Κολλημένοι στο τηλέφωνο οι Ελληνες σύμφωνα με έρευνα του ευρωβαρόμετρου – Δεν αποχωρίζονται το τηλέφωνο παρά την κρίση
Οι 77 στους 100 έχουν και σταθερό και κινητό στο σπίτι τους – στο 95% η διείσδυση της κινητής τηλεφωνίας – «πρωταθλητές» στις νέες συνδέσεις internet αν και εξακολουθούμε να υστερούμε σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Τουλάχιστον ένα κινητό και ένα σταθερό
Το στοιχείο που εντυπωσιάζει είναι ότι παρά την κρίση αυξάνουμε τη διείσδυση του «γρήγορου internet»
Ο Ελληνας δεν θέλει, παρά την κρίση, να αποχωριστεί το τηλέφωνο. Ετσι, οι 77 στους 100 εξακολουθούν να διατηρούν τουλάχιστον δύο συνδέσεις στο σπίτι τους, ένα σταθερό και (τουλάχιστον) ένα κινητό τηλέφωνο. Σπίτι χωρίς τηλεόραση δεν υπάρχει, αν και υστερούμε σημαντική στην αύξηση της διείσδυσης της επίγειας ψηφιακής σε σχέση πάντοτε με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Το στοιχείο που εντυπωσιάζει είναι ότι παρά την κρίση, εξακολουθούμε να αυξάνουμε τη διείσδυση του «γρήγορου internet».
Τα συμπεράσματα
Τα χρήσιμα συμπεράσματα για την επαφή των Ελλήνων με την τεχνολογία εν μέσω κρίσης καταγράφονται σε ειδική έρευνα του Ευρωβαρόμετρου. Τα κυριότερα συμπεράσματα, έχουν ως εξής:
Το 77% των νοικοκυριών έχουν και σταθερό και κινητό τηλέφωνο. Μόλις το 5% έχει μόνο σταθερό τηλέφωνο ενώ ποσοστό 18% έχει μόνο κινητό τηλέφωνο. Είμαστε μεταξύ των πρώτων που θέλουμε και σταθερή και κινητή σύνδεση στο νοικοκυριό μας καθώς αυτό το 77% μας κατατάσσει στις πρώτες έξι χώρες της Ε.Ε. των 28. Ο μέσος ευρωπαϊκός όρος διαμορφώνεται στο 66%.
Ο αριθμός των νοικοκυριών που εξακολουθούν να έχουν σταθερό τηλέφωνο, διαμορφώνεται στο 68% στην Ευρώπη των 28 με το ποσοστό να ακολουθεί φθίνουσα πορεία. Στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι 82% και δεν πέφτει. Αυτό συμβαίνει σε ελάχιστες χώρες (Βέλγιο, Γερμανία, Μάλιστα, Ολλανδία, Σουηδία, Ρουμανία είναι ορισμένες από αυτές) καθώς οι περισσότεροι Ευρωπαίοι, τείνουν να εγκαταλείπουν το σταθερό τους τηλέφωνο.
Το 95% των ελληνικών νοικοκυριών έχει κινητό τηλέφωνο με τον μέσο όρο της Ε.Ε. των 28 να διαμορφώνεται στο 92%. Μάλιστα, είμαστε (μαζί με το Βέλγιο, την Ισπανία και την Ουγγαρία) οι τέσσερις χώρες με τη μεγαλύτερη αύξηση στη διείσδυση της κινητής τηλεφωνίας στο διάστημα 2011-2014. Βέβαια, η Ελλάδα ανακηρύσσεται στο βασίλειο των …καρτοκινητών καθώς από το 95% των πολιτών με κινητό, το 45% χρησιμοποιούν κάρτα. Τέτοια διείσδυση, το καρτοκινητό έχει μόνο στην Μάλτα, στην Πορτογαλία και στην Ιταλία.
Η Ελλάδα ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια στην αύξηση της διείσδυσης του internet. Το ποσοστό των νοικοκυριών με πρόσβαση ανέβηκε στο 55% (τέσσερις μονάδες υψηλότερα σε σχέση με το περυσινό διάστημα). Βέβαια, η διείσδυση είναι χαμηλότερη σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο ο οποίος έπεσε στο 65%
Το 32% των νοικοκυριών έχει πρόσβαση στο internet μόνο από το σπίτι του ενώ ποσοστό 23% μπορεί να συνδέεται κι από το σπίτι αλλά κι από κινητή συσκευή. Πρόσβαση μόνο από κινητό (τηλέφωνο ή tablet) έχει το 5% των νοικοκυριών.
Η διείσδυση της Ευρυζωνικής σύνδεσης ναι μεν εξακολουθεί να υπολείπεται του κοινοτικού μέσου όρου αλλά τουλάχιστον αυξάνεται με μεγαλύτερη ταχύτητα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Βρισκόμαστε στο 49% όταν η Ε.Ε. είναι στο 60% αλλά τουλάχιστον κερδίσαμε τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με πέρυσι.
Τηλεόραση έχει σχεδόν το σύνολο των νοικοκυριών. Αυτό που καταγράφει η έκθεση είναι και το πώς φτάνει το σήμα στο σπίτι μας. Το γεγονός ότι 57% των νοικοκυριών εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το αναλογικό σήμα, αποτελεί αρνητικό ρεκόρ Ευρώπης μαζί με το αντίστοιχο της Κύπρου. Η διείσδυση της επίγειας ψηφιακής είναι στο 49%, της δορυφορικής στο 4% και της καλωδιακής στο 2%.
Το 49% των ελληνικών νοικοκυριών έχει μπει στη διαδικασία να αγοράζει περισσότερες από μια υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών σε συσκευασία της μιας. Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο (44%) και αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο δεδομένου ότι οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών συνεχίζουν τις προσφορές τύπου «όλα σε ένα».
του Θάνου Τσίρου |The Toc