H πανδημία της νόσου covid – 19 ανέτρεψε τις ισορροπίες όλων μας. Βρισκόμαστε ήδη στη δίνη ενός δεύτερου κύματος σε μια κατάσταση ανασφάλειας και πλήρους αβεβαιότητας για την επόμενη μέρα. Πέραν του δραματικού σκέλους που αφορά την υγεία, οι βαρύτατες επιπτώσεις στην οικονομία, τις συναλλαγές, τις μεταξύ μας σχέσεις έχουν ήδη αρχίσει να αναδύονται στην καθημερινότητά μας. Όπως δε δείχνουν τα πράγματα είναι εξόχως απίθανο να επανέλθουμε πλήρως στην καθημερινότητα, όπως τη γνωρίσαμε.
Οι αναταράξεις που φέρνει η πανδημία θ΄ απαιτήσουν άμεσες λύσεις χωρίς επιπλέον οικονομική και ψυχική επιβάρυνση απέναντι στα πολυεπίπεδα ζητήματα που θα προκύψουν. Σήμερα είναι ίσως περισσότερο από ποτέ το κρίσιμο εκείνο χρονικό σημείο ώστε να αξιοποιήσει ο πολίτης στο έπακρο τις διαδικασίες εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών που του παρέχονται από την ελληνική έννομη τάξη. Η διαμεσολάβηση ως μία από αυτές, αναδεικνύεται, ιδίως σήμερα σ’ ένα ιδιαίτερα σημαντικό εργαλείο για την άμεση, οικονομική και αποτελεσματική επίλυση των διαφορών μας μακριά από τις δικαστικές αίθουσες.
Με τη διαμεσολάβηση παρέχεται στους εμπλεκόμενους μιας διαφοράς η δυνατότητα να ρυθμίσουν τις μεταξύ τους σχέσεις σ’ ένα απολύτως ασφαλές και εμπιστευτικό πλαίσιο, αποφεύγοντας έτσι οποιαδήποτε ψυχική ένταση φέρνει το ακροατήριο και η μακροχρόνια εκκρεμότητα μιας δίκης.
Ο πρόσφατος νόμος για τη διαμεσολάβηση μάλιστα, ο οποίος περιλαμβάνει την υποχρέωση για μια πρώτη ενημερωτική αρχική συνεδρία πριν την συζήτηση της υπόθεσης στα δικαστήρια σε μεγάλο εύρος διαφορών δίνει μια εξαιρετική ευκαιρία στον πολίτη να γνωρίσει και να αξιοποιήσει προς όφελός του το θεσμό.
Στη διαμεσολάβηση, τα μέρη, με τη συνδρομή του ουδέτερου τρίτου διαπιστευμένου διαμεσολαβητή, διαπραγματεύονται μια λύση που θα τους ικανοποιεί πλήρως. Είναι μια απολύτως εμπιστευτική και ευέλικτη διαδικασία στην οποία λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες περιστάσεις της κάθε υπόθεσης, ενώ δίνεται βήμα στους συμμετέχοντες να εκφράσουν την δική τους πλευρά και να καθορίσουν οι ίδιοι την έκβαση της διαφοράς χωρίς μάλιστα να δεσμεύονται από το αρχικό τους αίτημα.
Με βάση τις πραγματικές τους ανάγκες και τα συμφέροντα, τα οποία θ’ αναδειχθούν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, τα μέρη καταλήγουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και με μικρό κόστος σε μια συμφωνία που εξυπηρετεί τα αληθινά τους συμφέροντα και η οποία έχει ισχύ δικαστικής απόφασης ως προς την εκτέλεση.
Τα μέρη διατηρούν ανά πάσα στιγμή τον έλεγχο της διαδικασίας αλλά και πλήρη ελευθερία, ακόμη και ν’ αποχωρήσουν από αυτή, αλλά κυρίως να διαμορφώσουν την θετική έκβαση της υπόθεσής τους. Είναι πολλές εκείνες οι φορές στη διαμεσολάβηση όπου «η πίτα μεγαλώνει» και τα μέρη καταλήγουν σε μια συμφωνία που περιλαμβάνει πολύ περισσότερα από εκείνα που είχαν στο μυαλό τους όταν ξεκινούσαν τη διαδικασία.
Από το τραπέζι της διαμεσολάβησης όλες οι πλευρές φεύγουν ικανοποιημένες. Νικητές και ηττημένοι δεν υπάρχουν. Μέσω της διαδικασίας αυτής αναδεικνύονται οι θετικές πτυχές του καθενός και της καθεμιάς από εμάς και η υγιής πλευρά των ανθρώπινων σχέσεων.
Δε θα ήταν μάλιστα υπερβολή αν λέγαμε ότι σ’ ένα περιβάλλον απόλυτης ανασφάλειας όπως το σημερινό, με τον όγκο των εκκρεμών υποθέσεων ενώπιον των δικαστηρίων να αυξάνεται δραματικά, η διαμεσολάβηση παρέχει την επιλογή μιας ασφαλούς γέφυρας για ένα δημιουργικό μέλλον.
· Η Καλλιόπη Παπαπαύλου – Βαρδέλλη είναι Δικηγόρος – Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια, Γ.Γραμματέας του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου και ιδρυτικό μέλος της Α.Μ.Κ.Ε. «Επίλυσις – Διαμεσολάβηση Ρόδου»