Πολιτιστικά

Συναυλία βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής στ’ Απόλλωνα

Ο Σύλλογος Ιεροψαλτών Ρόδου και ο Πολιτιστικός Όμιλος Απολλώνων ενόψει των Αγίων Ημερών του Πάσχα διοργανώνουν την Παρασκευή 11 Απριλίου στις 7.00μ.μ. στην Κοινοτική Αίθουσα Απολλώνων συναυλία βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής με την συμμετοχή του γνωστού Πρωτοψάλτη Αθηνών Γρηγόρη Νταραβάνογλου και του δεξιοτέχνη στο κανονάκι Μανώλη Καρπάθιου.

Την εκδήλωση θα προλογίσει ο π.Νεκτάριος Πόκιας. Τα Απόλλωνα θα είναι και πάλι στο επίκεντρο αυτή την ξεχωριστή ημέρα λίγο πριν τα Πάθη του Ιησού μας Χριστού.

Είναι μία ευκαιρία για όσους μπορούν να παρευρεθούν σ΄αυτή την μοναδική εκδήλωση που θα περιλαμβάνει βυζαντινούς ύμνους από την καταξιωμένη Χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Ρόδου και παραδοσιακά τραγούδια της Σαρακοστής από την φωνή του ανεπανάληπτου Πρωτοψάλτη Γρηγόρη Νταραβάνογλου υπό την συνοδεία των δεξιοτεχνών Μανώλη Καρπάθιου στο κανονάκι Γιώργου Βασιλάκη στο βιολί και Γιώργου Τζανέτου στα κρουστά.

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΝΤΑΡΑΒΑΝΟΓΛΟΥ
Ο Γρηγόριος Νταραβάνογλου, είναι Πρωτοψάλτης και Χοράρχης διεθνούς φήμης και ακτινοβολίας, με άπειρες δημόσιες εμφανίσεις στην τηλεόραση, ραδιόφωνο και σε αίθουσες των Αθηνών, όπως «Λυρική σκηνή», «ΠΑΛΛΑΣ», «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ», και σε διάφορα θέατρα εντός και εκτός των Αθηνών.

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, Στο Πατριαρχείο κάνει τα πρώτα του βήματα με καθοδηγητές τον αείμνηστο άρχοντα Πρωτοψάλτη της Μ. Χ. Ε. Βας. Νικόλαϊδη και τον άρχοντα Λαμπαδάριο κ. Ελευθέριο Γεωργιάδη, Πολλά επίσης διδάχθηκε και από τον αείμνηστο Άρχοντα Πρωτ. Αχ. Γκαρτζάγλου και τον μουσικοδιδάσκαλο ιερέα π. Αθανάσιο Αλεξιάδη.

Πρώτη του επίσιμη ενορία ο ιερός ναός Αγίου Νικολάου στο Νιχώρι Κωνστσντινουπόλεως. Το 1978 πηγαίνει στις Η. Π. Α, μετά από πρόσκληση του τότε Αρχιεπισκόπου Βορείου και Νοτίου Αμερικής κ. κ. ΙΑΚΩΒΟΥ. Εκεί παραδίδει μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής σε νέους και νέες, δημιουργεί και διευθύνει την πρώτη του χορωδία που απαρτιζόταν από Έλληνες φοιτητές του πανεπιστημίου ΒRAWN, και ύστερα την χορωδία του πανεπιστημίου ΗARWARD.

Πραγματοποιεί πολλές συναυλίες βυζαντινής μουσικής, σε διάφορες πολιτείες της Αμερικής και το 1982 φθάνει στην Ελλάδα, που είναι και ο σημερινός σταθμός της ζωής του. Έχει ψάλλει σε πολλούς ναούς, εντός και εκτός της Ελλάδος. Έχει προσκληθεί και έχει ψάλλει στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, στον Καναδά, στην Αγγλία, Ιταλία, Κύπρο και σε άλλες πόλεις του εξωτερικού.

Πρώτη του ενορία στην Ελλάδα, ο Ι. Ν. Αγ. Παρασκευής Ηλιουπόλεως Αθηνών. Έψαλλε επίσης, κατά καιρούς, στον Μητροπολιτικό ναό Φανερωμένης Χολαργού και στην Αγία Τριάδα Αμπελοκήπων, καθώς και στον προσκυνηματικό Ιερό Ναό του Χριστού στα Σπάτα Αττικής.

Σήμερα είναι πρωτοψάλτης στον Ι. Ναό Αγ. Νικολάου Πειραιώς. Είναι ιδρυτής και χοράρχης πολυμελούς Βυζαντινής χορωδίας που φέρει τ’ όνομά του. Κατά καιρούς, έχει διευθύνει και την χορωδία του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών. Έχει πολλές εμφανίσεις τόσο ο ίδιος, όσο και η χορωδία του, στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Έχει προσκληθεί από πολλούς φορείς

και συλλόγους, τόσο ο ίδιος, όσο και η χορωδία του και έχει πραγματοποιήσει πολλές συναυλίες βυζαντινής μουσικής με απόλυτη επιτυχία και έχει αποσπάσει την αγάπη του κόσμου, που τον συγκινεί ιδιαίτερα. Έχει διατελέσει κατά καιρούς, παραγωγός εκπομπών, βυζαντινής μουσικής παράδοσης, στον ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος. Έχει τιμηθεί από πολλούς φορείς και συλλόγους για την προσφορά του στην ψαλτική τέχνη. Έχει εκδώσει μεγάλη σειρά δίσκων, κασσετών και CD με βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους του Τριωδίου, Μεγάλης Εβδομάδος, Πάσχα, Πεντηκοσταρίου, Κοιμήσεως Θεοτόκου, Χριστουγέννων και Θ. Λειτουργίας. Σήμερα, διδάσκει, δωρεάν σε νέους, τη βυζαντινή μουσική στο Φροντιστήριο του αειμνήστου Άρχοντα Πρωτ. κ. Γεωργίου Τσατσαρώνη στην Αθήνα. Έχει τραγουδήσει σε δίσκο, που έχει κυκλοφορήαει ο Πέτρος Ταμπούρης, διάφορα τραγούδια της Πόλης με την ονομασία «Μισμαγιά».

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΠΑΘΙΟΣ

Γεννημένος στην Αθήνα, ο Μανώλης Καρπάθιος, με καταγωγή από την Κάλυμνο της Δωδεκανήσου, αρχικά παρακολούθησε μαθήματα κλασικής κιθάρας δίπλα στον Γεράσιμο Μηλιαρέση και στη συνέχεια σπούδασε Βυζαντινή και παραδοσιακή Ελληνική μουσική στη σχολή του Σίμωνα Καρά με την καθοδήγηση του Κωνσταντίνου Μάρκου.

Σπούδασε το κανονάκι στην Κωνσταντινούπολη, δίπλα στον Χαλίλ Καραντουμάν.

Έχει συνεργαστεί με γνωστούς καλλιτέχνες και τραγουδιστές του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού σε συναυλίες, κοσμικά κέντρα, καθώς και στη δισκογραφία και σε ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα. Έχει επιμεληθεί σειρές δισκογραφικών εκδόσεων με Βυζαντινή και παραδοσιακή μουσική. Διδάσκει στό Κέντρο Έρευνας Σίμων Καράς στήν Αθήνα καί στή σχολή Βυζαντινης μουσικης του Κύκκου στήν Κύπρο.

Ύστερα από πολυετή μελέτη και εμπειρία έχει εξειδικευθεί στη μουσική της Κωνσταντινούπολης, την λόγια αλλά και τη σύγχρονη. Παράλληλα ασχολείται και με την δημιουργία συνθέτοντας τραγούδια καί οργανικές συνθέσεις.

Ειναι ιδρυτής της 35μελούς ορχήστρας “Ρωμάνα” που έχει ως σκοπό την παρουσίαση καί ηχογράφηση έργων Ρωμηών Συνθετών πού έδρασαν στην Κωνσταντινούπολη από τά χρόνια της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μέχρι καί σήμερα.

ΕΝΩΣΗ ΙΕΡΟΨΑΛΤΩΝ ΡΟΔΟΥ

Η «ΕΝΩΣΙΣ ΙΕΡΟΨΑΛΤΩΝ ΡΟΔΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ» ιδρύθηκε στις 14 Μαρτίου 1948 με σκοπό την διάσωση και διάδοση της Βυζαντινής μουσικής παράδοσης. Ως πρώτος Πρόεδρος αναφέρεται ο Αλέκος Γιαλλουράκης του οποίου το έργο συνέχισε ο αείμνηστος δάσκαλος της Βυζαντινής Μουσικής Ιωάννης Καστρουνής. Δίδασκε στο διδακτήριο του «Αμαραντείου Δημοτικού Σχολείου», το οποίο στέγαζε τη σχολή. Παράλληλα ήταν και πρωτοψάλτης στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου της ενορίας Νεοχωρίου της πόλεως Ρόδου. Τον Ιωάννη Καστρουνή στην προεδρία του Συλλόγου διαδέχτηκε για ένα μικρό χρονικό διάστημα ο κ. Λώλος Νικόλαος και έπειτα συνέχισε ο κ. Ευστάθιος Μητσού, μετά το θάνατο του Ιωάννη Καστρουνή, στα μέσα περίπου της δεκαετίας του 1960. Στη θέση αυτή ο κ.Μητσού παρέμεινε μέχρι τις αρχές του 1980, οπότε ανέλαβε την προεδρία ο κ. Εμμανουήλ Θεουλάκης. Με την παρουσία του άρχισε μία νέα εποχή για τα ψαλτικά πράγματα στο νησί της Ρόδου. Συγκροτήθηκε χορωδία, η οποία αριθμεί περί τα σαράντα ενεργά μέλη, με πολλές εμφανίσεις και προγράμματα όχι μόνο εκκλησιαστικών ύμνων αλλά και παραδοσιακών τραγουδιών της περιοχής της Δωδεκανήσου. Η θητεία του υπήρξε μακρά και συγκεκριμένα μέχρι τον Ιούνιο του 2010 όπου την προεδρία ανέλαβε ο κ. Στέργος Παρασκευάς. Τις μουσικές δραστηριότητες ωστόσο συνεχίζει ο κ. Θεουλάκης ως Χοράρχης του Συλλόγου, με εμφανίσεις σε εκδηλώσεις, είτε εκκλησιαστικές είτε πολιτιστικές αλλά και ηχογραφήσεις εκκλησιαστικών ύμνων. Το 1998 η Χορωδία συμμετείχε σε μία ειδική έκδοση ψηφιακού δίσκου για τα 50 χρόνια από την ενσωμάτωση της δωδεκανήσου, με τίτλο ‘ ΑΡΚΙΟΙ, ΛΕΙΨΟΙ ΚΑΙ ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ ’ με τρία παραδοσιακά τραγούδια. Το 2009 πραγματοποιήθηκε με την βοήθεια του οργανισμού πολιτιστικής ανάπτυξης νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου (Ο.Π.Α.Δ.) ο πρώτος ολοκληρωμένος ψηφιακός δίσκος με τίτλο ‘ ΙΔΟΥ Ο ΝΥΜΦΊΟΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ’ με ύμνους από την μεγάλη εβδομάδα σύμφωνα με την παράδοση της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και καταγραφή του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της ΜτΧΕ Κωνσταντίνου Πρίγγου. Ακολούθησε το 2010 η εγγραφή του δευτέρου ψηφιακού δίσκου πάλι με την συνδρομή του Ο.Π.Α.Δ. το οποίο είναι η συνέχεια του πρώτου δίσκου για την ολοκλήρωση των ύμνων της Μεγάλης Εβδομάδας των Παθών του Κυρίου. Το 2011 ιδρύθηκε Σχολή βυζαντινής Μουσικής στην οποία διδάσκουν καταξιωμένοι Ιεροψάλτες και αριθμεί περί τους 150 μαθητές.

Ο καθημερινός αγώνας των Ιεροψαλτών για την αγάπη τους προς την Βυζαντινή μουσική και παράδοση αλλά και το μεράκι τους είναι αυτό που τους κρατάει ακοίμητους φρουρούς στα Ιερά αναλόγια. Παρ’όλες τις δυσκολίες και τα εμπόδια, με την βοήθεια του παντοδύναμου Θεού καταφέρνουν και τα προσπερνούν και βρίσκονται πάντα εκεί. Μεγάλες προσπάθειες καταβάλονται από τον καθένα μας, από το σωματείο αλλά και από την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου, η οποία στέκεται αρωγός σε κάθε προσπάθειά μας, για την στροφή του ενδιαφέροντος της νεολαίας στην πατρώα μουσική, με τα σημερινά παιδιά εξαρτημένα στην ηλεκτρονική εποχή απαξιώνοντας την μουσική μας παράδοση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου