή ένα ακόμη στοίχημα. Μέχρι πρότινος, γίνονταν δύο φορές τον χρόνο από εθελοντικές ομάδες. Ο Δήμος Ρόδου, προχώρησε σε συμβάσεις με κτηνιάτρους που διαμένουν μόνιμα στην Ρόδο οι οποίοι δήλωσαν ότι θέλουν να βοηθήσουν εθελοντικά στις στειρώσεις. Συνεπώς, έχουμε έναν μόνιμο μηχανισμό στειρώσεων στο νησί.
Όσον αφορά στους χώρους στο Δημοτικό Κυνοκομείο είναι περιορισμένοι, αλλά υπάρχει και το ζήτημα της παιδείας. Πολλοί εγκαταλείπουν τα ζώα ή τα κακοποιούν.
Οι περισσότερες περιπτώσεις καταγράφονται από κυνηγούς στην Νότια Ρόδο. Προσωπικά, είχα συνεργασία με τον πρόεδρο του κυνηγετικού συλλόγου ο οποίος με διαβεβαίωσε ότι αυτές οι περιπτώσεις αφορούν μερίδα ανθρώπων που τα εγκαταλείπουν. Αυτές είναι συμπεριφορές που αμαυρώνουν την εικόνα των κυνηγών αλλά και φυσικά την κατάσταση όπως διαμορφώνεται με τις εγκαταλείψεις των σκυλιών.
Πέραν τούτων, πιστεύω ότι χρειάζεται ένας νέος χώρος. Το Δημοτικό Κυνοκομείο είναι έχει πλέον νόμιμη άδεια λειτουργίας καθώς και το ιατρείο που λειτουργεί εκεί. Αν αξιοποιηθούν κάποια κονδύλια από προγράμματα, θα βρεθεί τρόπος για νέο κυνοκομείο με σύγχρονες εγκαταστάσεις.
Να σας ζητήσω όμως και ένα σχόλιο για την παραίτησή σας. Πώς προέκυψε αυτό; Για ποιον λόγο αρνηθήκατε να συμμετέχετε στο νέο διοικητικό σχήμα αφού είχατε μια παραγωγική σχέση με τον δήμαρχο και ήσασταν δεκτικός ως προς τα καθήκοντά σας;
Δύο μέρες πριν ο δήμαρχος προχωρήσει στον ανασχηματισμό, τον επισκέφθηκα και είχαμε μια συζήτηση σε πολύ καλό κλίμα. Του είπα ότι λόγω των ιδιαίτερα αυξημένων υποχρεώσεων που έχω ως διευθυντής στο ΕΚΑΒ Ρόδου έχοντας την ευθύνη για όλο το Αιγαίο, δεν μπορούσα να φέρω εις πέρας τα καθήκοντά μου, συνολικά. Οι τομείς τους οποίους, ο δήμαρχος Ρόδου, μου έκανε την τιμή να μου αναθέσει έχουν πολλές απαιτήσεις. Επειδή δεν θα μπορούσα να ανταποκριθώ επαρκώς (αφού είχα αναλάβει και στην δουλειά μου, δεσμεύσεις τις οποίες δεν μπορούσα να αρνηθώ) του είπα ότι θα είμαι στην διάθεσή του, στον επόμενο ανασχηματισμό.
Να σημειώσω όμως εδώ ότι αυτό δεν είχε να κάνει με τις αρμοδιότητες. Κάποιοι μου είπαν ότι δεν συμμετείχα επειδή δεν θα ήμουν αντιδήμαρχος. Είναι λάθος. Ποτέ δεν ζήτησα κάτι τέτοιο από τον δήμαρχο ούτε και είχα τέτοιο σκεπτικό. Του ζήτησα απλά, να μην με περιλάβει στο σχήμα τώρα αλλά θα είμαι στην διάθεσή του, για το επόμενο.
• Πώς είναι οι σχέσεις σας με τον κ. Καμπουράκη;
Πάρα πολύ καλές. Τον εκτιμώ ιδιαίτερα και τον ευχαριστώ που με εμπιστεύτηκε. Δεν υπάρχουν σκιές στις σχέσεις μας.
Να περάσουμε όμως και στο θέμα του κορωνοϊού. Με την ιδιότητά σας ως γιατρός, πώς εκτιμάτε την κατάσταση στην Ρόδο;
Κοιτάξτε, η Ρόδος (και γενικά τα Δωδεκάνησα) τα έχει πάει καλά, παρά τον κόσμο που έχουμε δεχτεί όλους αυτούς τους μήνες. Να σημειώσουμε όμως, ότι έγιναν και οι σωστές κινήσεις αλλά και η σωστή διαχείριση. Σας θυμίζω ότι στο Γενικό Νοσοκομείο δημιουργήθηκε αμέσως μονάδα ειδικών λοιμώξεων, ενώ ελήφθησαν αμέσως μέτρα προστασίας. Η προετοιμασία ήταν άμεση και πολύ καλή. Αυτό, ωστόσο οφείλεται και σε προηγούμενη εμπειρία με τον SARS κ.λπ. οπότε υπήρχε μια τεχνογνωσία. Από εκεί και πέρα, μπορεί τα κρούσματα να είναι σε χαμηλό επίπεδο αλλά προσωπικά απευθύνω έκκληση να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί. Να τηρούμε τα μέτρα προστασίας με πολλή προσοχή και να ακούμε τους επιστήμονες. Οι γιατροί που συμβουλεύουν την κυβέρνηση είναι διακεκριμένοι στον τομέα τους. Κι από την άλλη, είναι δύσκολες οι αποφάσεις. Το να κλείσεις τα σχολεία, να προχωρήσεις σε καθολική απαγόρευση που κάνει κακό στην οικονομία και στην αγορά αλλά να πρέπει να διασφαλίσεις και την δημόσια υγεία, είναι πάρα πολύ δύσκολες αποφάσεις.
Το βίωσα με τις εμποροπανηγύρεις. Δεχόμουν πιέσεις από ανθρώπους που είχαν ανάγκη βιοπορισμού από τέτοιες δραστηριότητες, να προχωρήσω στην πραγματοποίησή τους. Εκεί, για να είμαι ειλικρινής, αντιμετώπισα πρόβλημα. Ωστόσο, πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι μπορούμε να βρούμε λύση εάν είμαστε πολύ προσεκτικοί και τηρούμε τα μέτρα προστασίας.
Θεωρείτε ότι εάν δοθεί το εμβόλιο του κορωνοϊού και ξεκινήσει σταδιακά ο εμβολιασμός (όχι ο μαζικός, φυσικά) θα βοηθήσει;
Η έρευνα βρίσκεται σε πολύ σοβαρό επίπεδο. Το εμβόλιο, εάν δοθεί και ξεκινήσει ο εμβολιασμός θα βοηθήσει στο να δημιουργήσει ο οργανισμός, αντισώματα. Οπότε, ακόμη και να νοσήσει κάποιος θα μπορέσει να το αντιμετωπίσει καλύτερα. Προσωπικά, εάν δοθεί το εμβόλιο θα το κάνω από τους πρώτους!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου