Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, ερωτήσεις κατέθεσαν οι βουλευτής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σχετικά με την στήριξη της αγροτικής παραγωγής και πιο συγκεκριμένα για την ενίσχυση της μελισσοκομίας και της πατατοπαραγωγής αλλά για την ανάγκη θωράκισης των ελληνικών προϊόντων από τον κίνδυνο των παράνομων ελληνοποιήσεων.
Ø Αναγκαία η στήριξη του κλάδου της μελισσοκομίας
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην σχετική Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται από τους μελισσοκομικούς συλλόγους ως μια από τις δυσκολότερες χρονιές της τελευταίας εικοσαετίας, αφού η πτώση της παραγωγής μελιού, υπολογίζεται στο 50%, σε σύγκριση με το 2019. Η υγειονομική κρίση, η μείωση της τουριστικής κίνησης αλλά και τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλονται στις λαϊκές αγορές και στην εστίαση επέφεραν μείωση στη ζήτηση μελιού και άλλων προϊόντων μέλισσας, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν οι μελισσοκόμοι της χώρας σε μεγάλες απώλειες εισοδήματος και ο κλάδος συνολικά να αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα βιωσιμότητας.
Όπως σημειώνουν ο Νεκτάριος Σαντορινιός και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, που συνυπογράφουν τη σχετική ερώτηση, η μελισσοκομία αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της αγροτικής παραγωγής της χώρας και των νησιών και η έλλειψη εφαρμογής ουσιαστικών μέτρων στήριξης του κλάδου έχει οδηγήσει τους μελισσοκόμους της επικράτειας σε καθεστώς οικονομικής ασφυξίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ ζητά από το Υπουργείο απαντήσεις, σχετικά με το αν προτίθεται να λάβει έκτακτα μέτρα για τη στήριξη του κλάδου και πότε. Όπως επίσης ζητά διευκρινήσεις για το αν έχει υποβάλλει σχετικό αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την οικονομική στήριξη των μελισσοκόμων. Τέλος, τονίζει την ανάγκη ώστε να παρθούν από το Υπουργείο πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ρευστότητας των μελισσοκομικών επιχειρήσεων και ρωτά αν προτίθεται να ζητήσει την ένταξη του κλάδου της μελισσοκομίας στους πληττόμενους ΚΑΔ από τον Covid- 19.
Ø Αναγκαία έκτακτα μέτρα ενίσχυσης για το σύνολο της πατατοπαραγωγής της χώρας
O Νεκτάριος Σαντορινιός και 44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνουν με Ερώτησή τους ότι ανάμεσα στους τομείς της αγροτικής παραγωγής που έχουν πληγεί, ως συνέπεια της υγειονομικής κρίσης, είναι και η πατατοπαραγωγή, για την οποία το Υπουργείο, παρά τις όποιες εξαγγελίες, δεν έχει πάρει καμία πρωτοβουλία εφαρμογής μέτρων στήριξης.
Η μείωση παραγωγής, το μεγάλο κόστος συγκομιδής λόγω έλλειψης εργατών γης εξαιτίας του περιορισμού των μετακινήσεων, η μείωση της τιμής πώλησης κυρίως λόγω της εισαγωγής φθηνής
πατάτας- που σε κάποιες περιπτώσεις ελληνοποιείται χωρίς τους αναγκαίους ελέγχους-, η μικρή διακίνηση στις λαϊκές αγορές, η μειωμένη ζήτηση στο χώρο της εστίασης και του τουρισμού, έχουν δημιουργήσει στους πατατοπαραγωγούς της χώρας σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις. Παραδόξως, με φόντο αυτήν την τεράστια κρίση που πλήττει τον πρωτογενή τομέα, το Υπουργείο αρκείται μόνο σε υποσχέσεις, και δηλώνοντας ότι αποφεύγει την στήριξη των αγροτικών προϊόντων με την δικαιολογία πως δεν ασκεί επιδοματική πολιτική και η αλήθεια είναι ότι οι παραγωγοί, ούτε για την καλλιέργεια και συγκομιδή της ανοιξιάτικης πατάτας, ούτε για τη φθινοπωρινή, έχουν λάβει μέτρα στήριξης.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν από τον Υπουργό να απαντήσει αν προτίθεται στα έκτακτα μέτρα στήριξης να συμπεριλάβει το σύνολο της πατατοπαραγωγής της φετινής χρονιάς. Ενώ ζητούν στοιχεία σχετικά με το πόσους ελέγχους ελληνοποιήσεων, για το συγκεκριμένο προϊόν, έχει προβεί το Υπουργείο κατά το διάστημα της πανδημίας.
Ø Έξαρση των ελληνοποιήσεων αγροτικών προϊόντων εν μέσω της πανδημίας εις βάρος των παραγωγών της χώρας
Ερώτηση με θέμα τις ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες, και την ανάγκη εφαρμογής κρατικών πρωτοβουλιών ενάντια στην στοχευμένη παρεμπόδιση του έργου των ελεγκτικών μηχανισμών, κατατέθηκε προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, από 48 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τον Νεκτάριο Σαντορινιό, μετά και πρόσφατες καταγγελίες που αφορούν στην αθρόα εισαγωγή στη χώρα μας, μεγάλων ποσοτήτων οπωροκηπευτικών από τρίτες χώρες.
Όπως σημειώνεται στην Ερώτηση οι έλληνες παραγωγοί καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων, με αποτέλεσμα, ειδικά μέσα σε μια κρίσιμη για τον κλάδο τους χρονιά, να βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται περαιτέρω και να γίνονται θύματα σε έναν αθέμιτο ανταγωνισμό. Προβλήματα όμως από την τακτική αυτή αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι οι καταναλωτές, αφού τα συγκεκριμένα κηπευτικά πωλούνται ως «ελληνικά», χωρίς σημάνσεις και τυποποίηση, ενώ η κατανάλωσή τους μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, αφού έχουν καλλιεργηθεί χωρίς τους όρους που θέτει η Ε.Ε., και πιθανώς με χρήση φυτοφαρμάκων, τα οποία ενδέχεται να μην ελέγχονται και να μην αδειοδοτούνται από την Ε.Ε.Για όλους αυτούς τους λόγους, όπως σημειώνεται στην Ερώτηση, είναι ευθύνη της Πολιτείας και των Υπουργείων, η πάταξη αυτών των φαινομένων και η ενδυνάμωση και ο συστηματικός συντονισμός των ελεγκτικών μηχανισμών.
Ο Νεκτάριος Σαντορινιός και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, ζητούν την άμεση ενημέρωση από τους αρμόδιους Υπουργούς για τον ακριβή αριθμό ελέγχων εισαγωγής νωπών και μεταποιημένων οπωροκηπευτικών στα σημεία εισόδου της χώρας, από τον Ιούλιο 2019 και εντεύθεν. Ενώ, ζητούν στοιχεία για τις όποιες κυρώσεις επιβλήθηκαν καθώς και για το αν υπάρχει πρόθεση, με συγκεκριμένα μέσα, να θέσουν, άμεσα, τέλος στην στοχευμένη παρεμπόδιση του έργου των ελεγκτικών μηχανισμών.