Τοπικές Ειδήσεις

Σε “αργό θάνατο” τα εστιατόρια από τα απανωτά lockdown!

Για «ξαφνικό θάνατο» κάνουν λόγο οι εστιάτορες στην Ρόδο, με το δεύτερο lockdown το οποίο ανακοίνωσε η κυβέρνηση εν μία νυκτί, βλέποντας τα τρόφιμα και τις προμήθειές τους να καταστρέφονται.
«Η εστίαση είναι ο κλάδος που μετράει τις μεγαλύτερες απώλειες. Η κυβέρνηση, μας ειδοποίησε ότι κλείνουμε μέσα σε μία νύχτα και δεν μας έδωσε ούτε λίγο περιθώριο να κάνουμε την δουλειά μας, η οποία ούτως ή άλλως μετράει ζημιές πάνω από 70% σε τζίρο σε σχέση με το 2019 -από το πρώτο lockdown. Εμείς είμαστε ένα κλάδος που δέχτηκε το πιο βαρύ χτύπημα από όλους τους άλλους. Αυτά τα απανωτά lockdown οδηγούν τα εστιατόριά μας σε ‘αργό θάνατο’. Παρά τις επιχορηγήσεις και διευκολύνσεις που κάνει το κράτος, τα χρέη και οι υποχρεώσεις, συσσωρεύονται. Το να τα μεταφέρουν όλα για τον Απρίλιο του 2021, μπορεί να είναι μια διευκόλυνση αλλά μόλις ανοίξουμε ξανά, θα είμαστε αντιμέτωποι με συσσωρευμένα χρέη. Θα πρέπει να βρούμε τρόπο να αποσβέσουμε όλες αυτές τις ζημιές. Επιπλέον, το εστιατόριο δεν έχει είδη (όπως π.χ. ρούχα, παπούτσια, συσκευές κ.λπ.) τα οποία μπορούν να μείνουν στο ράφι. Εμείς έχουμε ευπαθή προϊόντα. Η απόφαση της κυβέρνησης, ήταν ένας ‘ξαφνικός θάνατος’ για τους εστιάτορες. Πάθαμε όλοι ζημιές διότι είχαμε τα τρόφιμα και τις προμήθειές μας και αναγκαστήκαμε να κλείσουμε τα καταστήματά μας. Αυτά δεν τα υπολόγισαν;
Δεν μας άφησαν ένα μικρό περιθώριο να δουλέψουμε. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό…» δήλωσε στην «δημοκρατική», ο κ. Λούης Παλούκης, που διατηρεί επώνυμα εστιατόρια στο κέντρο της πόλης.
Με το δεύτερο lockdown, οι εστιάτορες ζητούν να επανέλθουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ και αφετέρου να υπάρξει ένα σταθερό φορολογικό καθεστώς στην εστίαση.
«Το θέμα με την επιστροφή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στην περιοχή μας, είναι ζωτικής σημασίας. Ζητάμε να είναι ένα μόνιμο μέτρο και όχι ένα παροδικό. Αυτό θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις στην εστίαση, αφενός να ‘αναπνεύσουν’ και αφετέρου, να αποδίδουν τον σωστό ΦΠΑ.
Μέσα από αυτό, το κράτος θα είναι κερδισμένο, τελικά. Επιπλέον, λόγω του κορωνοϊού, μας κάλεσαν να λάβουμε όλα τα μέτρα με αποστάσεις, μάσκες, απολυμάνσεις κ.λπ. Δεν αρνηθήκαμε να το κάνουμε αυτό, αλλά να καταλάβει και το κράτος ότι το κάθε εστιατόριο, με την μείωση στα τραπέζια δεν μπορεί ούτε να γεμίσει ούτε να λειτουργήσει.
Το 65% σε πληρότητα που μας επέβαλαν, ποια επιχείρηση το κατάφερε τελικά; Με όλα αυτά, το μόνο που θα δούμε μετά τα lockdown θα είναι πολλά λουκέτα στην Ρόδο. Ακόμη κι αν η επόμενη τουριστική σεζόν είναι καλή, δεν θα συνέλθει εύκολα ο κλάδος. Χρειαζόμαστε πολύ χρόνο και τουλάχιστον περισσότερα κίνητρα. Η αγορά είμαστε όλοι εμείς και φυσικά, η επιχειρηματικότητα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ KAI ΓIA ΤΑ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ
Άλλος ένας κλάδος που υπέστη… ‘ξαφνικό θάνατο’ είναι τα γυμναστήρια. Η άθληση δεν απευθύνεται πλέον μόνον στους επαγγελματίες ή ερασιτέχνες αθλητές, αλλά σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού που το έχει κάνει τρόπο ζωής.
Οι συμπολίτες μας που έχουν συνηθίσει να αθλούνται, βρέθηκαν ξαφνικά αντιμέτωποι με την σκληρή πραγματικότητα ενώ οι ιδιοκτήτες γυμναστηρίων, προσπαθούν να δουν φως στην… άκρη του τούνελ.
«Οι άνθρωποι που αθλούνται στα γυμναστήρια μετά από το πρώτο lockdown προσπάθησαν να επανακάμψουν και να μπουν στα προγράμματά τους. Μετά τους περιορισμούς και τον φόβο για την διασπορά του κορωνοϊού ήρθε και το δεύτερο lockdown.
Τα οργανωμένα γυμναστήρια αναγκάστηκαν να κλείσουν ξαφνικά, χωρίς καμία προειδοποίηση. Μέχρι να ανοίξουμε ξανά, μετράμε μόνον ζημιές. Και όταν όμως καταφέρουμε να επαναλειτουργήσουμε, θα είναι δύσκολο. Οι πελάτες, θα είναι φοβισμένοι και για να επιστρέψουν στα προγράμματά τους, θα είναι πολύ δύσκολο. Δεν θα μας εμπιστευτούν τόσο εύκολα, θα πρέπει να πειστούν ότι μπορούν να γυμναστούν σε ασφαλές περιβάλλον. Από την άλλη, υπάρχουν οι συνδρομές οι οποίες θα πρέπει να βρούμε τρόπο να τις αποκαταστήσουμε. Δεν θα είναι τόσο εύκολο», δηλώνει στην «δημοκρατική» ο ιδιοκτήτης γνωστού γυμναστηρίου της Ρόδου κ. Αντώνης Κλωνάρης.
Και φυσικά, η άσκηση στο σπίτι μέσω του διαδικτύου ή η άθληση σε εξωτερικούς χώρους, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα άθλησης μέσα στο γυμναστήριο με όργανα ή με την καθοδήγηση του γυμναστή.
«Όσον αφορά τις επιχειρήσεις μας, μπορεί το κράτος να μας παρέχει διευκολύνσεις αλλά όλα συσσωρεύονται για αργότερα. Ήδη χάσαμε πάνω από ένα μήνα και φυσικά όταν ανοίξουμε, δεν θα είναι εύκολο να εισπράξουμε. Η επανεκκίνηση για τα γυμναστήρια ως επιχειρήσεις είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα τόσο για τους ιδιοκτήτες, όσο και για τους εργαζόμενους», όπως τόνισε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου