Τοπικές Ειδήσεις

Κωνσταντίνος ο Υδραίος: Ο «άστεγος» πολιούχος της δημοτικής κοινότητας Ρόδου!

Η εορτή του νεομάρτυρα, Κωνσταντίνου του Υδραίου, συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία και τη παράδοση της πόλης της Ρόδου, μέσα στον χρόνο. Η 14η Νοεμβρίου είναι ημέρα πάνδημης σύναξης και θρησκευτικής ευλάβειας των πολιτών της Ρόδου, αφιερωμένη στον πολιούχο Άγιο της Ρόδου, ως αναγνώριση της ομολογίας της πίστης του και της μαρτυρικής τελείωσής του το 1800.
Γι’ ακόμη μια χρονιά, οι πιστοί στην Ρόδο, θα έρθουν αντιμέτωποι με την πραγματικότητα: ο Άγιος Κωνσταντίνος ο Υδραίος, παραμένει ο μοναδικός πολιούχος σε όλη την Ελλάδα που είναι «άστεγος». Δυστυχώς, η «στέγαση» του Πολιούχου μας, είναι ένα ζήτημα που έχει μείνει σε εκκρεμότητα εδώ και δεκαετίες ολόκληρες και καμία δημοτική αρχή, ούτε η Ιεραρχία, δεν το έχει επιλύσει.
Τα ιερά λείψανά του φυλάσσονται σε άλλο ναό στην Ρόδο, αν και έχουν δοθεί επανειλημμένα άπειρες υποσχέσεις και δεσμεύσεις τόσο από τους δημάρχους της Ρόδου όσο και από την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου. Η ‘στέγαση’ του πολιούχου παραμένει ένα χρόνιο αίτημα του ροδιακού λαού που δεν έχει ικανοποιηθεί.
Μόλις ανέλαβε τα ηνία της νέας διοίκησης του Δήμου Ρόδου, ο κ. Καμπουράκης είχε ενδιαφερθεί προσωπικά για το θέμα. Μάλιστα, ο αντιδήμαρχος Εμπορίου, Εκκλησιαστικών θεμάτων, σχέσεων με την Εκκλησία, Θρησκευμάτων και Κοιμητηρίων, Θανάσης Στάμος έχει εκφράσει επανειλημμένα την άποψη ότι: «Ο πολιούχος της Δ.Κ. Ρόδου, Άγιος Κωνσταντίνος ο Υδραίος πρέπει, κάποτε να στεγαστεί! Είναι ένα αίτημα των Ροδίων που θα ικανοποιηθεί. Ο ίδιος ο δήμαρχος κ. Αν. Καμπουράκης, το έχει στις προτεραιότητές του. Όμως ο ναός πρέπει να γίνει αφού είναι ο πολιούχος και καλό είναι να υπάρχει για να τιμάται ο Άγιός μας. Εφόσον προχωρήσουν –επιτέλους- οι εργασίες για το περίφημο ‘Πανορθόδοξο Κέντρο’ εκεί μέσα, έχει προβλεφθεί ναός για τον Κωνσταντίνο τον Υδραίο».
Σημειώνεται πως φέτος, λόγω του δεύτερου lokcdown δεν θα γίνουν εορταστικές εκδηλώσεις στις 14 Νοεμβρίου και θα περιοριστεί η λειτουργία χωρίς την παρουσία πιστών.
Βιογραφία
Ο Άγιος Κωνσταντίνος γεννήθηκε στην Ύδρα και ο πατέρας του ονομαζόταν Μιχαήλ, η δε μητέρα του Μαρίνα. Δεκαοκτώ χρονών έφυγε από την Ύδρα και πήγε στη Ρόδο, κοντά στον Τούρκο ηγεμόνα Χασάν Καπετάν.
Εκεί ο Κωνσταντίνος παρασύρθηκε και έξισλαμίστηκε, με το όνομα Χασάν και για τρία χρόνια απολάμβανε μεγάλες τιμές. Αργότερα όμως, συναισθάνθηκε το ολίσθημα του και άρχισε να μετανοεί. Έκανε ελεημοσύνες και έκλαψε πικρά. Τελικά, για να εξιλεωθεί αποφάσισε να μαρτυρήσει. Βρήκε λοιπόν κάποιο πνευματικό, εξομολογήθηκε και ζήτησε την ευχή του να μαρτυρήσει.
Ο πνευματικός του όμως τον απέτρεψε, διότι φοβήθηκε το νεαρό της ηλικίας του.
Ο Κωνσταντίνος έκανε υπακοή, εγκατέλειψε τη Ρόδο και πήγε στην πόλη Κρίμι, κατόπιν στην Κωνσταντινούπολη και από ‘κει στο Άγιον Όρος.
Στην Μονή Ιβήρων, προετοιμάστηκε για το μαρτύριο και αφού πήρε την ευχή των πατέρων ήλθε στη Ρόδο. Εκεί, παρουσιάστηκε στον ηγεμόνα και με θάρρος ομολόγησε τον Χριστό.
Τα βασανιστήρια που ακολούθησαν ήταν φρικτά. Τελικά τον απαγχόνισαν στις 14 Νοεμβρίου 1800 μ.Χ.
Σήμερα, στη γενέτειρα του την Ύδρα, υπάρχει λαμπρότατος Ναός στο όνομα του, όπου βρίσκεται και το ιερό του λείψανο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Katerina Papasavva    14.11.2020 16:27

    Ειναι ντροπή για το νησί μας να είναι “άστεγος” ο Πολιούχος μας! Θα έπρεπε τόσα χρόνια να μεριμνήσει γιαυτό η Ιερά Μητρόπολις Ρόδου αφού αυτοί που μας κυβερνούν έχουν επιδείξει αδιαφορία ‘όλα αυτά τα χρόνια.

Σχολιασμός άρθρου