Για την 6η Οκτωβρίου 2021 αναβλήθηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πατρών, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η εκδίκαση της μεγαλύτερης μέχρι σήμερα υπόθεσης αρχαιοκαπηλίας, με κατηγορούμενο μεταξύ 42 ατόμων, κι έναν 41χρονο Αφαντενό ταξιτζή, που γεννήθηκε στη Γερμανία.
Στις 2.546 σελίδες του παραπεμπτικού βουλεύματος περιγράφεται διεξοδικά η αλυσίδα της διακίνησης και αναλύεται ο ύποπτος ρόλος μεγάλων οίκων δημοπρασιών.
Το κύκλωμα αρχαιοκαπήλων με διεθνείς διασυνδέσεις σε πέντε χώρες της Ευρώπης, εξάρθρωσε τον Οκτώβριο του 2016 η υποδιεύθυνση ασφαλείας Πατρών.
«Εγκέφαλοι» της εγκληματικής οργάνωσης, φέρονται να είναι, ένας 73χρονος Ελληνογερμανός, αποκαλούμενος ως «παππούς», μαζί με την 55χρονη Γερμανίδα σύζυγό του.
Επίσημα εμφανίζονται ως φιλότεχνοι, αλλά, μαζί με τον γιο τους, που βρίσκεται στη Γερμανία, κατηγορούνται ότι κινούσαν τα νήματα της διεθνούς αρχαιοκαπηλίας στην Ελλάδα, για τουλάχιστον δέκα χρόνια.
Μαζί τους στο εδώλιο, θα καθίσουν ως συγκατηγορούμενοι, 39 Ελληνες από πολλές περιοχές της χώρας και κάποιοι αλλοδαποί, που φέρονται να είχαν ρόλους τυμβωρύχων, μεσαζόντων και εμπόρων αρχαιοτήτων.
Κατηγορούνται για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και ότι εμπλέκονται σε υποομάδες ή κατά περίπτωση, σε τουλάχιστον 93 περιπτώσεις λαθρανασκαφής, μεταφοράς και εμπορίας περίπου 1000 αρχαίων αντικειμένων, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, που περιελάμβαναν μεγάλο αριθμό νομισμάτων, κοσμήματα ανεκτίμητης αξίας, αγάλματα και άλλες αρχαιότητες.
Στην υπόθεση εμπλέκονται και τέσσερις διεθνείς οίκοι δημοπρασιών από την Ελβετία, την Αυστρία, τη Γερμανία και τη Μεγάλη Βρετανία.
Ιδιοκτήτες, μέλη διοικήσεων και εκπρόσωποι κατονομάζονται στο βούλευμα, όμως, κανένας εξ’ αυτών δεν θα βρεθεί στο εδώλιο, γιατί το Συμβούλιο Εφετών Πατρών, έκρινε ότι «δεν υπήρξαν αποχρώσες- επαρκείς ενδείξεις» για να ασκηθεί δίωξη εναντίον τους.
Πρόκειται για μια συνταρακτική υπόθεση, με δαιδαλώδεις και σκοτεινές διαδρομές, για την διαλεύκανση της οποίας έγιναν παρακολουθήσεις τηλεφώνων και διευθύνσεων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, διορίστηκαν αρχαιολόγοι ως πραγματογνώμονες, ενώ ζητήθηκε δικαστική συνδρομή από τις Αρχές της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Ελβετίας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Βουλγαρίας και ταυτοποιήθηκαν σε ηλεκτρονικές δημοπρασίες, πλήθος αρχαίων νομισμάτων και αρχαιολογικοί θησαυροί μεγάλης αξίας, που είχαν κλαπεί από την Ελλάδα.
Η υπόθεση βγήκε στο φως της δημοσιότητας, στις 4 Οκτωβρίου του 2016, μετά την ανεύρεση δύο μαρμάρινων μεσαιωνικών αγαλμάτων, ενός πολεμιστή και μιας γυναίκας, που εντοπίστηκαν από την αστυνομία, μέσα σε ένα πηγάδι βάθους 8 μέτρων γεμάτο με νερό, σε αμπελώνα στην περιοχή της Νεμέας. Οι αρχαιοκάπηλοι τα είχαν κρύψει εκεί, για να τα πουλήσουν στο ζευγάρι των Ελληνογερμανών, φερόμενων ως εγκεφάλων του διεθνούς κυκλώματος, που θα τα διοχέτευε στη συνέχεια, σε οίκους δημοπρασιών στο εξωτερικό ή σε κάποιον ιδιώτη συλλέκτη.
Ακολούθησαν δεκάδες συλλήψεις και η εξιχνίαση μιας εγκληματικής οργάνωσης διεθνικού χαρακτήρα.
Στη δικογραφία της υπόθεσης, η συντριπτική πλειοψηφία των αρχαιοτήτων που διακινήθηκαν και εξήχθησαν παράνομα από την χώρα, από τους λαθρέμπορους, είχε ως τελικούς αποδέκτες εταιρείες δημοπρασιών στο Μόναχο Γερμανίας, στη Ζυρίχη Ελβετίας, στη Βιέννη Αυστρίας και στο Λονδίνο Αγγλίας, που στη συνέχεια τα έθεταν προς πώληση σε καταλόγους τους, μέσω διαδικτυακών δημοπρασιών.
Οι Έλληνες λαθρέμποροι, για να παρουσιάσουν τα αρχαία αντικείμενα στους καταλόγους δημοπρασιών, προσκόμιζαν στους οίκους πλαστούς τίτλους κατοχής, τους οποίους δέχονταν άκριτα και στην ουσία «ξέπλεναν» τα κλεμμένα αρχαία.
Σε κάποιες περιπτώσεις, στις δημοπρασίες αυτές, ελάμβαναν μέρος οι ίδιοι οι αρχαιοκάπηλοι, προκειμένου να ανεβάζουν τεχνητά το ποσό της προσφοράς, εν γνώσει των ίδιων των οίκων δημοπρασίας.
Από ελέγχους σε σπίτια, αποθήκες και αυτοκίνητα κατασχέθηκαν 2.024 νομίσματα και 126 αρχαία αντικείμενα, ενώ έπειτα από μεθοδικές προσπάθειες διεκδίκησης επαναπατρίστηκε το 2017 από την Γερμανία, μέρος της λείας που είχε καταλήξει στο εξωτερικό.
Ο Ροδίτης, όπως έγραψε ξανά η «δημοκρατική», αρνείται κατηγορηματικά τα όσα του αποδίδονται, υποστηρίζοντας ότι προσέγγισε τον φερόμενο ως εγκέφαλο της σπείρας για να εξυπηρετήσει έναν 67χρονο φίλο του από τον Ασκληπειό, ο οποίος έχει αποβιώσει από καρδιακή ανακοπή, προκειμένου να τον βοηθήσει να συγκεντρώσει χρήματα για να πληρώσει τα έξοδα εγχείρησης ανοικτής καρδιάς!
Ο 41χρονος, σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί φέρεται ως μεσάζων για την πώληση στον Αθηναίο με πρωταγωνιστικό ρόλο στο κύκλωμα, αρχαίων αντικειμένων από τη Ρόδο. Φέρεται συγκεκριμένα να διαπραγματεύθηκε μαζί του την πώληση ενός αργυρού νομίσματος από την Κάμειρο, ενός χάλκινου μενταγιόν και ενός χρυσού δακτυλιδιού από την «Μήδεια».
Στην οικία του 41χρονου βρέθηκαν ένας ανιχνευτής μετάλλων τον οποίο διατείνεται ότι χρησιμοποίησε κατά την κατασκευή ενός φράχτη, ένα άγαλμα που είχε αγοράσει από την Μεσαιωνική Πόλη χωρίς αρχαιολογική αξία και ένα βιβλίο, που αναφέρεται σε πλειστηριασμούς αντικειμένων αξίας στο Λονδίνο, το οποίο, όπως υποστηρίζει αγόρασε από βιβλιοπωλείο.
Ο 41χρονος συγκεκριμένα ισχυρίζεται ότι γνώρισε έναν 67χρονο ιδιοκτήτη πανσιόν στον Ασκληπειό στον οποίο μετέφερε τουρίστες ως οδηγός ταξί και ανέπτυξαν σχέσεις.
Ο 67χρονος του είχε εκμυστηρευτεί ότι αναζητούσε και έβρισκε αρχαία αντικείμενα στο νησί τα οποία πωλούσε στην Ελβετία, ενώ όταν παρουσίασε προβλήματα υγείας, τον παρεκάλεσε να αναζητήσει αγοραστές για να τους διαθέσει το νόμισμα, το μενταγιόν και το δακτυλίδι που είχε στη διάθεσή του.
Εκείνος, όπως είπε, συνομίλησε με έναν φίλο του στην Αθήνα ο οποίος του έδωσε το τηλέφωνο του 69χρονου. Τον 69χρονο, εγκέφαλο του κυκλώματος, όπως υποστηρίζει, δεν τον είχε συναντήσει ποτέ και δεν τον γνώριζε, ενώ σε δύο τηλεφωνικές του κλήσεις προς αυτόν, που έχουν καταγραφεί από τον «κοριό» της ΕΛΑΣ, τον αποκαλεί «Γιώργο» αν και το όνομα του είναι «Κώστας».
Ο τελευταίος, όπως είπε, του έδινε για την αγορά των αρχαίων του 67χρονου μόλις 2.500 ευρώ και ο ιδιοκτήτης τους αρνήθηκε να τα δώσει σε τόσο χαμηλή τιμή παρότι είχε άμεση ανάγκη να βρεί χρήματα για να εγχειριστεί.
Τελικώς μετά από λίγο διάστημα απεβίωσε.
Ο 41χρονος διατείνεται εξάλλου ότι οι δύο συνομιλίες του με τον 69χρονο φερόμενο ως εγκέφαλο του κυκλώματος, έγιναν προ 14μήνου και έκτοτε δεν είχε καμία άλλη επικοινωνία μαζί του.
Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με την αστυνομία, η επιχείρηση των ανδρών της Ασφάλειας Πατρών πραγματοποιήθηκε σε 11 περιοχές της χώρας και συγκεκριμένα σε Αχαΐα, Αττική, Θεσσαλονίκη, Πύργο, Αγρίνιο, Λάρισα, Ρόδο, Λαμία, Τρίκαλα, Κόρινθο και Δράμα.
https://www.dimokratiki.gr/01-11-2020/iliggo-prokalei-i-drasi-speiras-archaiokapilon-stin-opoia-eneplaki-apo-sponta-kai-roditis-taxitzis/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.