Τοπικές Ειδήσεις

Πέτσας για τη Navtex ανοιχτά της Ρόδου: Το θέμα είναι πλέον ευρωπαϊκό

Το θέμα της Τουρκία έχει ξεφύγει από τα διμερείς σχέσεις, είναι ευρωπαϊκό, και αγγίζει τις ευρωτουρκικές σχέσεις είτε αυτό έχει να κάνει με τα γεωπολιτικά συμφέροντα, είτε με την οικονομική συνεργασία, είτε με το μεταναστευτικό ξεκαθάρισε στον ΣΚΑΪ ο Στέλιος Πέτσας στη σκιά της τουρκικής Navtex.

«Στο παρελθόν είχαμε κτίσει πάνω στα ερείπια μια καλή συνεργασία οι δυο λαοί και οι δύο χώρες, τη λεγόμενη ‘’διπλωματία των σεισμών’’, κάτι που οδήγησε σε ύφεση και ειρήνη. Η ‘’διπλωματία των Navtex’’ οδηγεί σε ένταση και σύγκρουση, κι αυτό πρέπει να αποφευχθεί. Ας αφήσουμε τα προκλητικά θέματα που οδηγούν σε στρατικοποίηση που κανείς δε θέλει και ας προχωρήσουμε σε ειλικρινή συζήτηση» επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οι διερευνητικές επαφές είναι στο τραπέζι, πρόσθεσε ο κ. Πέτσας, το πλαίσιο είναι συγκεκριμένο ας κλείσουμε τη μοναδική διαφορά την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών ως αφετηρία καλής συνεργασίας για τους λαούς της ανατολικής Μεσογείου.

Υπενθυμίζεται πως αργά το βράδυ του Σαββάτου η Τουρκία εξέδωσε νεα NAVTEX  για έρευνες του Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η νεα NAVTEX προβλέπει σεισμικές έρευνες από 1- 14 Νοεμβρίου  σε μια περιοχή που εκτείνεται νότια του Καστελόριζου και νοτιοανατολικά της Ρόδου και της Καρπάθου.

Αποφεύγοντας να ορίσει σημεία  των ερευνών δυτικά του ορίου του 28ου μεσημβρινού, η Τουρκία  συνεχίζει την τακτική της παραβίασης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων σε περιοχη της μη οριοθετημένης υφαλοκρηπίδας  αλλά κινείται ήδη σε περιοχή  που εκ των πραγμάτων σε οποιαδήποτε μορφής οριοθέτησης θα ανήκει στην Ελλάδα. Ειδικά στα σημεία ανατολικά των ακτών της Ρόδου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου